Svetelektro.com

Svetelektro.com

Meno:
Heslo:
SVETELEKTRO • ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Si začinajúci elektronik? Tak táto rubrika je určená práve tebe.

Moderátori: mirosne, Moderátori

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod alidedko » 24 Apr 2018, 22:06

Tiež by som rád vedel, lebo skrz hmotnosť a výdrž si nejak neviem NiMH v notebooku predstaviť ...
Motto: Nikto nie je tak velky, aby sa nevosiel do truhly.
alidedko
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3652
Vek: 26.29
Založený: 04.02.2013
Bydlisko: U alibabky v Poprade
Paragraf: 21
Karma: 26

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod misocko » 24 Apr 2018, 22:07

iqlogic napísal:Mám menší problém s týmito dvomi serepetičkami z Aliexpressu. Poskladal som si generátor ozónu s časovačom. Úlohou časovača je spustiť "odchodový" čas (15 sekúnd) a po jeho uplynutí sa spustí "funkčný" čas, počas ktorého je zopnuté relé a začne generovanie ozónu. Po uplynutí "funkčného" času sa generátor vypne. Toľko k teórii. V praxi to tak ani zďaleka nefunguje :rolleyes: Podozrievam z toho rušenie, ktoré produkuje generátor ozónu. O čo ide. Časovač funguje bezchybne, rovnako aj generátor ozónu. Akonáhle ich prepojím, časovač nefunguje, relé neustále cvaká a na LED displejoch sa zobrazia vodorovné čiarky. Skúšal som spínať obidve vetvy generátora ozónu (kladnú aj zápornú) a výsledok bol rovnaký.

Zapojenie je nasledovné:

Obrázok

Generátor ozónu:

Ozone generator

Časovač:

Timer

Mohlo by pomôcť keby som napájanie časovača oddelil pomocou tohto DC/DC meniča?
B1212S

Ďakovala za všetky rady :thanks:


mozno ani nemusis pouzit menic, staci ten casovac napajat cez diodu, za nu nejaky low esr kondik (mozno malu indukcnost)
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2495
Vek: 41.57
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Mek » 24 Apr 2018, 22:08

Ni-MH. IBM FRU 02K6526.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
"Failing to plan is planning to fail." (Alan Lakein)
Mek
Obrázok používateľa
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 230
Založený: 15.10.2015
Bydlisko: ZA, TN
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 24 Apr 2018, 22:39

misocko napísal:mozno ani nemusis pouzit menic, staci ten casovac napajat cez diodu, za nu nejaky low esr kondik (mozno malu indukcnost)


Dióda už je na doske časovača a skúšal som aj kondík a nič nepomohlo. A vedľa regulátora je 100 uF / 16 V tantal. A malá indukčnosť je asi aká? :)
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 882
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod E001 » 24 Apr 2018, 22:44

Iq a máš na to dosť tvrdý zdroj? Nebude to precvakávanie spôsobené poklesom napätia po zapnutí generátora?
SONY je SONY, ale bol som neverný - zosík a CD som vymenil za AKAI...
E001
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 804
Vek: 60.97
Založený: 18.11.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 5

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 24 Apr 2018, 22:45

Zdroj je autobatéria :)
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 882
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod boraicho » 25 Apr 2018, 07:10

skus na ten časovač pripojiť dlhšie kable a na tie kable dalšie rele a s tym spinať ozon.
"Aj nevinne vyzerajúca súčiastka, môže byť príčinou nefunkčnosti zariadenia a tou kondenzator 100% je"
3D REBEL II + PLA + PETG
boraicho
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 11766
Vek: 29.43
Založený: 03.02.2007
Bydlisko: Prešov
Karma: 42

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 26 Apr 2018, 18:36

Mozem sa Vas spytat o radu?

Zakupil som MR16 LED svetlo na 12V za vypalenu MR16 12V halogenovu ziarovku.

Vsimol som si ze ako keby troska blikala, ako ked pouzijete striedave napatie na napajanie jednosmerneho osvetlenia.

Dneska my definitivne za dymovych efektov odisla...

Mam v tom svetle este dalsie MR16 LED ako aj halogenove MR16.

Mam nieco inak zapojit? Alebo som len mal smolu s nekvalitnou MR16 LED osvetlenim?

Vdaka
Prílohy
20180426_182802.jpg
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 209
Vek: 37.48
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod amater63 » 28 Apr 2018, 11:11

Odstraněno,můj dotaz..
Naposledy upravil amater63 dňa 28 Apr 2018, 17:48, celkovo upravené 2 krát.
amater63
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1757
Založený: 02.05.2016
Bydlisko: Morava-č.r.
Karma: 8

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod juraj77 » 28 Apr 2018, 14:55

petrovic182 napísal:Mozem sa Vas spytat o radu?

Zakupil som MR16 LED svetlo na 12V za vypalenu MR16 12V halogenovu ziarovku.

Vsimol som si ze ako keby troska blikala, ako ked pouzijete striedave napatie na napajanie jednosmerneho osvetlenia.

Dneska my definitivne za dymovych efektov odisla...


A čím to napajaš ? Máš tam nejaký adapter alebo len trafko ? Pretože tie LED žiarovky sú určené na jednosmerné napatie
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."
juraj77
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1337
Vek: 38.48
Založený: 23.09.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 8

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod iqlogic » 28 Apr 2018, 16:10

misocko napísal:mozno ani nemusis pouzit menic, staci ten casovac napajat cez diodu, za nu nejaky low esr kondik (mozno malu indukcnost)


Dal som na svorky časovača kondenzátor 470 uF / 35 V a už to funguje bez problémov. Predtým som skúšal až 1000 uF a nepomáhalo, avšak ten bol na 25 V. Môže mať na to vplyv to napätie?
iqlogic
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 882
Založený: 07.03.2009
Bydlisko: Ružomberok

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 28 Apr 2018, 17:10

juraj77 napísal:
petrovic182 napísal:Mozem sa Vas spytat o radu?

Zakupil som MR16 LED svetlo na 12V za vypalenu MR16 12V halogenovu ziarovku.

Vsimol som si ze ako keby troska blikala, ako ked pouzijete striedave napatie na napajanie jednosmerneho osvetlenia.

Dneska my definitivne za dymovych efektov odisla...


A čím to napajaš ? Máš tam nejaký adapter alebo len trafko ? Pretože tie LED žiarovky sú určené na jednosmerné napatie


Je to stare halogenove dratove osvetlenie natiahnute cez celu obyvacku. Nekupoval som to ani nemontoval uz to takto bolo ked sme byt kupovali... Ano asi tam nieje striedave napatie, vidno je ze tam je obal s transformatorom. Tieto MR16 LED svetla nemaju v sebe usmernovac???
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 209
Vek: 37.48
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod juraj77 » 28 Apr 2018, 17:18

neviem presne akú LED náhradu si použil,ale tie čo som videl na nete sú na jednosmerné napatie 12V. Ty máš v dome pravdepodobne len 230/12V trafo, teda si púšťal do LED striedavé napatie a preto sa ti vypálila....
" Bez vody si viem predstaviť život, ale bez internetu a počítača nie.."
juraj77
Obrázok používateľa
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1337
Vek: 38.48
Založený: 23.09.2012
Bydlisko: Nitra
Paragraf: 22
Karma: 8

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod misocko » 28 Apr 2018, 17:29

iqlogic napísal:
misocko napísal:mozno ani nemusis pouzit menic, staci ten casovac napajat cez diodu, za nu nejaky low esr kondik (mozno malu indukcnost)


Dal som na svorky časovača kondenzátor 470 uF / 35 V a už to funguje bez problémov. Predtým som skúšal až 1000 uF a nepomáhalo, avšak ten bol na 25 V. Môže mať na to vplyv to napätie?

ten 470uF ma mensie ESR a lepsie filtruje špičky, odhadujem vsak ze po case odide (respektive sa ti problem vrati) nakolko teraz filtruje napetie aj pre ten ionizator. daj pred neho aspon diodu , nech filtruje napetie iba pre ten casovac.
misocko
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2495
Vek: 41.57
Založený: 14.06.2009
Bydlisko: Hlohovec
Karma: 22

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod maskrtnik01 » 29 Apr 2018, 13:15

Mňa by zaujímalo, ako sa správa MEMS gyroskop, keď by som ho neotáčal okolo jeho osi, ale okolo inej? Ako na tomto: https://svetelektro.com/clanky/led-displej-na-koleso-bicykla-uvedenie-do-praxe-304.html
Taktiež by ma zaujímalo, čo na takýto pohyb povie akcelerometer? Dalo by sa s jedným/obidvomi týmito senzormi vyrobiť podobné "blikátko"?
maskrtnik01
Obrázok používateľa
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 669
Vek: 21.5
Založený: 20.07.2010
Bydlisko: okolie KE
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Najgel » 29 Apr 2018, 18:42

Minule ma tak napadlo, blikajúca LED podľa odberu na elektormery digitálnom je tam len na zistenie okamžitého odberu alebo má aj nejaký vyšší účel ?
Keď neodpisujem tak tu nie som, alebo som a neodpisujem :D

MPLAB & PIC
Tevo Tarantula 3D
Ponúkam 3D tlač.

UNIZA 4.ročník
Najgel
Obrázok používateľa
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1544
Vek: 23.11
Založený: 02.07.2010
Bydlisko: Námestovo, Žilina(škola)
Karma: 30

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Hopikmajo » 01 Máj 2018, 11:49

Ako viem jednoducho zistit ci mi vysielac na f 433MHz vysiela alebo nie? Ide mi o to ci mam chybu vo vysielaci alebo prijimaci a k dispozici mam akurat osciloskop do 25MHz. Dakujem.
Hopikmajo
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 686
Vek: 19.88
Založený: 18.10.2014
Bydlisko: Prievidza
Karma: 3

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 01 Máj 2018, 12:05

Najgel napísal:Minule ma tak napadlo, blikajúca LED podľa odberu na elektormery digitálnom je tam len na zistenie okamžitého odberu alebo má aj nejaký vyšší účel ?


Na toto som sa pytal elektrikara zo ZSE. Povedal ze to len indikuje aktualnu spotrebu. Ak nesvieti vobec nieje ziadna spotreba. Ak blika obcas je nejaka mensia spotreba. Ak svieti stale je maximalny odber cez elektromer
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 209
Vek: 37.48
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod petrovic182 » 01 Máj 2018, 15:54

Nahodou neviete povedat ci ste sa uz stretli s pouzitym chladenia suciastok pomocou peltierovho clanku? Ci uz chladenia priamo suciastky alebo chladenia priestoru v nejakom pristroji?
petrovic182
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 209
Vek: 37.48
Založený: 02.05.2012
Bydlisko: Bratislava
Karma: 2

Re: ZBYTOČNÉ OTÁZKY VŠETKÉHO DRUHU 10

Odoslaťod Merak » 01 Máj 2018, 16:23

Ahojte
Touto cestou sa chcem spýtať, vyrábali sa za komunistov IO MDA 2015?
Viem že sa robili MDA 2010 a MDA 2020, ale otec ma presviedča, že sa robili aj MDA 2015, ževraj to boli nejaké zákazkové IO určené na vývoz.

Stretol sa už niekto s takým IO? Ani v katalógoch som na ne nenarazil.
Ďakujem
život je ako sínusovka, raz si hore, raz si dolu, a medzitým si dvakrát na nule
ponúkam na predaj: http://svetelektro.com/Forum/predam-pop ... art20.html
P.S.: skôr som vedel zapojiť vidlicu a zásuvku ako rozprávať
Merak
Obrázok používateľa
Moderator
Moderator
Príspevky: 6059
Vek: 38.55
Založený: 10.07.2012
Bydlisko: Bratislava - Vrakuňa
Paragraf: 24
Karma: 63

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Pre začiatočníkov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

Forums ©
Autor stránky je Ondrej Závodský(zawin), o graficky design sa stará Ľuboš Fabo(BUFU).

TOPlist

Powered by Copyright © UNITED-NUKE CMS. All Rights Reserved.
Čas potrebný k spracovaniu stránky 0.95 sekúnd