SVETELEKTRO

1. októbra 2022   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Bezpečnostné spínače a relé Pizzato Elettrica


TME s.r.o.

Prehľad riešení pre priemyselné bezpečnostné systémy.

  • Koncové spínače
  • Bezpečnostné spínače s kľúčom
  • Uzamykateľné bezpečnostné spínače
  • Linkové bezpečnostné spínače
  • Závesové bezpečnostné spínače
  • Bezpečnostné relé
  • Nožné spínače
  • Mikrospínače

Jedným z najdôležitejších prvkov strojových parkov, bez ohľadu na odvetvie, do ktorého patria – sú prvky zodpovedné za bezpečnosť operátorov, zamestnancov a samotných zariadení. Komponenty používané na ochranu a dohľad nad strojovými zariadeniami musia byť vysoko spoľahlivé a odolné. Preto sa v tomto smere treba vždy obrátiť na výrobcov ponúkajúcich komponenty najvyššej kvality – a najlepšie na vysoko špecializovaných dodávateľov.

Medzi takýchto výrobcov patrí talianska značka Pizzato Elettrica, jeden z popredných európskych výrobcov priemyselných spínačov. Spoločnosť prikladá veľký význam každej fáze výrobného procesu, ktorý absolútne celý – od návrhu až po kontrolu kvality – prebieha v závodoch výrobcu v talianskom meste Marostica. Výsledkom tohto dohľadu sú spínače a bezpečnostné relé spĺňajúce najprísnejšie medzinárodné priemyselné normy.

Nakoľko je v katalógu TME možné nájsť veľké množstvo produktov tohto výrobcu, a predovšetkým bezpečnostné riešenia pre automatizované prevádzky a sklady, nižšie uvádzame prehľad našej ponuky s členením podľa typov ponúkaných riešení.

Koncové spínače

Koncové spínače patria medzi základné prvky v automatizačných systémoch – ako bezpečnostné prvky, tak aj ako kontrola priebehu mechanizovaných procesov. Ich úlohou je detekcia krajnej polohy pohyblivých prvkov. Koncové spínače Pizzato Elettrica sa pritom vyznačujú veľmi dobrými elektrickými parametrami, mnohé z nich dokážu pracovať s napätím do 500V AC (250V DC), pričom ich kontakty sú prispôsobené prúdom s intenzitou do 10A. Väčšina týchto prvkov sa vyznačuje vysokým stupňom ochrany krytom IP67, zaisťujúcim plnú prachotesnosť a vysokú odolnosť proti postriekaniu. Pozoruhodný je aj výber mechanických riešení, ktorými sú spínače vybavené, čo umožňuje ich použitie v takmer akejkoľvek aplikácii – produkty môžu mať vývody vybavené hriadeľmi a valčekmi rôznych priemerov, namontované na tyčiach tlmiacich nárazy, vretenách (s dĺžkou viac ako 100 mm), prípadne pákach. Výrobca v prípade niektorých prvkov zaručuje mechanickú odolnosť až 20 miliónov cyklov. Treba tiež poznamenať, že v spínačoch sú na výber rôzne konfigurácie kontaktov.

Vybrané modely spínačov majú už z výroby inštalovaný kábel.

Bezpečnostné spínače s kľúčom

Modulárna konštrukcia spínačov uľahčuje inštaláciu a údržbu.

Spínače s kľúčom poskytujú obmedzený prístup do nebezpečných miest. Umožňujú núdzové zastavenie strojov v momente odstránenia krytu, prípadne v momente otvorenia dverí, či poklopu, pri ktorom dochádza k odokrytiu pohyblivých častí ohrozujúcich zdravie obsluhy a okoloidúcich. Univerzálne kľúče Pizzato Elettrica sú dostupné v mnohých variantoch priestorovej orientácie a spôsobov montáže, vďaka čomu nachádzajú uplatnenie v drvivej väčšine aplikácií. Samotné spínače, rovnako ako v prípade vyššie popísaných produktov, sa vyznačujú vynikajúcimi prúdovými a napäťovými parametrami, vysokou triedou tesnosti a širokým rozsahom tepelnej tolerancie.

Uzamykateľné bezpečnostné spínače

Uzamykateľné bezpečnostné spínače značky Pizzato využívajú tie isté kľúče ako vyššie uvedené spínače, majú však navyše možnosť aktivácie blokády s prídržnou silou od 900 do 2500 N. Produkty sú vyrobené z kovu alebo plastu a možno ich ovládať napätím od 12V DC do 230V AC (v závislosti od modelu), vďaka čomu sú prispôsobené väčšine typických hodnôt napätí nachádzajúcich sa v systémoch priemyselnej automatizácie. Produkty v ponuke TME patria do série FG a FS s rôznou konfiguráciou kontaktov (vrátane pomocných kontaktov) a mechanickou životnosťou až 1 000 000 cyklov.

Uzamykateľné spínače sú dostupné vo verziách s dozorným zámkom.

Linkové bezpečnostné spínače

Linkový bezpečnostný spínač od výroby vybavený náprstkom.

Linkové spínače sa používajú ako jednoduchý a efektívny spôsob vypínania strojov a transportných liniek. K rozpojeniu obvodu dochádza potiahnutím šnúry pripevnenej k spínaciemu kolíku (rovnako aj v prípade pretrhnutia šnúry) – ktorý je zväčša vybavený náprstkom, očkom alebo iným typom háčika. Podľa noriem dodržiavaných výrobcom sa spínače rady FC, FD, FL a FP vyznačujú vysokým stupňom ochrany pred environmentálnymi faktormi ako aj veľmi dobrou životnosťou. S úspechom sa dajú použiť vo všetkých hospodárskych odvetviach, dokonca aj v náročných podmienkach drevárskeho či hutníckeho priemyslu. Mechanizmus blokovacieho kolíka so západkou zabraňuje náhodnému resetovaniu zariadenia, ako aj jeho úmyselnému, neoprávnenému zablokovaniu. Pizzato Elettrica dodáva aj príslušenstvo pre spínače, objímky, upevňovacie prvky a pružinové napínače pre spúšťacie šnúry.

Závesové bezpečnostné spínače

Závesové bezpečnostné spínače sa často používajú v situáciách, keď je implementácia spínača s kľúčom nemožná alebo jednoducho nepohodlná. Aj ich úlohou je kontrolovať prístup k nebezpečným pohyblivým častiam strojov. Ide o veľmi citlivé zariadenia, ktoré reagujú na uhly naklonenia len niekoľko stupňov. Ich prispôsobenie danej aplikácii prebieha počas montáže, a to vďaka odnímateľnej hlavici, ktorú je možné nainštalovať v jednej zo štyroch polôh. Vďaka ich utesnenej a odolnej konštrukcii sa dajú použiť v miestach, kde dochádza k spracovávaniu plastov, kovov, atď. – teda všade tam, kde hrozí nebezpečenstvo zaprášenia alebo postriekania spínača.

Hlavu závesového spínača je možné nainštalovať v jednej zo 4 polôh.

Bezpečnostné relé

Relé s montážou DIN majú na paneli indikátory v podobe LED diód.

Vďaka bezpečnostným relé je možné využiť nízkonapäťové signály zo snímačov na podmieňovanie činnosti zariadení. Umožňujú rozšíriť ochranu v strojových parkoch, ako aj v aplikáciách, kde nie je možné použiť klasické bezpečnostné spínače (napr. otvorenie okruhu po prekročení hladiny kvapaliny v nádrži, po prehriatí a pod.). Produkty firmy Pizzato Elettrica sú uzavreté v kompaktných moduloch s možnosťou montáže na DIN lištu. Sú vybavené skrutkovými svorkami, uľahčujúcimi realizáciu zapojení, ako aj signalizačnými LED diódami. Môžu pracovať v automatickom, manuálnom alebo kontrolovanom režime štartovania. Kontakty relé sú chránené pred impulzným prepätím, ktoré môže vznikať pri monitorovaní indukčných prvkov. Vstupy produktov sa vyznačujú vysokou elektrickou toleranciou, takže ich možno použiť aj pri modernizácii menej presných strojov.

 

Nožné spínače

Nožné spínače sa používajú všade tam, kde je nevyhnutný dohľad človeka, ako aj na miestach, kde sa z hľadiska zaistenia bezpečnosti zamestnancov musí obsluha nachádzať v presne definovanom bode (za roletou, v určitej vzdialenosti od stroja a pod.). Dodatočnú ochranu poskytuje kryt nohy – je dostupný pre väčšinu nožných spínačov a minimalizuje riziko náhodného stlačenia pedálu. Tieto spínače je možné použiť aj ako ovládacie prvky, a to vďaka vysokým hodnotám elektrických parametrov: zaťažiteľnosť kontaktov je až 6 A pri napätí 250V AC. Nožné spínače sú dostupné v samostatnej ako aj dvojitej verzii.

Kryt nožného spínača zabraňuje náhodnému zapnutiu obvodu.

Mikrospínače

Mikrospínač vybavený valčekom.

Úloha spínačov v automatizačných systémoch sa, samozrejme, neobmedzuje len na ich funkcie v bezpečnostných systémoch. Sortiment produktov Pizzato Elettrica zahŕňa aj univerzálne spínače SNAP-ACTION, prispôsobené hlavne nižším napätiam (24V DC), ktoré sa používajú ako snímače polohy, na generovanie impulzov v počítadlách cyklov a v podobných aplikáciách. Vyznačujú sa jednoduchou konfiguráciou kontaktov SPDT, vďaka čomu ich možno jednoducho implementovať v strojoch rozmanitých typov. Zákazníci si môžu podľa potreby vybrať modely so spínacou silou od 0,06 N do 6 N, s valčekovým mechanizmom, závitovým (nastaviteľným) vretenom, s pákami s rôznymi dĺžkami ramien. Výrobky sa vyznačujú mechanickou odolnosťou 10 miliónov cyklov, vďaka čomu sú vhodné aj pre použitie v podmienkach intenzívneho používania, zároveň však znižujú náklady súvisiace s údržbou inštalácie.

Text spracovala spoločnosť Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Zdroj: https://www.tme.eu/sk/news/library-articles/page/45831/bezpecnostne-spinace-a-rele-pizzato-elettrica/

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (1)

  1. DanielK píše:

    Pzzato Elettrica 😀
    přes den pečou pizzu a v noci bouchají spínače 🙂

Pridaj komentár