SVETELEKTRO

25. mája 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Aj senzory vlhkosti a teploty môžu byť „3G“


SOS electronic s.r.o.

+-2% presnosť merania vlhkosti v celom rozsahu, to je jedna z viacerých inovácií, ktoré prináša tretia generácia miniatúrnych kalibrovaných senzorov od spoločnosti Sensirion.

Už doterajšie série SHT1x a SHT2x patria k špičke v tomto segmente. Prichádzajúca séria SHT3x (SHT30, SHT31 a čoskoro aj SHT35) oslovuje hlavne tých z vás, ktorí požadujú maximálnu presnosť aj v krajných hodnotách (vlhkosť pod 10% a nad 90%) a tiež miniatúrne rozmery a ultra nízku spotrebu. Základný rozdiel medzi napr. senzorom SHT21 a novým SHT31 teda je, že typická presnosť +-2% je zachovaná v celom rozsahu. Spolu s precíznym meraním teploty v jednom prvku tak naďalej dostávame možnosť jednoduchého výpočtu rosného bodu, čo je jeden zo základných parametrov pre riadenie vetrania (a rekuperácie) v mnohých oblastiach. Ak je dôležité „len“ strážiť aby napríklad vlhkosť neprekročila určitú hodnotu, potom pravdepodobne využijete aj výstupný pin „Alert“, ktorý môže napríklad spustiť prerušenie v nadradenom MCU alebo priamo ovládať ďalšie zariadenia. Výstupom SHT3x sú kalibrované linearizované hodnoty, ktoré možno veľmi jednoducho previesť na výslednú hodnotu (%RH, °C).

SHT31 je dostupný vo verziách SHT31-DIS-B s digitálnym výstupom cez osvedčenú I2C zbernicu (2 voliteľné adresy) a tiež vo verzii SHT31-ARP-B s linearizovaným analógovým (proporcionálnym) výstupom. SHT31-ARP-B je preto zaujímavou alternatívou pre priame spracovanie analógovými obvodmi, keďže obsahuje 2 nezávislé výstupy, ktorých výstupné napätie je 10-90% Vdd, čo odpovedá 0-100%RH a teplote -45 až +130°C. Verzia s digitálnym výstupom má široké možnosti nastavenia ohľadom frekvencie merania, komunikačnej rýchlosti a ďalších parametrov.

Bližšie informácie vám poskytnú katalógové listy SHT3x-ARP a SHT3x-DIS. Porovnanie jednotlivých sérií vám poskytne leták „Sensirion_Humidity".

V prípade záujmu prosím kontaktujete SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.
 

Výhody / Vlastnosti:

  1. miniatúrne kalibrované senzory vlhkosti a teploty
  2. nová generácia s vylepšenými parametrami
  3. vynikajúca spoľahlivosť a dlhodobá stabilita
  4. široký rozsah napájacích napätí 2,4-5,5V
  5. digitálny (I2C) alebo linearizovaný analógový výstup
  6. technológia overená 15-ročným používaním v priemysle
  7. extrémne nízka spotreba
  8. veľká odolnosť voči externému rušeniu (EMI/EMC)

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár