Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • Vysoký odpor kontaktného poľa?

Vysoký odpor kontaktného poľa?

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod naboj » 20 Apr 2018, 17:40

juraj77 napísal:@naboj
v obchode dostať takú vec, volá sa to digitálny multimeter, dá sa s tým merať aj odpor ....
vyskúšaj zmerať kontaktné pole

Jo, už som to zmeral a je tam 1Ω na jeden pin. Tým myslím že ak je v riadku 5 prepojených pinov vstup dám do 1. pinu a výstup do 5. tak tam budem mať odpor 5Ω. Dá sa to potom v pohode vyriešiť že si tam dám namiesto 2AA 4AA, poprepájam riadky a spravím si tak vlastne odpor a žiarovka mi nevyhorí. :D :D
naboj
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 67
Vek: 15.32
Založený: 25.03.2018
Bydlisko: Košice
Karma: 1

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod romiadam » 20 Apr 2018, 19:22

Cim si metal ten odpor. Mutimetrom za 10€?
Ak áno tak,
Pozapájaj aspoň 10 pinov do série (čím viac tým presnejšie meranie) zmeraj pdpor A vydel to počtom pinov teda číslom 10.
Dostaneš priemerný odpor na jeden pin.

Merať jeden ohm 10€ multimetrom nie je dobrý napad.

Prepojovacie drôtiky máš pekne lesklé medené alebo neaké z oxidovane tmavosive?
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2495
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod naboj » 20 Apr 2018, 19:38

Meral som to tak ako hovoríš čiže 10 pinov a potom som to videlil a ako vodiče používam kábliky z ethernet káblu :biggrin:
naboj
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 67
Vek: 15.32
Založený: 25.03.2018
Bydlisko: Košice
Karma: 1

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod Mek » 20 Apr 2018, 22:26

Tie kabliky mas hrozne tenke. Nedavno som kupoval kontaktne pole z TME a dostal som k nemu aj kabliky, som s tym spokojny, kablikov je ale malo tak budem este dokupovat. Odblankovane maju priemer 0,7mm. Je to tak akurat na dobry kontakt.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 383
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 5

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod naboj » 20 Apr 2018, 22:28

Tie kábliky mi tak presne sadnú do tých pinov a sú pre mňa asi najpraktickejším riešením :biggrin:
naboj
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 67
Vek: 15.32
Založený: 25.03.2018
Bydlisko: Košice
Karma: 1

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod romiadam » 21 Apr 2018, 01:53

romiadam :agree: naboj

Aj ja pouzivam kabliky z ethernetu. Ziaden problem. Nastriham si kolko chcem a ake dlhe chcem.
A zatial nikdy nebol problem. Robim vacsinou len cislicove obvody.
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2495
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod AEdison » 21 Apr 2018, 16:33

No nechce sa mi veriť že máš 1Ω na pin. Mám niekoľko kontaktných polí od pinkponga a s takýmito problémami sa nestretávam. Takýto odpad snáď ani číňan nepredáva, alebo som mal šťastie?
AEdison
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1046
Vek: 23.76
Založený: 13.07.2009
Bydlisko: Drienov
Karma: 26

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod naboj » 21 Apr 2018, 16:37

Neviem, časom kúpim nové,drahšie a dúfam že ten už bude ok. Tento potom môžem použiť ako reostat :lol: :lol:
naboj
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 67
Vek: 15.32
Založený: 25.03.2018
Bydlisko: Košice
Karma: 1

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod romiadam » 21 Apr 2018, 17:06

Tohoto sa zbav cim skor - hod to do kosa.

Najhorsie co sa moze stat je ze mas vsetko zapojene spravne a neide ti to. A po troch dnoch hladania chyby nakoniec zistis ze je tam vadny pin. Naco je take pole dobre.....
Prepáčte mi za diakritiku a preklepy - väčšinou píšem z mobilu a ENG klavesnice.
(výroky nemenovaného člena fóra:) ...základy elektrotechniky ovládam dokonale, tak napr. taký tyristor neviem ako presne funguje
romiadam
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2495
Založený: 09.04.2008
Bydlisko: Wicklow, Irsko
Karma: 13

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod naboj » 21 Apr 2018, 17:10

Zatiaľ ho do koša hádzať nebudem, skúšal som a všetky piny sú fajn. Tak tam len jednoducho dopojím tretiu AA a poprepájam to cez viac riadkov čo zatial nie je ešte taký problém keďže robím len úplne začiatočnícke obvody a časom kúpim nejaké poriadne, ktoré už bude dúfam ok :lol: :lol:
naboj
Nový člen
Nový člen
Príspevky: 67
Vek: 15.32
Založený: 25.03.2018
Bydlisko: Košice
Karma: 1

Re: Vysoký odpor kontaktného poľa?

Odoslaťod Edgar » 21 Apr 2018, 20:09

No ono celkovo merať odpor vodičov cez multimeter bude nepresné, aj keď to bude merák za 50€. Dáva tam veľmi malý prúd na to, aby sa ten odpor prejavil v takej miere ako pri väčších prúdoch. Čiže prakticky hocičo 100% vodivé bude mať odpor 0. A ešte to závisí aj od použitia káblov (vtedy síce stačí káble zmerať do skratu a potom ten odpor odpočítať), od odporu samotného vodivého spoja medzi hrotom a súčiastkou atď.
Edgar
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1212
Vek: 22.23
Založený: 12.08.2013
Bydlisko: Košice

Predchádzajúca

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Mek a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.44 sekúnd