SVETELEKTRO

14. mája 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Balón Universum 2 – zhodnotenie


zawin

Slovensko sa znova dotklo vesmíru! Stratosféricky balón Universum 2 dňa 10.5.2011 o 14:45 úspešne odštartoval svoju púť a počas svojho letu nafotil krásne fotky a zozbieral zaujímavé dáta.

Od príprav po vypustenie


Po úspešnom projekte balóna Universum, ktorý som odštartoval približne pred rokom z dedinky Prusy, som sa rozhodol, že sa pokúsim o pokračovanie tohto projektu na pôde Žilinskej univerzity.
Podarilo sa mi vybaviť miestnosť a vytvoriť team 12 ludí, ktorí sa aktívne podielali na vývoji zariadenia. Po 2 semestroch práce sme sa rozhodli ,že balón vypustíme posledný týždeň letného semestra tj. 10.5.2011.
O 7:00 sme sa všetci stretli pred rektorátom Žilinskej univerzity, kde začali prípravy na štart. Nastalo však pár problémov, ktoré mohli ohroziť štart. V deň vypustenia sme nemali batérie do balóna a ani vodík na naplnenie. Našťastie sa však podarilo všetko včas zohnať a vyzeralo to tak, že vypustenie bude o 10:00 ako bolo plánované. O chvíľu však nastal ďalší problém s redukčným ventilom, ktorý reguluje tlak z flaše. Po chvíli odmietol fungovať a balón sa prestal plniť. Našťastie nás však zachránili šikovný majstri, ktorí vyrobili redukciu a zapožičali nám redukčný ventil a tak sme mohli balón úspešne naplniť vodíkom.
Po finálnom teste celej elektroniky sme balón vypustili približne o 14:45 hod.

Hľadanie balóna:


Po vypustení balóna sme sa vydali na stopovanie. Išli sme na dvoch autách ,kde jedna skupina mala za úlohu stopovať primárny vysielač a druhá sekundárny teda záložný. Balón neletel veľmi rýchlo a tak sa nám darilo ísť zarovno neho.
Keď balón dopadol, nachádzali sme sa tesne pred Novým Mestom n.V. Posledná zaznamenaná výška 785m nám dávala veľké šance na nájdenie. Po dorazení do dedinky Nová Lehota ,kde sme zaznamenali poslednú polohu nás čakalo ďalšie prekvapenie. Balón stále vysielal a posielal aj GPS súradnice. Tieto som zadal do GPS navigácie a zistili sme ,že balón dopadol len 150m od cesty. Keď sme sa blížili k cieľu balón som zazrel hneď z cesty. Plný očakávania sme sa za ním všetci rozbehli. Elektronika vrátane krabice vyzerala nepoškodená, čo sme aj zdokumentovali. Netrpezlivo sme vybrali pamäťové karty z fotoaparátov a začali prezerať fotky, ktoré nás úplne očarili. Následne som skopíroval z pamäťovej karty aj namerané dáta, ktoré sa zaznamenávali a vybrali sme sa naspäť do Žiliny.

Média


Na vypustení sa zúčastnilo rádio Regina a TASR a tak sme sa ocitli vo viacerých médiách.

https://zilina.sme.sk/c/5887107/studenti-zilinskej-univerzity-vypustili-stratosfericky-balon.html

https://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/regiony/studenti-zilinskej-univerzity-vypustili-stratosfericky-balon.html

https://www.spaces.sk/2011/05/lety-k-blizkemu-vesmiru-na-slovensku/

https://www.spaces.sk/2011/05/vcera-sa-slovensko-sa-znovu-dotklo-vesmiru/

Nahrávka z rádia Regina

TEAM:

  • Ondrej Závodský – organizátor projektu, vývoj dosky riadenia a senzorov
  • Ing. Peter Goga – bezdrôtový prenos obrazu cez zigbit, spracovanie dát
  • Ing. Peter Šindler – cenné rady pri vývoji
  • Juraj Košťál – bezdrôtový prenos obrazu cez zigbit
  • Marek Gešnábel – návrh a realizácia antén
  • Ľubomír Pasternák – vývojové diagramy, realizácia programu pre merač radioaktivity
  • Martin Knocik – realizácia záložného vysielača
  • Martina Gálusová – návrh gondoly v Audodesk Inventor
  • Tomáš Kušnier – zhotovenie gondoly, grafika
  • Juraj Krcho – zhotovenie gondoly, foto
  • Pavol Bystričan – realizácia dosky geiger-mulleroveho čítača
  • Miloš Harmady – úprave fotoaparáta Canon pre firmware CHDK
  • Jozef Vokel – realizácia záložného vysielača, programovanie software

Sponzori


Veľká vďaka patrí aj sponzorom, bez ktorých by sa tento projekt nemohol uskutočniť.

Vypustenie balóna očami teamu

Po vypustení balóna sme sa ho na dvoch autách vybrali hľadať.Keď sme zaznamenali posledné súradnice vedeli sme,že balón je už na zemi.Vybrali sme sa do Novej Lehoty,kde sme zastavili blízko miesta pristátia balóna. V tom začal balón vysielať aktuálne súradnice ,zistili sme ,kde je najsilnejši signál a rozbehli sme sa za ním. Každý bol veľmi zvedavý a chcel byť pri ňom čo najskôr.Keď sme uvideli prvé fotky,každý ostal v úžase 🙂 – napísala Martina Gálusová členka Teamu

Vypustenie sa nieslo v takom tom „napinavom duchu“ keďže sme ešte ráno nemali pripravené batérie a vodík. Ale keďže sme šikovný team 😀 tak sa nám podarilo všetko zohnať a pred desiatou sme začali s plnením balona vodíkom. Už som si myslel, že všetko pôjde hladko a konečne nadíde okamih vypustenia balóna, no niekto zahlasil, že sa balon prestal nafukovať a máme problem s redukčným ventilom. No na našej univerzite mame šikovných majstrov a tí nam problem pomohli vyriešiť priam umeleckým spôsobom za čo si myslím že im patrí veľká vďaka a my sme tak mohli po parhodinovom meškaní balon vypustiť. Bol to pekný pocit pozerať sa na balón ako stúpa hore k oblakom 😀 Po vypustení sme hneď nasadli do áut trackovať balon. Bolo zaujimave sledovať data čo posielal, kde sa nachádzal a v akej vyške bol. Ďalším zaujímavým momentom bolo nájdenie balóna. Ani sme sa nemuseli túlať lesmi hľadať ho niekde po stromoch. Balón padol blízko cesty na lúku a akoby tam na nás čakal. Plní očakávaní sme hneď vybrali foťáky a pozreli si fotky, ktoré si myslím že sú fantastické.
Som rád, že som mohol byť v tíme tohto projektu :))
– napísal Ľubomír Pasternák člen Teamu

Mojou úlohou v tíme bolo vyriešiť online spracovanie údajov a naživo ich zobrazovať na internetovej stránke. Po vypustení balóna sme prezentovali aktuálne informácie z meraných veličín v balóne pred rektorátom. Záujemcom o bližšie informácie sme vysvetlili podrobnosti. Vypustenie balóna z tohto hľadiska prebehlo v poriadku, prekvapil nás záujem ľudí.
Z technického hľadiska na webservri bežal program získavajúci dáta z externého zdroja (aprs) a ukladajúci ich do databázy PostgreSQL. Z tejto databázy sa ťahali podklady pre vytvorenie mapy letu (pomocou Google API v2) a grafy veličín pomocou utility rrdtool, ktoré sa zobrazovali na stránke.
– napísal Ing. Peter Goga člen Teamu

Fotografie


Fotky z balóna – foták 1

Fotky z balóna – foták 2

Fotky z vypustenia a hľadania

Nazbierané dáta

Namerané dáta sa live počas letu premietali na projektor pred rektorátom Žilinskej univerzity. Stránka s dátami a mapou letu – https://balon.uniza.sk

Štatistika

Max. výška

25946m

Min. teplota

-33.29C

Max. rýchlosť

90km/h

Čas stúpania

1hod 38min

Čas klesania

42 min

Prejdená vzdialenosť

85 km

Let balóna

DOWNLOAD Google Earth KMZ

Grafy sú rozdelené na dva, prvý je vždy graf stúpania, druhý klesania.


DOWNLOAD:
Dáta a grafy MS Excel

Závislosť vonkajších a vnútornej teploty od výšky
Z grafu vidno, že najchladnejšie je vo výške zhruba 12km. Ďalej zo vzrastajúcou výškou už teplota neklesá ale naopak stúpa. Je to spôsobené tým, že nad výškou 12km už stúpa koncentrácia ozónu ktorý absorbuje veľké množstvo ultrafialového žiarenia, čo spôsobuje oteplenie.

Závislosť vlhkosti od výšky od výšky
Na grafoch je možné pozorovať zvýšenie vlhkosti vo výškach 3 a 8km. V týchto výškach sa nachádzala oblačnosť čo spôsobilo zvýšenie vlhkosti vzduchu.

Závislosť tlaku od výšky
Graf tlaku má skoro ukážkový priebeh. Krásne vidno exponenciálne klesanie a stúpanie tlaku pri stúpani alebo klesaní balóna.

Závislosť radiácie od výšky
Graf radiácie priniesol zaujímavé výsledky. Zistili sme že žiarenie gama s výškou nestúpa stále ako som predpokladal ale najvačšie
vo výške približne 20km. Toto žiarenie gama malo vo výške 20km intenzitu približne 300x väčšiu ako na zemi.

Závislosť koncentrácie O3 od výšky
Aj napriek obavám graf koncentrácie O3 od výšky dopadol dobre. Senzor detekoval prízemný ozón a ozónovú vrstvu.

Rýchlosť klesania a stúpania
Z grafu vidno že balón stúpal skoro konštantou rýchlosťou. Pri prasknutí balóna vplyvom veľmi riedkeho vzduchu balón najskor padal velmi rýchlo (>90km/h), pri zvyšovaní tlaku sa táto rýchlosť spomalila na približne 20km/h.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (8)

  1. kukinko píše:

    neda sa neopytat …

    bude aj trojka ? 😉

  2. daqq píše:

    Neni co dodat, vyborna praca. SvetElektro – Slovenska NASA.

  3. lacog píše:

    Blahoželám! Skutočne dobra práca.

  4. yusaggfi píše:

    Čo keď žiadny iný! Odporúčam sa pozrieť tu! Tu je to, čo chcete:

    http://www.dhgate.com/promotion/todays-deals/electronics.html [www.dhgate.com]

Pridaj komentár