SVETELEKTRO

24. septembra 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Budú sa pasíva nakupovať už len v kotúčoch?


SOS electronic s.r.o.

Ceny samotných pasívnych súčiastok sú už tak nízke, že najväčšou nákladovou položkou sú náklady na manipuláciu s nimi. Efektívnejšie je preto pracovať s celými kotúčmi.

Skutočne, ceny najpoužívanejších veľkostí SMD kondenzátorov a najmä rezistorov za posledných 10 rokov klesli tak výrazne, že manipulácia, počítanie, skladovanie a iné činnosti sú často nákladnejšie než cena súčiastok. To všetko len potvrdzuje, že je dobré pracovať s nimi čo najefektívnejšie. V tomto smere je jednoznačne najefektívnejšia práca so súčiastkami na kotúčoch.

Možno ste si už všimli, že v našej ponuke pasívnych SMD súčiastok nájdete veľa položiek na 2 kartách, pričom jedna z nich je označená ako „reel“ – kotúč. Ako už názov napovedá, karta produktu označená ako „reel“ zastupuje celé balenie – t.j. 1 kotúč. Obvykle je to 4000 ks pri kondenzátoroch veľkosti 0603/0805/1206 a 5000 ks pri rezistoroch veľkosti 0603/0805/1206. Preto aj min. odber je pri týchto kartách stanovený na 4000 resp. 5000 ks a celé násobky tohto množstva.

Výhody pri objednaní celých balení:

  1. istota, že dostanete celý nerozbalený kotúč
  2. ideálne balenie pre automatické osadzovanie
  3. jednoduchá a efektívna manipulácia a skladovanie
  4. podstatne nižšia cena

 

 

Čo vám to prináša?:

● istotu, že ak si objednáte danú súčiastku z karty označenej ako „reel“, dostanete žiadané SMD súčiastky na celom nerozbalenom kotúči, čo je väčšinou nutnosť pre strojové osádzanie súčiastok. V každej firme zaoberajúcej sa strojovým automatizovaným osadzovaním súčiastok vás privítajú s úsmevom, ak im namiesto kúskov pások prinesiete súčiastky na kotúčoch.

● použitím súčiastok na kotúčoch so zavádzacou páskou sa vyhnete zbytočným stratám pri osadzovaní, eliminujete riziko zámeny súčiastky (zvlášť pri SMD kondenzátoroch) a v neposlednom rade sa súčiastky na kotúčoch obvykle prehľadnejšie skladujú.

● podstatne nižšiu cenu. Pri kartách „reel“ je podstatne nižšia cena, v priemere väčšinou o viac než 50%. Ak si porovnáte cenu rezistora 0603 pri kúpe napr. 1000ks s cenou pri celom kotúči, zistíte, že cena za kus pri kotúči klesla o takmer -70%.

Preto ak potrebujete napr. 6000ks 0603 rezistorov, odporúčame vám objednať si 1 balenie z karty reel (5000ks) a zvyšných 1000 ks z druhej karty, kde sú dostupné aj menšie množstvá. Tiež vám odporúčame prepočítať si, či by vám nebolo výhodnejšie zobrať si celé kotúče – často je to výhodnejšie aj keď momentálne potrebujete len napr. 1/2 kotúča.
V prípade záujmu aj o neskladové typy prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (6)

  1. emajko159 píše:

    bola by hlupost keby sa nedalo kupovat po kusoch. som za to ze kto chce nech si kupi kotuc za lacnejsie, alebo po kusoch za nieco viac.

    • Petus píše:

      jako koupit si koutouč s tisíci kusy mi přijde jako blbost…
      bral jsem omezení na 50ks rezistorů, to jsem ještě užil, ale když teď musím koupit minimálně 100, už si nákup trošku rozmyslím…

      • Dali2 píše:

        Všimni si zmenu obchodnej politiky SOS – výrazný odklon od amatérov smerom k priemyselným zákazníkom – vyššie minimálne odbery (niekedy až nezmyselne vysoké), výrazne vyššie ceny pri malých množstvách…
        Dokonca už aj ľudia, ktorí sa zaoberajú vývojom a malosériovou výrobou už sú pre SOS nezaujímaví, rovnaký trend – aj keď nie až tak výrazný – badať aj u TME.
        Treba sa prispôsobiť a proste zmeniť dodávateľa – s SOS som v podstate skončil, nakupujem v Avelmaku, na e-Bay, u Farnella (paradoxne u dosť vecí už je lacnejší), DealExtreme je už tiež zaujímavý a výrazne rozšírili sortiment.
        Proste každý chce byť za tri dni milionár a poctivá robota sa už dnes nenosí.

        • tom666 píše:

          Plne súhlasím, lepšie by som to nedokázal napísať.

        • Martin7 píše:

          No neviem, naozaj má niekto pocit, že pre SOS sú vývojári nezaujímaví? Ja mám pocit, že opak je pravdou – rozosielajú vzorky zdarma (keď im človek popíše projekt), robia workshopy pre vývojárov, zapožičiavajú EVB dosky … To, že sú minimálne odbery je nepríjemné, ale zas ceny sú väčšinou veľmi dobré. Osobne ma viac zaujíma koľko za tých 100 ks SMD odporov dám a nie aby ich bolo len 50 (pritom tých 100 ks možno vyjde lacnejšie než predražených 50 ks). Navyše mi tie odpory ostanú na ďalší vývoj. Zároveň mám skúsenosť, že keď človek nechce v 1 objednávke len kusové množstvá ale berie „rozumné“ množstvá a zároveň chce z niektorých typov aj „pod limit“, tak v pohode vyhovejú, len ich treba požiadať.

  2. tom666 píše:

    SOS ma sklamal :(. Kto už s maloodberateľov potrebuje také veľké množstvá. „Minimálne odbery“ pri mnohých položkách sú jednoducho neakceptovateľné. Považoval som ich za seriózny obchod, ale to platilo v dobe, keď sa dalo objednávať v rozumných množstvách. Dnes objednávam výhradne z Farnellu a TME. Zbohom SOS.

Pridaj komentár