Zváračka - zváranie

Spájky, odsávačky; Kliešte, skrutkovače; Meráky, Generátory; Čistenie, leptanie; Vŕtačky, frézy; Pomôcky, lupy...

Moderátori: Drakoush, Moderátori

Používateľov profilový obrázok
xmilos
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3671
Dátum registrácie: 04 Máj 2011, 00:00
Bydlisko: Povazie

Príspevok od používateľa xmilos » 07 Sep 2011, 05:58

, lebo drôt je cez bovden tlačený a aby sa v bovdene nekrčil a nekrivil pridáva sa do neho kremík
mno neviem do coho sa podla teba pridava kremik, ale plyn ide samostatnou hadickou mimo bovdenu.
MAG A - aktivny plyn, ktory vstupuje svojimi prvkami (prevazne C) do natavenej lazne. Samo ze sa musi zvazit aky material zvaram, ci mi v tom zvare bude ten uhlik chybat, alebo nie.
Oblukove (MMA) zvaranie je uz tak trosku prezitok, hoc daju sa s nim robit divy.
0

Používateľov profilový obrázok
otep69
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 208
Dátum registrácie: 31 Okt 2008, 00:00
Bydlisko: Jarok
Vek: 35
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa otep69 » 07 Sep 2011, 07:32

xmilos napísal:
, lebo drôt je cez bovden tlačený a aby sa v bovdene nekrčil a nekrivil pridáva sa do neho kremík
mno neviem do coho sa podla teba pridava kremik, ale plyn ide samostatnou hadickou mimo bovdenu.
Samozrejme že plyn ide mimo bovdenu v samostatnej hadici. Drôt keď je v normálnom stave môžeš naň fúkať aj týždeň CO2 a nič sa s ním nestane. Ale ide o to čo sa s ním deje pri horení oblúku, ktorého teplota je v niektorých prípadoch do 10000 °C. Takáto teplota ti v pohode stačí na oddelenie C od O2 a ešte len potom sa dejú veci :-D
0
Teší ma Peter.
F*ck me I am Famous ...
Čo nejde silou, pôjde silou ešte väčšou.

Používateľov profilový obrázok
xmilos
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 3671
Dátum registrácie: 04 Máj 2011, 00:00
Bydlisko: Povazie

Príspevok od používateľa xmilos » 07 Sep 2011, 08:00

tak preco by sa mal krcit?

S tou teplotou si to trosku prehnal:
teplota obluka:
katoda 2300K
anoda 2600K
stlpec 4000K

C = K - 273

Plyny:
MAG: CO2 zmes. zmes Ar- 02, Ar2H2,
MIG: Ar. He. ArO2, Ar - H2
0

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 07 Sep 2011, 08:50

Robio napísal:A to že sa nedá požičať zváračka od rodiny...to mi nehovor....určite niekto má...a nemusíš si ju požičať...stačí k dotyčnému prísť(požičiavať veci predsa len nieje pre každého príjemné, hlavne keď sa jedná o 1000e invertor). Prines si elektródy, pár pív za elektrinu a určite ta pár fínt naučí.


Písal si že chceš zvárať len tak kutilsky...Takže žiadne TIG nepotrebuješ...

Robio, v piatok ideme robiť plynovú prípojku do nového domu, budeme potrebovať kompresor a pneumatickú zbíjačku. Vďaka za radu - opýtam sa svojej rodiny, určite niekto bude mať, čo by to bolo za rodinu...

Robio, jednu vec ti poviem: takým prístupom, akým na to ideš ty sa šonte nenaučí ani zapnúť aparát... Poviem ti jeden príbeh. Keď som bol menší, mal som okolo 15 rokov, presťahovali sme sa do rodinného domu a ja som mohol okúsiť všetky kutilské veci, pretože za domom som mal svoje pracovisko (doteraz tam je). Začalo ma baviť zváranie, dedo bol zámočník a spolu sme aj istý čas vyrábali zvarované konštrukcie. On zváral elektródou, no ja som chcel niečo viac. Zistil som, že s mojím invertorom za 400€, nie 1000, ako píšeš, môžem zvárať aj TIG metódou. Neváhal som preto a prvých 200€ išlo na horák, redukčný ventil a flašu plynu. Nejak som sa do toho dostal a začalo ma to baviť, bola to krajšia robota. Keď som si neskoršie robil zváračský preukaz, kamarát, majiteľ školy sa ma spýtal, akou metódou som už varil. Keďže TIG ma neskutočne bavil, povedal som, že TIG a odvtedy som sa učil s touto metódou, naučili ma zvárať tlakové nádoby, nádherné zvary som robil a okrem preukazu som dostal aj papier, že som bol špeciálne vyškolený na zváranie tlakových nádob AJ POD TLAKOM, a že som prospel s vyznamenaním. Takže kľudne by som mohol teraz zvárať tlakové nádoby hocikde, hoci aj pod tlakom, v rôznych prevádzkach ako sú bane a pod. A takto sa to začalo. Preto aj šonte keď cíti ten pocit, že ho TIG priťahuje, nech sa ním zaoberá, možno to dotiahne aspoň tam, kde ja, možno ešte ďalej. Držím mu palce.


Otep69:
10 000°C máš skade?

JanoP

Príspevok od používateľa JanoP » 07 Sep 2011, 09:22

Tiez som pred par rokmi chcel kupit zvaracku. Zvaral som pred tym elektrodou, trafom aj invertorom. V praci mame CO-cku a az tam som zistil, ze tym sa da zvarat ovela jemnejsie, mensie a drobnejsie. Preto som pri kupe vlastnej preskocil elektrodovu a kupil som rovno Telwin Dual 152. www.chobola.sk - cennik - cennik2. Prisiel som do obchodu a pytal som si najlacnejsiu hobby MIG zvaracku aku maju. Nemyslim ze to bola chyba a nemyslim ze dnes treba zacinat od MMA. MMA mozno niekomu na doma postacuje, ale skutocne drobne veci ako trubku na tenky plech - plechovicu od spej farby tym neprizvara http://svetelektro.com/modules.php?name ... d&id=15066

Zo zvarackou som dostal aj zvaraci drot FLUX, co som so vtedy nepoznal. Je to v podstate ocelova trubicka plnena tavidlom, zrejme tym istym co tvori obal elektrody pri MMA. Ako cin co je plneny tavidlom. S tymto drotom sa da zvarat bez plynu, ochrannu atmosferu tvori odparena napln zvaracieho drotu. Tento drot je o kus drahsi ako bezny zvaraci, ale ma to tu vyhodu, ze ked idem niekam na rychlo nieco prizvarat, napr na lesenie alebo strechu, alebo k niekomu domov, nemusim zo sebou vlacit flasu s plynom. tiez je tento drot neocenitelna vec, ked v sobotu na chalupe idem zvarat a zistim, ze nemam uz plyn vo flasi :) . Zvar vyzera rovnako ako pri MAA, teda je zaliaty struskou, ktoru treba oklepat, aj to pri zvarani rovnako smrdi, ako pri MMA. http://en.wikipedia.org/wiki/Flux-cored_arc_welding

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 07 Sep 2011, 22:11

Plne s tebou súhlasím. MMA je zastaralá metóda a netvorí už vôbec nijaký základ zvárania, už to neni ako kedysi, že od autogénu k "elektrike", špecializované metódy na špecializované zvary.

Raz sme v práci robili halu o výmere 600m2 a ťahali sme kurenárske trubky, ktoré sme nadpájali zváraním. Začínali sme autogénom, no hala bola veľká a ja som už chcel nahadzovať sahary, nech sa to hýbe. Samozrejme autogén bol len jeden. Preto som doniesol svoj TIG aparát, ktorý nosím stále v aute a na konci šichty, keď sme porovnávali zvary, ja som s TIG-om spravil krajšie a lepšie, ako chlapci autogénom.

P.S. ten "motobycigeľ" je pekne urobený, len sa mi nepáčia tie guličky v okolí zvaru. Môže to byť "nepripraveným materiálom", čiže povrch mohol byť mastný a pod., presne ako tu niekto písal.

Používateľov profilový obrázok
Robio
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 5398
Dátum registrácie: 11 Sep 2007, 00:00
Bydlisko: Bratislava
Vek: 34
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robio » 07 Sep 2011, 22:26

ujo-elektron, o tom že máš všetky certifikáty nikto na fóre nepochybuje (s vyznamenaním + sa poznáš majiteľov všetkých škôl z ktorých pochádzajú tie).
Čiže by si mohol robiť zvárača ktorý zarobí 3000€/mesačne, ale ti opravuješ kotle staré a robíš prípojky ako robotník bez maturity ... :lol: (len mi nehovor že ťa to baví...zváranie ťa tiež bavilo ako si pestro opísal


Tak žijem na dedine a má tu každý zváračku....foter, susedia, dedo, ujo...MAA je na dedine bežná ako pílka na železo. A ak by sa to chcel ozaj naučit tak už dávno niekde zvára...Kto je aktívny tak si dokáže vybaviť u niekoho nejaké pokusné zváranie. Povedať že sused nemá a tým to hasne...no tak to sa nedostaneme ďaleko...

Ja som mu nikde nenapísal že nebude nikdy zvárať...držím mu palce tiež ale chcem ho trochu poslať na zem...veľké oči na veci má veľa ľudí ale treba začať pekne od začiatku a keď niesu možnosti pod rypák, tak sa treba pýtať hocikoho, informovať sa a riešenie sa vždy nájde.

Však uvidíme za rok, nech prispeje ako to dopadlo...

Taktiež som nepovedal že MAA je základ...ale svojím spôsobom sa touto metódou dobre oboznámiš o čom je zváranie (hluk, dym, špina, oblečenie atď atď) Je to zastaralé ale keď idem doma tuknuť niekde nejaký plech alebo niečo iné nebudem mať predsa doma TIG ktorý ma výjde X krát drahšie + plyn(nehovoriac o tom že by to bolo nevyužité)

El. oblúk môže mať aj vyše 10 000 st. Celzia.
0
Ponukam: 3D tlac, CNC frezovanie, Kalibracia teplotnych cidiel, pre viac info SS.

Používateľov profilový obrázok
Ond3x
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 2240
Dátum registrácie: 10 Mar 2010, 00:00
Vek: 32

Príspevok od používateľa Ond3x » 07 Sep 2011, 22:56

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Jak sem se učil vařit? Došel sem za taťkou, poprosil ho, že chci naučit vařit. Na druhý den jsme vzali nějaké kusy železa, všechno se to nachystalo. Taťka udělal jeden svár na ukázku a pak mi to dal do ruky. Vařil sem, oklepával, vařil, nadával, nějakou dobu blbě viděl a bylo to.
Nikdo ty sváry nekontroloval pod rentgenem, nedostal sem žádný papír, ale vařit umím i bez internetu. :wink:
0

JanoP

Príspevok od používateľa JanoP » 08 Sep 2011, 08:16

ujo-elektron napísal:len sa mi nepáčia tie guličky v okolí zvaru. Môže to byť "nepripraveným materiálom", čiže povrch mohol byť mastný a pod., presne ako tu niekto písal.
Gulicky su sposobene rozprskavanim pri zvarani, pouzil som potravinarsky plyn CO2, cim bezne plnia flase do vycapov na pivo a kofolu :) . 6kg napln do 8l flase stoji 3E. Pri poziti plynu Weldap C15 je obluk pri zvarani ovela kludnejsi, tichsi a rozstrek takmer ziaden. Alebo ked mi velmi zalezi aby okolie zvaraneho miesta bolo bez prilepenych guliciek, tak okolie miesta zvaru nastriekam silikonovym sprejom, co sa poziva aj na ochranu horaka proti prilepeniu rozstrieknuteho materialu. Potom sa gulicky neprilepia.

Používateľov profilový obrázok
rider126
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 17 Aug 2008, 00:00
Vek: 41
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rider126 » 08 Sep 2011, 11:49

Jano: na ten silikónový sprej pozor , pri jeho horení vznikajú rakovinotvorne výpary.
Silikónový sprej sa správne nepoužíva ,ale je na to špeciálny sprej na hubice.
Rozmyslel by som si , či ušetrím pár € na silikóne , alebo na zdraví ...
0

JanoP

Príspevok od používateľa JanoP » 08 Sep 2011, 12:02

Je to originalny sprej na hubice. Mas pravdu, teraz pozeram je na nom pisane silicone free. Utkvelo mi iba to silicone, tak preto...

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 08 Sep 2011, 23:24

Robio napísal:ujo-elektron, o tom že máš všetky certifikáty nikto na fóre nepochybuje (s vyznamenaním + sa poznáš majiteľov všetkých škôl z ktorých pochádzajú tie).
Čiže by si mohol robiť zvárača ktorý zarobí 3000€/mesačne, ale ti opravuješ kotle staré a robíš prípojky ako robotník bez maturity ... :lol: (len mi nehovor že ťa to baví...zváranie ťa tiež bavilo ako si pestro opísal


Tak žijem na dedine a má tu každý zváračku....foter, susedia, dedo, ujo...MAA je na dedine bežná ako pílka na železo. A ak by sa to chcel ozaj naučit tak už dávno niekde zvára...Kto je aktívny tak si dokáže vybaviť u niekoho nejaké pokusné zváranie. Povedať že sused nemá a tým to hasne...no tak to sa nedostaneme ďaleko...

Ja som mu nikde nenapísal že nebude nikdy zvárať...držím mu palce tiež ale chcem ho trochu poslať na zem...veľké oči na veci má veľa ľudí ale treba začať pekne od začiatku a keď niesu možnosti pod rypák, tak sa treba pýtať hocikoho, informovať sa a riešenie sa vždy nájde.

Však uvidíme za rok, nech prispeje ako to dopadlo...

Taktiež som nepovedal že MAA je základ...ale svojím spôsobom sa touto metódou dobre oboznámiš o čom je zváranie (hluk, dym, špina, oblečenie atď atď) Je to zastaralé ale keď idem doma tuknuť niekde nejaký plech alebo niečo iné nebudem mať predsa doma TIG ktorý ma výjde X krát drahšie + plyn(nehovoriac o tom že by to bolo nevyužité)

El. oblúk môže mať aj vyše 10 000 st. Celzia.
Ja ti to trošku v hlave napravím: mám iba vyznamenanie, nijaký certifikát, a iba pre metótu TIG... Druhá vec je tá, že ma ako zvarača nechceli zobrať nikde (poslal som životopis asi trom firmám), pretože som nemal min. 3-ročnú prax... Čiže som spravil školu a praxovať mám kde, keď všade už prax vyžadujú??? Druhá vec, 3000€ neviem skade si zobral, toľko ti nedajú nikde. No a servisák kotlov to neni oprava starých kotlov, to si trošku mimo. Toto povolanie zahrňuje pripojenie nových kotlov, uvedenie do prevádzky, revízia, meranie emisií, mám zmluvu s immergasom, webastom, viessmanom a keď je kotol nahodený, ja ho pozapájam, zmeriam emisie a pod. kraviny, prihodím do vypísaných papierov bločky z merákov a pošlem to autorizovanému servisu, napr. ak zapájam immergas, papiere bežia na stredisko immergas. Tým pádom majú ustotu, že kotol je správne zapojený a uvedený do prevádzky a v prípade problémov sa musí uplatniť záruka... Je to registrácia kotlov, proste kktina, alespoň máme prácu. Ďalej robíme inštalácie kúrenia a údržby starých aj nových kotlov a kotolní... To je servisák. A detail: vôbec nespravujeme staré socíkovské kotle ako destila a pod. A pravdupovediac - baví ma to. Pretože tam musíš vedieť zvárať, čiastočne aj murovať, musíš ovládať elektrotechniku a pod. Baví ma to a peňazí mám celkom dosť, stačí to aj na uživenie rodiny, plus mi niečo ostane. Toľko.

Ale späť k téme. Ja síce na dedine nebývam, ale tiež sa najčastejšie využíva elektróda. Ibaže ja potrebujem výbavu, lebo som živnostník a mne nikto nič nedá, takže ak si aj doma potrebujem niečo krajšie urobiť, okúsim to inou metódou. Ale aby som iba kvôli tomu kupoval aparát - to si dám radšej zavariť niekomu, kto má.

Každopádne, keď ho to láka, nech sa rozhodne pre invertor, pretože má odbavené 2 metódy a keď sa mu to zapáči, môže sa prepracovať vyššie.

JanoP: alebo ťaháčik - guličky len zbrús ;) Navyše, nikto ti to nebude fotiť na titulnú stranu kocúrkova, tie guličky tam môžu byť. A máš u mňa plus, ten nápad so starou pílou a "bycigľom" sa mi páči.

JanoP

Príspevok od používateľa JanoP » 09 Sep 2011, 07:37

Tahacik poznam, ale nechcelo sa mi. Ciel bol nastartovat to cim skor a skusit ci funguje, nie babrat sa s gulickami.

ujo-elektron

Príspevok od používateľa ujo-elektron » 09 Sep 2011, 13:01

Ako sa na tom vlastne vozí?

Používateľov profilový obrázok
PeterKeral
Zaslúžilý člen
Zaslúžilý člen
Príspevky: 1046
Dátum registrácie: 28 Okt 2011, 19:22
Bydlisko: Prešov/Москва
Vek: 32

Re: Zváračka - zváranie

Príspevok od používateľa PeterKeral » 03 Jan 2017, 10:34

Zdravim trocha to tu oživym, podarilo sa mi ziskať staršiu 3F MIG zvaračku WP350 , stara elektronika už neposluchala tak išla von, bola nahradena PWM.. Ale k problemu, je to odbočkovy stroj, 3 fazove trafo ma na primarnom vynuti pripojene ešte 3 kontenzatory, kapacita ani napetie sa už nedaju prečitať, su už KO. Na čo služily? Boli zapojene medzy fazamy. Vdaka
0
Kawasaki GPZ500, Bandit 1200
Bez motorky ani na krok :)

Sender
Pokročilý člen
Pokročilý člen
Príspevky: 535
Dátum registrácie: 26 Máj 2008, 00:00

Re: Zváračka - zváranie

Príspevok od používateľa Sender » 03 Jan 2017, 12:17

Jsou to odrušovací kondenzátory.
0

miroL
Stály člen
Stály člen
Príspevky: 489
Dátum registrácie: 28 Máj 2008, 00:00
Bydlisko: TRNAVA
Vek: 53

Re:

Príspevok od používateľa miroL » 03 Jan 2017, 13:38

otep69 napísal:
xmilos napísal:
, lebo drôt je cez bovden tlačený a aby sa v bovdene nekrčil a nekrivil pridáva sa do neho kremík
mno neviem do coho sa podla teba pridava kremik, ale plyn ide samostatnou hadickou mimo bovdenu.
Samozrejme že plyn ide mimo bovdenu v samostatnej hadici. Drôt keď je v normálnom stave môžeš naň fúkať aj týždeň CO2 a nič sa s ním nestane. Ale ide o to čo sa s ním deje pri horení oblúku, ktorého teplota je v niektorých prípadoch do 10000 °C. Takáto teplota ti v pohode stačí na oddelenie C od O2 a ešte len potom sa dejú veci :-D

Trosku Ta poopravim. Ano, plyn ide samostatnou hadicou, ale pri horakoch chladenych vodou. U horaku, ktory je chladeny plynom, ide tento priamo cez bovden, ktory ale musi byt poplastovany. Keby nebol, tak by pomedzi tie zavity bovdenu ten ochranny plyn unika, a zvar by poroval.
0

cinc93
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 24 Aug 2010, 00:00
Vek: 30

Re: Zváračka - zváranie

Príspevok od používateľa cinc93 » 17 Feb 2018, 14:18

Cawte chcel by som sa poradiť mám pokazenú invertorovú zváračku. Podľa štítka by malo byť zápané napätie naprázdno U0=80V, ja som nameral 20V. Zváračka sa dá zapnúť, po pokuse o zapálenie oblúka sa rozsvieti kontrolka WELDING ale zváračka nezvára aj po odtiahnutí elektródy ostáva kontrolka Welding svietiť. Neviete mi poradiť ako by sa to dalo opraviť, čo pomerať nejaké tipy a pod. Dakujem
0

cinc93
Okoloidúci
Okoloidúci
Príspevky: 19
Dátum registrácie: 24 Aug 2010, 00:00
Vek: 30

Re: Zváračka - zváranie

Príspevok od používateľa cinc93 » 17 Mar 2018, 23:05

Ahojte vedeli by ste mi niekto pomôcť nájsť schému na túto zváračku.
https://www.ceneo.pl/21614211#tab=click_scroll
ďakujem
0

Marek1975
Ultimate člen
Ultimate člen
Príspevky: 1693
Dátum registrácie: 25 Okt 2016, 14:10
Bydlisko: Trstín a Budkovce
Vek: 48
Kontaktovať používateľa:

Re: Zváračka - zváranie

Príspevok od používateľa Marek1975 » 17 Mar 2018, 23:47

na celkove jej oznacenie kasli nakolko takychto "zvaraciek" su mraky, treba hladat ZX7

inak jaka cena, taka kvalita.. pri tomto "zazraku" to plati obzvlast

Ps : otvor ju, vycisti , pofot a fotky nahraj sem, skor ti dakto poradi
0
ElektroLab.eu je blog, fórum a inzercia pre predaj a nákup elektronických komponentov, retro elektronika, náradie a pomôcky, ponuka služieb, pracovné ponuky v obore elektro. Jednoducho inzercia, ktorá reálne predáva váš tovar.

Napísať odpoveď
  • Podobné témy
    Odpovedí
    Zobrazení
    Posledný príspevok