Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 23 Apr 2018, 13:35

Ano jedna sa o cinske moduly ktore je dobre pouzivat do 50% vykonu...

https://www.aliexpress.com/item/LED-COB ... 0.0.q2VTuC
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.89
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 23 Apr 2018, 19:36

Mám menší problém s týmito dvomi serepetičkami z Aliexpressu. Poskladal som si generátor ozónu s časovačom. Úlohou časovača je spustiť "odchodový" čas (15 sekúnd) a po jeho uplynutí sa spustí "funkčný" čas, počas ktorého je zopnuté relé a začne generovanie ozónu. Po uplynutí "funkčného" času sa generátor vypne. Toľko k teórii. V praxi to tak ani zďaleka nefunguje :rolleyes: Podozrievam z toho rušenie, ktoré produkuje generátor ozónu. O čo ide. Časovač funguje bezchybne, rovnako aj generátor ozónu. Akonáhle ich prepojím, časovač nefunguje, relé neustále cvaká a na LED displejoch sa zobrazia vodorovné čiarky. Skúšal som spínať obidve vetvy generátora ozónu (kladnú aj zápornú) a výsledok bol rovnaký.

Zapojenie je nasledovné:

Obrázok

Generátor ozónu:

Ozone generator

Časovač:

Timer

Mohlo by pomôcť keby som napájanie časovača oddelil pomocou tohto DC/DC meniča?
B1212S

Ďakovala za všetky rady :thanks:
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 893
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod zdenko4017 » 23 Apr 2018, 20:39

petrovic182 napísal:Ano jedna sa o cinske moduly ktore je dobre pouzivat do 50% vykonu...

https://www.aliexpress.com/item/LED-COB ... 0.0.q2VTuC


Nájdi si DS od toho obvodu a prepočítaj si snímací odpor. Asi najjednoduchšia cesta...
zdenko4017
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 474
Vek: 26.24
Založený: 28.06.2008
Bydlisko: Prievidza
Karma: 5

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 24 Apr 2018, 10:17

A ako viem najst DS tohoto LED modulu na 230V AC?
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.89
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 24 Apr 2018, 10:34

No napríklad tak, že použiješ Google :thumbup:
Do minúty sa mi podarilo nájsť napríklad takýto pekný článok:
https://mattgadient.com/2016/12/06/color-me-impressed-looking-at-the-150w-smart-ic-led-cob-110v-ac/
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 893
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 24 Apr 2018, 10:39

Tak toto je Data Sheet?

Tento modul je 150W je prevadzkovany na 110V AC nie na 230V AC a ma uplne ine rozmery...

Ako viem pouzit data s tohoto modulu na moj modul?
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.89
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 24 Apr 2018, 10:58

A čítal si vôbec celý ten článok a jednotivé datasheety, ktoré sú tam uvedené?
Tie moduly sa nedajú regulovať, resp. svetlo, ktoré produkujú sa nedá regulovať. Musíš si to vymyslieť iným spôsobom.
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 893
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 24 Apr 2018, 11:18

Ano cital, typek tam bol rozcarovany ze mu to svieti na 180W a po 30sekundach tam ma 80-100*C a ze bez aktivneho chladenie ta istotne zhori... Preto som hladal sposob ako to sprevadzkovat na 50% vykonu bez aktivneho chladenia, ale aj tak ti dakujem.
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.89
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Dolfi » 24 Apr 2018, 18:00

Ak máš osciloskop, kúp jeden modul a pokús sa pochopiť, ako je to napájanie riešené. Nie je tam indukčnosť, tak asi menič tam nebude. Možno sa to bude dať jednoducho nastaviť inak.

Prípadne môžeš skúsiť predradiť nejaký odpor, či poklesne jas. Ak hej, možno sa nám podarí niečo vymyslieť ... :wink:
Druhotriedny nadriadený si nikdy nevyberie prvotriedneho ale treťotriedneho podriadeného.
Dolfi
Obrázok používateľa
Power user
Power user
Príspevky: 9897
Vek: 65.86
Založený: 17.08.2008
Bydlisko: Prešporok (BA)
Karma: 46

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Milos66 » 24 Apr 2018, 18:24

DS pre obvod BP5132H tvrdi, ze je to zdroj konstantneho prudu 40mA pri napati 230V. Nieco o zmene nastaveni pomocou rezistorou sa tam sice pise, ale dalej som to nestudoval. Takze kokretne tento modul by sa mozno upravit dal, ale nie bez zmeny tych SMD rezistorou.
PC = Foobar2k = TEAC UD-H01 = Willi HA v.2.1 = Beyerdynamic T1 2g.
Gramo Rega Planar 3 = Audio-technica AT440Mlb = Actidamp MK3 v.2 = AKAI AM59 = Shan Aztec 100
Milos66
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3709
Vek: 52.31
Založený: 28.09.2013
Bydlisko: Turčianska kotlina
Karma: 33

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod zdeno6505 » 24 Apr 2018, 18:27

V tom článku je spomínaný IO BP5132H , kde sa dá prúd LED regulovať jedným odporom.
Takže stačí zistiť aký tam je IO. Určite to bude niečo podobné, ak nie identické.

-- Spojený príspevok 24 Apr 2018, 18:30 --

Milos66 bol rychlejší.
Prílohy
current.jpg
BP5132.pdf
(348.42 KiB) Stiahnutá 2 krát
Amatéri postavili Noemovu archu, profesionáli Titanic.
zdeno6505
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 846
Založený: 04.08.2010
Bydlisko: TO

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 24 Apr 2018, 18:44

Kto ma ochotu venujem mu 1 x 50W Led 230V AC ak vie svoje vysledky zverejnit a pomoct ostatnym clenom fora. Ja som na to maly majster...
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 213
Vek: 37.89
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod boraicho » 24 Apr 2018, 18:59

petrovic, ak použiješ jednu 50W diodu alebo 2x 25W diodu, tak či tak to musis chladiť rovnako.
A pri cene 2€ za kus a takmer bezproblemovej výmeny diody , nieje čo riešiť. možno raz za 2 roky vymeniš diodu. Ja som vo svojej stolnej lampe menil nedávno po presne 5tich rokoch https://photos.google.com/album/AF1QipN ... k_8c?hl=sk
nerieš už chujoviny.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11794
Vek: 29.84
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 42

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 24 Apr 2018, 19:32

Ale on chce použiť 50 W a pustiť do nej len polovičný výkon. A chladiť 50 W LED-ku nie je sranda.
Teoreticky by sa dala meniť intenzita zmenou hodnoty rezistora, ako už chalani spomínali a pokojne by som to aj vyskúšal keby som mal LED-ku :mrgreen:
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 893
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod maher » 24 Apr 2018, 19:48

a čo tak použiť 2ks, na jednej vyblokovať radič a ledky zapojiť paralelne, tak zostane jeden radič a prúd ledkami bude polovičný
maher
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 466
Založený: 10.09.2008
Karma: 4

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod boraicho » 24 Apr 2018, 19:57

hmm, ja tu 50W diodu použivam ako reflektor. a pohodka , da sa to normalne uchladiť, maly chladič s procesora a ventilator.
Prílohy
IMG_20170525_153749.jpg
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11794
Vek: 29.84
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 42

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Mek » 24 Apr 2018, 21:45

Kontrolna otazocka...
Vykuchal som akumulator z notebooku, v ktorom bolo 8 clankov. Podla udaju zo stitka: 9,6V 3500 mAh, teda 1,2V na clanok. Dva clanky boli kaput, ostatne mali 0,7V. Jeden clanok som pripojil na zdroj G400 a nabijal som ho na 1,41 V. Cucol si spociatku okolo 400 mA, ku koncu (asi po 6 hodinach nabijania) klesol odoberany prud na asi 230 mA. Clanok ma teraz 1,4V a do skratu 2A. Otazocka, ci mam dobry sposob nabijania - teda dobre napatie, a ci mam nabijat este dalej, alebo uz stacilo. Podotykam, ze teplota clanku sa nijako nezvysila, ostal uplne studeny.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 323
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 4

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod alidedko » 24 Apr 2018, 21:51

Akumulátor v notebooku s 9.6V? To čo je zač?
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3881
Vek: 26.7
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Mek » 24 Apr 2018, 21:54

Neviem, mam len ten akumulator. Znacka je IBM.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 323
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 4

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod juraj77 » 24 Apr 2018, 22:00

typ akumulátoru ?
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."
juraj77
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1381
Vek: 38.89
Založený: 23.09.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 9

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.90 sekúnd