SVETELEKTRO

28. októbra 2019   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

BLIKAČ NA KOLO S PICAXE 08M2


zawin

Jako každý tak i já rád jezdím na kole ve dne tak i večer ale co se dnes děje na silnicích lidově řečeno „OPILÝ A ZFETOVANÝ ŘIDIČ VESELÝ VRAH“ jsem se rozhodl vyrobit si jednoduchý modul blikače a doplnit jej k základnímu osvětlení kola které pouze stereotypně bliká ve stejném rytmu.

Volba padla na modul osazený mikrokontrolérem PICAXE 08M2 což umožní různé modifikace programu, jedna led dioda bílé barvy světla a jedna led dioda červené barvy  světla jsou umístěny ve víčku od šampusu. Tyto víčka jsou zasunuta do řídítek na levé a pravé straně zde je umístěn i vypínač, řídící jednotka je společně s baterkou LI-POL 7.2V  také umístěna v řídítkách. Uvedené zapojení může posloužit pro inspiraci při výrobě podobných zapojení, umístění led diod a modulu na kole je čistě individuální věc. Zapojení modulu rozšiřuje použití mikrokontroléru o další zapojení uveřejněná v [1].

 

POUŽITÉ LED DIODY

V prvním modulu (prototypu) jsem použil vysoce svítivé led diody o průměru 10mm bílé a červené barvy světla, bílé led diody jsou typu : LED10WMT12CD-20, červené led diody jsou typu : L813SRC-C. Hodnota rezistoru pro červeně svítící led diody je 150R a pro bíle svítící led diody je 100R. V dalších vyrobených modulech již byli po zkušenostech z provozu použity opět vysoce svítivé led diody o průměru 5mm bílé a červené barvy světla. Bílé svítící led diody jsou typu : OSW4DK57E1A-LM a červeně svítí led diody jsou typu : HLMP-EG3A-WX0DD. Použité rezistory pro bílé svítící led diody mají hodnotu 150R a pro červeně svítící led diody 220R. V obou zapojeních jsou rezistory zapojeny v kladném napájecím napětí a jsou umístěny přímo u led diod. Led diody o průměru 10mm byli zakoupeny v EZK a led diody o průměru 5mm byli zakoupeny v GME.

 

POPIS PROGRAMŮ

Programy jsou napsány ve dvou verzích s názvy blikač kolo V.1.bas a blikač kolo V.2.bas.

Popis programu blikač kolo V.1.bas : program spouští blikání bíle svítící led diody a červeně svítící led diody vždy na levé straně řídítek (ve směru jízdy) v jednou cyklu bliknou led diody třikrát počet cyklů je pět, celkem tedy led diody bliknou velice rychle 15x. Pak led diody na levé straně zůstávají vypnuté a program po jedné vteřině spustí shodné ovládání led diod na pravé straně řídítek takto se to opakuje pořád dokola. Program i časy blikání je možné individuálně upravovat podle potřeby.

Popis programu blikač kolo V.2.bas : program spouští blikání bíle svítící led diody a červeně svítící led diody opět vždy na levé straně řídítek (ve směru jízdy) v jednou cyklu bliknou led diody třikrát počet cyklů je pět, celkem tedy led diody bliknou velice rychle 15x. Pak led diody na levé straně zůstávají vypnuté a program po jedné vteřině spustí shodné ovládání led diod na pravé straně řídítek. Po patnácti cyklech a vteřinové prodlevě SPUSTÍ BLIKÁNÍ LED DIOD NA LEVÉ A PRAVÉ STRANĚ SOUČASNĚ led diody po patnácti cyklech zhasnou a cyklus opět začíná od začátku. Program i časy blikání je možné individuálně upravovat podle potřeby k této verzi programu je nahrané krátké video.

 

 

POPIS MODULŮ

Schéma zapojení modulů je na Obr.č.01 a Obr.č.02 na Obr.č.01 ( POZOR VŽDY NA PŘEPÓLOVÁNÍ ) je schéma modulu s napájením LI-POL baterie nebo jiným typem baterie která má napětí 7.2V – 8VDC. Napětí pro modul je stabilizováno na napětí 5V stabilizátorem 7805 stabilizátor je zapojen dle katalogového zapojení a proti rozkmitání je vstup a výstup blokován keramickým kondenzátorem 100nF. Dále je osazen elektrolytický kondenzátor, pro mikrokontrolér PICAXE 08M2 je použita patice pro jeho snadnou výměnu nebo použití v jiné aplikaci, u napájecích pinů mikrokontroléru je osazen keramický kondenzátor 100nF. Pro programování a úpravu programu z počítače jsou z modulu vyvedeny vodiče ze vstupu pro programování INPUT PIN5 (vývod č.2) a OUTPUT z výstupu PIN0 (vývod č.7) z PICAXE společně s GND vodičem tyto jsou zakončeny v konektoru (dutinkové liště). Rezistor zapojený na výstup označený PIN1 (vývod č.6) spíná tranzistor BC337 který spíná bíle a červeně svítící led diodu tyto jsou pak na kole umístěny na levé straně řídítek (ve směru jízdy), rezistor zapojený na výstup označený PIN2 (vývod č.5) spíná tranzistor BC337 který spíná bíle a červeně svítící led diodu tyto jsou pak na kole umístěny na pravé straně řídítek (ve směru jízdy). Modul je pro svoji jednoduchost zapojení osazen na univerzální vrtané destičce a propoje součástek jsou provedeny vodičem.

Schéma zapojení na Obr.č.02 ( POZOR VŽDY NA PŘEPÓLOVÁNÍ ) je napájeno napětím 4.2V při napájení 3 x NI-CD, NI-MH nebo napětím 4.5V při napájení 3 x 1.5V ALKALICKÝMI články AA, AAA pro uvedené články použijeme VŽDY DRŽÁK (KLEC) s vývody zakončenými v konektoru který se připojuje do konektoru modulu tím zamezíme přepólování. Vstupní napětí je přivedeno na osazený elektrolytický kondenzátor, pro mikrokontrolér PICAXE 08M2 je použita patice pro jeho snadnou výměnu nebo použití v jiné aplikaci, u napájecích pinů mikrokontroléru je osazen keramický kondenzátor 100nF. Pro programování a úpravu programu z počítače jsou z modulu vyvedeny vodiče ze vstupu pro programování INPUT PIN5 (vývod č.2) a OUTPUT z výstupu PIN0 (vývod č.7) z PICAXE společně s GND vodičem tyto jsou zakončeny v konektoru (dutinkové liště). Rezistor zapojený na výstup označený PIN1 (vývod č.6) spíná tranzistor BC337 který spíná bíle a červeně svítící led diodu tyto jsou pak na kole umístěny na levé straně řídítek (ve směru jízdy), rezistor zapojený na výstup označený PIN2 (vývod č.5) spíná tranzistor BC337 který spíná bíle a červeně svítící led diodu tyto jsou pak na kole umístěny na pravé straně řídítek (ve směru jízdy). Modul je pro svoji jednoduchost zapojení osazen na univerzální vrtané destičce a propoje součástek jsou provedeny vodičem.

Po osazení a odzkoušení funkčnosti modulu vyrobeného podle Obr.č.01 nebo Obr.č.02 je DPS nalakována lakem a zatavena do smršťovací bužírky v případě umístění modulu do řídítek. Při umístění modulu do krabičky volíme vodotěsné provedení, volba umístění modulu na kole je čistě individuální věc.

 

 

 

Hotový modul blikače na kolo ze strany součástek napájení Li – Pol  7.2 – 8.4V

 

 

Hotový modul blikače na kolo ze strany mědi napájení  Li – Pol  7.2 – 8.4V

 

 

 

Zapojení led diod pro testování modulu po nahrání programu

 

 

 

    Použité prameny :

    Praktická Elektronika A-Rádio 2012 – 2013 PICAXE 08M2

    Datasheet k použitým LED DIODÁM

    [1] www.mojeelektronika.mzf.cz články k PICAXE 08M2

   

    Další informace

    vagnervlastimil@seznam.cz

   

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (110)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (4)

  1. misocko píše:

    super napad
    len to blikanie by som dal vo velmi kratkych intervaloch aby to vyslovene bilo do oci. nejake sekundove intervaly su velmi dlhy cas hlavne ak ides po ceste mimo mesto.
    avsak aj v meste, som bol vcera velmi neprijemne prekvapeny viditelnostou cyklistu ktory mal na sebe dokonca reflexnu (križovu) vestu a neblikajuce svetielka – splynul mi s osvetlenim mesta v pozadi. Takze za mna , vyrazne blikat a asi aj nepravidelne , mozno nieco ako policajne majaky by bolo super.

    • bum píše:

      Díky rychlost blikání se dá změnit v programu jinak opravdu máš pravdu jedině blikání upozorní že jedeš. Blikat na způsob policejních majáků by také šlo naprogramovat v tom případě je ale potřeba více led diod a zdroj co mám je omezený.

      • Pozitron píše:

        Procesor ktorý je v pätici sa môže naprogramovať v inom prípravku. Tým pádom nemusíš zapájať do plošáku rezistory 10K a 22K a ani konektor Rx, Tx, GND. Ušetríš tým aj niekoľko gramov hmotnosti a trošku môžeš zmenšiť celý výrobok.
        Napriek týmto výhradám Ti dávam *****, lebo aj ja občas robím niečo s PICAXE 08M2

        • bum píše:

          Mikrokontrolér včetně modulu je v řídítkách trvale umístěny a programovací vodiče jsou zakončeny v lámací jednořadové liště. Vyvedené signály byli použity u prvního modulu při měnění hodnot další moduly již tyto signály vyvedeny nemají jsou naprogramovany tzv.jednou pro vždy, tím pádem je velikost modulu snížena na 3/4 rozměru tužkové baterie.

Pridaj komentár