SVETELEKTRO

28. decembra 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Ako na plošné spoje!?!


Jose206

Každý elektrotechnik potrebuje ku svojej práci veľmi doležité plošné spoje. Ako ich vytvárať vám napíšem v tomto návode.

Výroba plošných spojov:

To uvádzam jednoduchý návod, ako si podomácky vyrobiť vlastný plošný spoj.

Pomôcky: Doska cuprextidu, šmirgeľ, lieh, predlohu plošného spoja, leptací roztok (chlorid železitý), kladivo, jamkár, rozpustenú kolofóniu v liehu a ostatné náradie na opracovanie.

1.Odpílime si dosku cuprextidu s potrebnými rozmermi
2. Dosku prebrúsime šmirgľom, obrúsime tiež hrany, aby neboli moc ostré a nakoniec dosku očistíme liehom
3. Na čistú dosku (medenú stranu nesmieme chytať prstami ani ju zašpiniť – museli by sme to znovu očistiť) prichytíme lep. páskou predlohu
4. Na miestach, kde chceme po vyleptaní vyvŕtať otvory ich jamkárom jemne naznačíme
5. Okolo naznačených otvorov urobíme fixou (nesmie byť zmývateľná vodou) krúžky – musia byť dostatočne veľké, aby nám tam po vyleptaní ostala dáka meď
6. Najlepšie pomocou pravítka nakreslíme čiary spojov – mali by byť dostatočne hrubé
7. Vyčistený a dobre nakreslený plošný spoj dáme leptať do chloridu železitého tak, aby bol medenou stranou dole a aby na cloride plával (nemal by sa ponoriť)
8. Po vyleptaní očistíme fixu liehom a vyvŕtame diery
9. Plošný spoj natrieme rozpustenou kolofóniou a liehom

Leptanie trvá asi 10-20minút. Čas leptania závisí od teploty chloridu (najlepšie je okolo 20°C) a od toho, aký je starý.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (1)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od Jose206 (zobraziť všetky)

Komentáre (15)

  1. kukercuker píše:

    zaujimave ze som tento isty clanok (od slova do slova) asi tak pred polrokom cital na jednej stranke, ktoru som nasiel uplne nahodou a teraz si nespominam aka bola adresa.
    pre autora: ked uz chcem odniekial odpisat clanok a povazovat ho za svoj tak si dam na tom zalezat a aspon to stylisticky upravim nech neni videt ze som to nepisal ja…

    • mafia1661 píše:

      ok dakde som zase ja cital ziadan sukromna stranka ale riadan o elektre spomina sa tam ze sa dps nema cistit liiehom ani nic pod.
      len sprejom co je na tom urcenym co je podla mma blbost ved kes sa to plachne dobre vodov a ususi tak nic sa nestane ja to napr cistim gumov

  2. boraicho píše:

    Ano je to okopirovane,ten članok som aj ja niekde čital na nejakej stranke ale už neviem kde, ja si tie dosky robim aj tak po svojom, nepotrebujem nijaky navod.

  3. Jose206 píše:

    Ale však veď ja nikde neuvádzam, že je to môj článok, aj ja som ho našiel na jednej stránke.ja si nepotrebujem dokazovať, že viem napísať nejaký článok. Ja som len chcel pomôcť začiatočníkom ako som aj ja, aby vedeli ako na to. A ináč aj ja čo mám doma knihu tak je v nej písané, že sa to môže čistiť gumou. Tak newem.

  4. 1maros6 píše:

    ako podla mna je to uplne trapny clanok zaciatocnik by to aj tak nepochopil ze ako to ma robit a ked si si dal uz taku namahu tak si mohol aspon dat nieake obrazky a pod a nie len okopirovany clanok …no ale ja tak nevadi aspon niekto kto sa snazi prispievat do tohto fora hh

  5. magic_touch píše:

    neviem, takto som robil plosak naposledy este na strednej…
    existuje metoda, ku ktorej potrebujes len inkjetovy fotopapier (staci najlacnejsi z tesca), laserovu tlaciaren a zehlicku.
    zaklad je v tom, ze sa tlaci zrkadlovo laserovkou na inkjetovy fotopapier, potom sa to prenesie zehlenim (najlepsie je dat medzi zehlicku silikonovy papier – to je ten, co zostane zo samolepky, ked ju odlepis) – inac prejde bordel z papiera na zehlicku a potom mozes vysvetlovat manzelke (alebo mame), preco je to spinave
    toner sa teplom oddeli od inkjetoveho papiera a prilne na cuprextit. potom to staci polozit do teplej vody so saponatom a mas hotovy plosak… urcite ste to uz citali niekde, nie je to novy vymysel
    osobne teraz davam prednost fotocuprextitu + UV svetlo.
    ak potrebujes riadne husty a presny plosak, je dobre dat si spravit film (niektore reprostudia, co este maju osvitky to ponukaju)

  6. maki píše:

    Rozprúdila sa tu diskusia o leptaní PS takže trocha o bezpečnosti:V prvom rade si všetci uvedomte že pracujete so žieravinami a v prípade HCl s H2O2 nie hociakými.Na prácu so žieravinami by ste mali byť fyzycky a psychycky spôsobylí,čo sa preukazuje lekárskou prehliadkou,vek nad 18 rokov a preskúšaný pred komisiou raz za dva roky.Koľký to spľňame?Vôbec nedoporučujem používať HCl.Je to drahšie,nebezpečnejšie,je viac problémov pri skladovaní a nie je až taký rozdiel v rýchlosti leptania oproti chloridu.Fľašu s HCl môžete akokoľvek dobre uzavrieť,v jej okolí začne kov korodovať.Pri práci s HCl bacha hlavne na oči.Používajte štít alebo okuliare a gumené rukavice.Ak sa dostane HCl alebo aj H2O2a chlorid železitý do oka máte dosť veľký problém.Okamžite treba začať vyplachovať oko prúdom vody aspoň 20 min. samozrejme otvorené.V žiadnom prípade do očí nič nedávajte okrem vody,žiadne mastičky a pod. len si viac poškodíte.Okamžite treba ísť k lekárovi.Pri zasiahnutí pokožky to nie je tak zlé ,stačí dlho oplachovať a umývať mydlom ktoré je zásadité a neutralizuje kyselinu,chlorid aj peroxid.Fakt pozor na oči,stačí jedna kvapka HCl a zaručene nebudete na zasiahnuté oko vidieť.Nebezpečné sú aj výpary HCl.Pri nadýchaní okamžite na vzduch.Neskladujte žiadne chemikálie vo fľašiach od malinoviek coly a pod.Napiť sa náhodou HCl je nepríjemná smrť.Chlorid je ovela bezpečnejší tak zbytočne neriskujte s HCl.

    • bobor1992 píše:

      Ja pouzivam chlorid co som kupil uz rozriedeny a ziadny problem pred leptanim si to ohrejem na cca 50 stupnov v horucej vode a za 15minutiek plosak hotovy a cesty kreslim normalne fixou co sa s nou pise na CD, fotocestu zatial netreba pretoze nerobim nejake extra zlozite zapojenia:D

  7. martin63 píše:

    poznam ovela jednoruchsi a lepsi sposob ako si vyrobat plosak a je ako oroginal a nedate za to nic

      • martin63 píše:

        potrebuješ na to laserovú tlačiareň, hladký papier (ja používam fotopapier), žehličku
        na fotopapier si vytlačíš plošák, ale pozor nesmie byť zrkadlovo otčený!!!!! vytlačený plošák si vystrihneš a priložíš ho vytlačenou stranou na plošnú dosku. plošnú dosku aj s plošákom zabalíš do papiera z toho dôvodu, aby sa ti predloha nehýbala. cele to položíš na nejakú podložku (ja používam veckovku :D). žehličku si nastavíš na bavlnu a žehlíš asi 3 minúty (alebo podľa veľkosti plošáka). nažehlený plošák vybereš z papiera, ale predlohu neodlepuj!!!! nažehlený plošák daj do vody a počkaj asi 5 minút (alebo podľa veľkosti plošáka, kým sa ti predloha dobre nerozmočí, potom ju stiahni. ak si dobre žehlil malo by ti tam všetko ostať. plosák daj do kyseliny a počkaj kým sa ti nevyleptá.

  8. gomez píše:

    rád by som touto cestou niekoho poprosil kto by vedel navrhnúť plošný spoj zo schémy cca 30 rokov starej. jedná sa o prístroj z cca. 30 bežných súčiastok. obrázok jpg pošlem na mail alebo ak sa dá umiestnim sem. Ďakujem.

Pridaj komentár