SVETELEKTRO

22. marca 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Auto zosilňovač 4x45W s TDA7560


sudruhdude

Zosilňovač firmy Philips s koncovým stupňom tvoreným MOSFETmi.
Teoreticky by mal byť schopný dodávať výkon 4x80W pri záťaži 2 Ohmy, tento výkon však pre istotu dosahovať nebudeme a použijeme 4-ohmové repro, hoci by to nebol problém už pri napájacom napätí 15V:


Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Jednak by boli koncové stupne doslova mučené, a navyše sa 2-ohmové repráky ťažko zháňajú a musíme mať na pamäti, že v aute nie je toľko miesta, aby sme mohli na každý kanál napájať paralelne 2 repráky 4-ohmové (pokiaľ to nie je 1203ka).Kvalitný posluch tento zosilovač triedy AB umožňuje do výkonu 10W/kanál, s vyšším výkonom rapídne stúpa skreslenie:


Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Napäťový zisk je nastavený na 26dB, koho zaujímajú podrobnosti tu je info z katalógu.
Odporúčal by som ho ľuďom, ktorí sa chcú pochváliť výkonným audiosystémom a tiež chcú občas narobiť poriadny rámus.Keby ste totiž mali toto v aute a na každom kanáli aj basový reproduktor, a pustili by ste to so zatvorenými oknami „na kotol“, prišli by ste o uši a možno i tie okná.Takto to využívať nebudeme, skôr pootvárame všetky dvere a karoséria nám bude slúžiť ako účinný akustický rezonátor (a tiež zdroj skreslenia).Vlastné skreslenie zosilovača sa prekryje týmto a už nám nebude vadiť (aspoň čiastočne).

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

Toto je jednoduchá výrobcom odporúčaná schéma, myslím, že zoznam súčiastok ani netreba vypisovať.Tu je označenie vývodov(pohľad zvrchu)

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

pre toho, kto bude navrhovať plošák.Ja ich navrhujem klasicky ceruzkou na papieri a je pre mňa utrpením prenášať návrhy z materiálneho do tohto virtuálneho Sveta Elektroniky, no ak by si niekto nevedel rady a bol by sa ochotný uskromniť s mojím návrhom, stačí sa ozvať.Tu sú linky na plošák z katalógu výrobcu zvrchu , zospodu
Zosilňovač môže vyjsť na takých 400Sk + skrinka, čo pri tomto výkone nie je také zlé, a aj rozmery budú celkom prijateľné.Treba použiť primerane účinný chladič a pre istotu aj izolačnú podložku a priechodku, hoci by sme IO mohli chladičom aj pekne ukostriť, ale čert nikdy nespí a ja by som sa radšej vyzbrojil guľometom zvaným istota, lebo tento IO stojí od 300Sk .

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (36)

  1. Jukka píše:

    Clovek celkom sa mi to pozdava paci sa mi tvoj prispevok predpokladam ze toto je IO urcene pre autoradia. Neviem nepostrehol som to v clanku. Este sa spytam ze odkial si cerpal bolo to z datasheet?. Vidim ze zapojenie je jednoduche ale hodil by sa mi tu aj navrh DPS ale chvalim to je to zaujmave a skusal si ho ze ako to slape. Daj nejake info o tom viac ak vies teda mas. Diky.

    • sudruhdude píše:

      Vieš čo ten zosik som narýchlo skladal kamarátovi do auta a nerobil som žiadne obšírnejšie skúšky iba som ho zapol na autobatérii, priviedol vstupný signál z MP3 prehrávača (on ten zosik takto chcel budiť) pripojil som 4 repro a nechal ho hrať tak pol hodiny aby som overil či bude stačiť ten chladič čo som tam dal. Môj návrh DPS som tu nechcel dávať, robím ich špecifickým spôsobom – nevŕtam ich (strata času), súčiastky dávam zo strany spojov. Tie grafy mám samozrejme z datasheedu

  2. Jukka píše:

    Clovek celkom sa mi to pozdava paci sa mi tvoj prispevok predpokladam ze toto je IO urcene pre autoradia. Neviem nepostrehol som to v clanku. Este sa spytam ze odkial si cerpal bolo to z datasheet?. Vidim ze zapojenie je jednoduche ale hodil by sa mi tu aj navrh DPS ale chvalim to je to zaujmave a skusal si ho ze ako to slape. Daj nejake info o tom viac ak vies teda mas. Diky.

  3. Jukka píše:

    Si ale vsimni ze tych 10% je az pri tych 80W na kanal takze ono to ma pri 40W tych 0,1% co je good a do auta ty vole to je parada ak to chces na byt tak ako nic moc ale ani to nie je hrozne ovsem ak z toho chces tlacit 80W tak to je ina vec ale mne sa to pozdava je pravda ze som videl o hodne lepsie zosiky aj co sa tyka zapojenia ale toto je na mnozstvo pouzitych komponentov super vec.

  4. ozzy70 píše:

    Neda sa nejako zmostikovat aby daval takych 2x70W pri 8ohm?

  5. Jukka píše:

    Ja si myslim zue by sa mohol dat mne by vyhovoval mostik 1x140W pre spoluziaka do auta ktory ma nato reproduktory ktorych max vykon je 300W tak ratam tu polovicu teda 150W ze bude realnych tak mu chcem tam namontovat zosik a tento sa mi paci len mne by bodol mostik 1x140W ale myslim si ze ani asi 2x70W by nebolo zle.

    Mmt pockat ved tento zosik ma 4x45W tak potom ak by sa premostil mal by mat realne do mostika 2x90W a este do toho mojho mostika ak by to slo az 1x180W nie?.

  6. sudruhdude píše:

    Sory ľudia priznávam že som sa mu mal venovať trochu viac než za jeden večer zlátať plošák ráno skrinku doobedu pobudiť susedov a preč s ním nech mám lóve, ale nechcel som byť čierna ovca ktorá tu ešte nedala žiaden príspevok tak som ho tu dal, lebo som sa čudoval že tu tento IO ešte nikto nespomenul. Ja mu naozaj nemám čo vytknúť a môžem ho odporučiť, pri tých 40W sa skreslenie drží na 1 percente a vtedy si to už je problém všinúť. Nemeral som kľudový prúd ani napätie na výstupe a o datasheet som prišiel lebo som musel sformátovať HDD. Ak niekto viete, kde na webe by sa mohol nachádzať, tak prosim dajte link lebo na papieri mám len schému a návrh DPS a všetko ostatné je už tu, takže veľa toho nemám čo som ešte nespomenul. Inak bol to môj prvý IO s mosfetami.

  7. sudruhdude píše:

    Napokon som našiel ten datasheet takže smutná správa-ako som hovoril, toto už je 4x mostík takže nič viac sa už premosťovať nedá

  8. zenit píše:

    hmm.. ten IO poznam, cista haluz, uz len to chladit..ked kazdy kanal bude ist na plno, aky stratovy vykon vyziari… to by som rad vedel

  9. calfa píše:

    neviem prečo ale koncaky s io sa mi moc nepačia.zoberte si že na takej malej ploche sa vytvara take teple bez doreho chladiča sa može rychlo odpiect

  10. BOBOR píše:

    parada…uz mi jeden zhorel…

  11. maxton54321 píše:

    ten zosik ma max vykon pri palubnom napeti 18-mozno 20w sinus aj tich 20w na kanal je as vtedy ket ti zle funguje dobijanie v aute zobudte sa 18w -14,4v

  12. peter26 píše:

    má niekto lepší nákres na tento plošák?

    • cicolably píše:

      chlapci toto je uplne zbytočne rozoberať,je to somarina 4x45W by to malo pri 2x25V a tie v aute v živote (zatial) nebudu.
      prečo maju zosilovače na doma velke ťažke trafa symetricke alebo normálne a aspon 25 až 60V,to je to iste ako tie napisy na krabiciach autoradii a to je blbosť a najlepšie že vzadu na radii je 10A poistka.takže ak by mal 100% učinnosť pri 12V lebo 14,4 je zbožna túžba mať v aute,mam kondik z meračom a stale 12,5-7. takže pri 12V je to 120 idealnych watov.a to je 4x30W.najýkonnejší zosilovač bez meniča napätia som videl a mal 22W pri 14,4V.ale to bolo celotranzistorove kvalitne hovedo a nie sučiastka za tri stovky.

  13. maxton54321 píše:

    do toho integraca som klepal 19,5v ,4x8oHM,kval zvuk as na tie vysoke toni nejak sa mi nepozdavali neviem preco ale boli dost nedynamicke cca po pol hodine sazapinala ochrana tepelna jeegzistuje ab zhorel dvosletkom tepel pretazenia ak je dob chladic ja som mal chlasic rebrovany 10x15cm x2cm bez vemntilatora ked som ho dal tepel ochrana sa nezapinala a siel naplno cel den odber prudu pri na vstupe generator zvukov s pocitaca zvukovej karty 50hz 1perc zkres 4ampere 19.5v 4×19.5 sa rovna78voltamperov pri 80percen ucinosti 64wdo muziki to je deleno 4 rovnasa 15,6va na kanal poctivo no pri8 ohm celkom faj co.

  14. maxton54321 píše:

    na toto netreba plosak ked si sikovny tak to spravis tak ako ja pripevnis io na chadic a na kazdu nozicku pripajkujes rovno suciasku a mas to

  15. sudruhdude píše:

    [url]https://www.svetelektro.com/upload/tda7560_plosak.JPG[/url]

  16. lada102 píše:

    JAKO DOBRE NO:45w do 2 ohm no….beru ale že s tím rozbiju okna auta?!nepřehánej.je to klasika 4 nasobny mustkovy stupen který dava 20w na kanál!ono bez měniče napětí při 12 voltech a mustku víc jak tech 20w nedostaneš!u tda 1562q to chapu ale u tady toho?!!??!

  17. havala4 píše:

    a ide sa bestlit mám 6 kusov to bude zábava Ked niekto bude mat záujem tak možem predat.

    • kubo150 píše:

      mam doma 2 cievkovy repro JBL aboje cievky maju 2ohm
      a da sa to napojit aj seriovo aj paralelne a mne to dalo odber
      max 6 A a to uz to vypinala ochrana proti skratu taky prerusovany zvuk, takze asi 4×80 W nie pri 2 ohmoch a mal som to aj na 1 ohm ale vykon sa nezvysil len to skor zacalo chrcat. nemam rad zosilovace all in one alebo v jednom puzdre a este ked ich predcenuju mal som doma aj TDA 8563Q 8560Q a tie davali max odber len 2-3 A pri 14.5 V a zase len prerusovany zvuk, je pisane 2×40 W-blbost, bol som nasraty jak svina tak som ho odpalil autobateriou ked som ho dal naopak a len tak prskol, zabiť-zrušiť-zničiť vsetko co osiera
      ale dobry zosik ked sa to tak vezme len trocha slaby a malo kvalitny.

Pridaj komentár