SVETELEKTRO

16. novembra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

BF245 – legenda odchádza, nástupca prichádza


SOS electronic s.r.o.

BF245, JFET tranzistor vyrábaný mnoho desaťročí viacerými firmami, rozšíril zoznam súčiastok, ktoré sa prestali vyrábať. Avšak ekvivalentná náhrada existuje v SMD prevedení a volá sa BF545.

BF245 v puzdre TO-92 bol jeden z prvých JFET tranzistorov, ktoré sa začali masovo používať, preto nečudo, že ho dnes pozná takmer každý skúsený dizajnér. Ako tranzistor s veľmi veľkým vstupným odporom (10-ky MOhm) a pomerne malým šumom si získal celosvetovú popularitu a mnohým začínajúcim technikom poslúžil pri stavbe prvých rádioprijímačov. Dnes sú už na trhu aj mnohé iné FET tranzistory a tak aj použitie BF245 je podstatne menšie. Navyše sa väčšina elektroniky vyrába so súčiastkami v SMD prevedení, čo bol zrejme jeden z viacerých dôvodov, prečo ho všetci hlavní výrobcovia prestali vyrábať.

 

 

 

Výhody / vlastnosti:

  1. vysoký vstupný odpor a zisk
  2. nízke vypínacie napätie
  3. nízky zvodový (leakage) prúd (fA)
  4. vhodný pre imedančné konvertory a VHF obvody

BF245 je však stále zaujímavý tranzistor a preto bude naďalej dostupný v SMD prevedení ako BF545 v puzdre SOT23. Dostupný je v 3 skupinách A, B, C – triedený podľa IDSS pri VGS=0. Priamo z nášho skladu sú dostupné BF545A, BF545B aj BF545C od spoločnosti NXP (pôvodne Philips). Detailné informácie nájdete v datasheete BF545 ako aj v dokumente RF Manual.

V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (6)

  1. MIRDAS píše:

    Zajímala by mě jeho náhrada v TO-92 pokud možno stejných a nebo alespoň hodně podobných parametrů. Nemám v oblibě SMD součástky a v zapojení, kde je použitý v běžném provedení ho také budu těžko nahrazovat typem SMD.

    • mind-storm píše:

      MIRDAS, mne sa tiež nepáči, že čoraz viac je toho v SMD (neopraviteľné).
      A osobne mám radšej klasiku.

      • Washu píše:

        Co je prosim vas na SMD neopravitelne. SMD sa vymiena lahko, skuste vytiahnut taku DIP20 z nejakej 6 vrstvej dosky a porovnajte si to s vymenou TQ44. Zlate SMD 😉

      • MIRDAS píše:

        Největší problém je vybavení pro smd techniku a hlavní problém je námaha očí. Já osobně nosím brýle a jednou jsem z velké nouze musel použít u procesoru 2x smd 100nF. Než jsem je připájel, boleli mě oči jako když jsem dělal se svářečkou bez ochranné kukly. Další věc je, že někde v rozsahu 15 až 30 let je to ještě dobré ale jak léta přibývají, smd technika je pro starší ročníky nepoužitelná. Představ si bastlíře, kterému je kolem 60ti let, je jasné že ruce už se tak v klidu neudrží a zrak už je také v tomto věku dost slabý. Díky smd technice přichází o možnost se věnovat své zálibě. Měli zůstat obě verze a zůstalo by hromada věcí opravitelných a kdo chce smd, použije smd. Kdo chce normální pouzdra, měl by normál. Mě osobně připadá, že se v dnešní době nejraději vše komplikuje než aby se vše usnadnilo. :((

    • The_P píše:

      Souhlas, zdaleka nemam jeste pokrocily vek a ac zrak neni 100%, stale vidim vpohode. Ale delat s SMD je proste casto pouhy ocistec, ne zabava kterou si od bastleni po praci slibuji. Bohuzel dneska i blby blikac musi v sobe mit 40pin SMD uPC a oboustranou desku s prokovy a nepajivou maskou, jinak by to nebylo dost cool a in (a jinak by se to taky dalo udelat za par minut na koleni).

      Chapu mista, kde SMD ma skutecne technologicke vyhody napr. co se VF signalu tyce, klidne i high-end audia, ale stejne jako clovek co se programovanim zivi cely dosavadni zivot nerad vidim cpani PC uplne vsude se smutne pozastavuji nad trendem ‚SMD do kazde rodiny a nikdy jinak‘ bez ladu a skladu. Nicmene zname to, to je ten pokrok, nic se neda delat 😉

Pridaj komentár