- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

APRS iGate – OM3KAP-1

Realizácia APRS iGate stanice OM3KAP-1 na lokátore JN88XO 

APRS je stále väčší fenomén medzi rádioamatérmi. Umožňuje posielať rôzne druhy informácií či už o aktuálnej polohe, počasí, pripadne rôzne varovania cez rádiovú frekvenciu. Vďaka iGate staniciam sa tieto informácie pre posielané aj do internetu. Najznámejšou stránkou pre zobrazovanie týchto informácií je portál aprs.fi [1].

Pre zlepšenie pokrytia signálu sme sa rozhodli v spolupráci s rádioklubom OM3KAP vybudovať iGate v lokátore JN88XO, ktorý pokrýva veľkú časť západného Slovenska ako vidno na nasledujúcom obrázku:
[2]

Vybavenie iGate stanice tvorí rádiostanica Stabo SA4000 s výstupným výkonom 5W, všesmerová anténa, modem AEA PK-232MBX Mikrotik router. Na Mikrotik routri beží linuxová distribúcia OpenWRT v ktorej je spustený program APRX [3], ktorý sa stará o príjem paketov, digipeating a preposielanie paketov do internetu. 

[4]

Viac informácií o iGate stanici je možné zistiť zo stránky:
https://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FOM3KAP-1&timerange=3600&tail=3600 [5]

Štatistika počtu prijatých a odoslaných paketov:
https://aprs.fi/telemetry/a/OM3KAP-1 [6]
 
Mapa staníc ktorých signál zachytil iGate priamo:
https://aprs.fi/#!v=heard&call=a%2FOM3KAP-1&timerange=3600&tail=3600 [7]
 
 
Poprosím záujemcov o vyskúšanie, reporty príjmu mi môžete zaslať na mail zawin@svetelektro.com, do reportu uveďte vašu značku, QTH, nadmorskú výšku a použitú anténu. Ďakujem

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)