- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Ako rozdvojiť (duplikovať) analógový signál 4-20mA pre použitie v dvoch meracích obvodoch?

V priemyselnom prostredí výroby je takmer každý dôležitý parameter výroby meraný a zaznamenávaný do nadradeného systému. Najčastejším spôsobom vyhodnocovania premenných hodnôt je analógovým signálom, obvykle 4-20mA.

Čo ale robiť v prípade, keď máme k dispozícii jeden merací prístroj s jedným výstupom a potrebujeme jeho hodnotu na dvoch miestach? Napr.: poslať ju do nadradeného PLC a zároveň na miestny ukazovateľ? Prípadne ešte ďalšie zobrazenie na stene rozvádzača? V bežnej praxi je používané sériové zapojenie prístrojov v slučke 4-20mA, ale čo keď dochádza k úbytkom a skresleniu signálu? A keď potrebujeme galvanicky bezpečné oddelené obvody?

 

[1]

Práve na takéto situácie je určený duplikátor analógového signálu I3D [2], dodávaný spoločnosťou VENIO, s.r.o.

I3D je duplikátor a prevodník vstupného analógového signálu typu 4-20mA alebo 0-10V, s dvomi totožnými výstupnými signálmi 4-20mA. Duplikátor má zaručenú vnútornú 4-cestnú medzi-obvodovú izoláciu medzi napájaním, vstupným signálom, výstupom č.1 a výstupom č.2. Všetky vnútorné obvody sú tak navzájom galvanicky oddelené. I3D je určený pre montáž na DIN lištu. V prípade potreby poskytuje budiace napätie pre obidva výstupné obvody 4-20mA.

Veľkou výhodou je univerzálne napájanie: duplikátoru signálu. I3D využíva pre napájanie ľubovoľné napätie od 24 do 240 VAC/VDC ±10 %. Konfigurácia zariadenia je jednoduchá a rýchla pomocou použitia konfiguračných kódov zvolených cez vnútorný skrytý displej. Zvolíte požadovanú konfiguráciu a zariadenie je pripravené na použitie. Všetky svorkovnice sú skrutkové a zásuvné pre uľahčenie pripájania vodičov.

Duplikátor má naviac zabudované funkcie na generovanie dolnej a hornej úrovne výstupných signálov určených na overenie funkcie vzdialeného prístrojového vybavenia a to bez prítomnosti vstupného signálu. Ďalšou vítanou vlastnosťou je možnosť zamknutia nastavenia cez heslo na zablokovanie prístupu do konfigurácie.

I3D je navrhnutý pre priemyselné prostredie, pre širokú škálu aplikácií, má priaznivú cenu, vynikajúcu kvalita a voliteľné prispôsobenie.

Duplikátor analógového signálu I3D kúpite v eshope tu:

https://eshop.venio.sk/i3d-duplikator-procesnych-signalov/ [2]

Detaily a technický popis nájdete na stránkach spoločnosti VENIO, s.r.o.

https://venio.sk/produkty/i3d-duplikator-procesnych-signalov/ [3]

 

[4]

 

Technické vlastnosti:

Rozsah vstupného signálu:

 

Rozsahy identického výstupného signálu na výstupe 1 a 2:

 

Napájanie:

 

Konfigurácia:

 

Galvanická izolácia:

 

Mechanické vlastnosti:

 

[5]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)