SVETELEKTRO

21. februára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Celkom známe zapojenie TDA 2030


zawin

 

Schéma zapojenia je na obrázku 1. Základom tohto zapojenia je obvod TDA 2030, ktorý ale nie je zámerný, okrem tohto obvodu tam môžete dať aj TDA 2040 a TDA 2050, ale bez použitia diód D1 a D2, tie sú potrebné iba pre IC TDA 2030. Vstupný signál sa najprv privedie na vstupný oddeľovací kondenzátor C1 a na vstup obvodu IC1. Umelý stred napájacieho napätia pre IC je tvorený rezistormi R3 a R1. Kondenzátor C2 slúži k dostatočnej filtrácií napájacieho napätia. Diódy D1 a D2 zapojené na výstupe zosilňovača, chránia zosilňovač proti prípadným napäťovým špičkám indukovanými na záťaži. Tieto diódy, ako som už spomínal nie je za potreby použiť pri obvodoch TDA 2040 a TDA 2050.

Zisk zosilňovača je daný rezistormi R4/ R5. Kondenzátor C5 slúži k oddeleniu jednosmernej zložky. Sériová kombinácia R6, C6 na výstupe zosilňovača obmedzuje náchylnosť ku kmitaniu na vyšších frekvenciách. Pretože je použité nesymetrické napätie, musí byť výstup zosilňovača jednosmerne oddelený kondenzátorom C7. Zosilňovač je postavený na DPS o veľkosti 33×50,8 mm, ktorá je na obrázku 2 a rozloženie je na obrázku 3. Zosilňovač obsahuje minimum súčiastok, takže toto zapojenie je určené hlavne začínajúcim rádioamatérom. Nevyžaduje žiadne nadstavovanie, pracuje na prvýkrát od pripojenia zdroja napätia. Hlavne nepodceňujte chladenie tohto obvodu, dostatočne dimenzovaným chladičom a hlavne pozor na polaritu zdroja napätia! Na vstup zosilňovača môžete zapojiť logaritmický potenciometer o veľkosti 25kOhm – 50kOhm.

( obr. 1 ), schéma zapojenia:



( obr. 2 ), návrh DPS:

( obr. 3 ), osadenie DPS:


 

 

Použitá literatúra: A. R. 7/ 2001

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (28)

  1. Danc1 píše:

    Nazdarrŕŕŕ…..aky je vykon zosiku z tymto zapojenim ???

  2. BASSMASTER píše:

    aky je vykon s 2030??? (…a co ked tam dám 2050???)

  3. xXx píše:

    TDA 2030 ma 14 W a TDA2030A 18W

  4. matuss píše:

    no tak toto zapojenie je pecka to som este taky zosik nevidel ma to skoro nulovy odber a hra to vymakane……a este ked das na to daky slabsi predzosik a mas co robit aby si to prekrical…….to je fakt pecka…..

  5. cerberus píše:

    Ono to hraje fakt fajn aj odber je slušný… len ked nepripojim signal na vstup (v kludovom stave) ma sakramentsky odber!!!! Cez 100 mA.. ide to normalne vsetkym co to zrealizovali??? ja som hladal chybu v porovnani s DATASHEET zapojeniu je trohu inak zapojený..

    • alladinboy2 píše:

      Nemam sice toto konkretne postavene, ale… pozeram schemu a voci originalu su zvysene blokovacie kapacity (co je dobre). Zaroven sa mi zda, ze kondenzator C1 je prepolovany. Ale to si over voltmetrom – podla mna na strane ku IO by malo byt napatie 6V, pricom na vstupe takmer nulove. Takze je lepsie ho otocit.

      Zaroven je znizene napatove zosilnenie, cim sa znizuje zaroven skreslenie aj sum (co je dobre), ale potrebujes o tretinu „hlasnejsi“ vstupny signal aby si dostal na vystupe ten isty vykon. Aj bezne zvykovky ale davaju dostatocne silny vystup a teda pre toto zapojenie dostatocne.

      Podobne zapojenie som si davnejsie staval na kontaktnom poli. Obvod je velmi citlivy (co nie je chyba) na nespravne navrhnutu zem. Zem musi byt zapojena z jedneho bodu, inak bude zapojenie kmitat (zvycajne na frekvenciach ktore uz nepocujeme, napr. 100kHz), co sa moze prejavit na zvysenom odbere ako udava vyrobca. Tento nesmie presiahnut 60mA pri 30V napajani, obycajne mava len 40mA a u mna mal len 20mA na 12V napajania. Zaroven sa bude obvod prehrievat. Ak chces vediet o zapojeni zemi, napis mi – vysvetlim. PS: Kazdy zosilnovac si vzdy prever pri zapojenom reproduktore na osciloskope, aby si nebol neskor prekvapeny, ked odide vyskac alebo nieco ine.

  6. cerberus píše:

    A je to v PI..!!! Práve som si odpálil maturitný výrobok…… A v pondelok mam praktické maturi!!!!!! som v pi…. 🙁

  7. THE1white píše:

    no do frasa mne to celkom kvalitne lezie uz na nervy… zosik mi hra ako keby bol vystup vyskratovany.. a odber mi pri 12V nepresiahne 100ma… nech ho vybudim ako chcem … dobre hra iba na slabej hlasitosti ked pridam hlas tak chrci.. co s tym moze byt

  8. mereksk píše:

    No nasiel som doma 3 ks tda 2030 tak som sa rozhodol si jeden postavit no z visledkom som velmi spokojni ,pri 3 pasmovej reprobedny to celkom dost nahlas kricalo no ked som to skusil napojit na 12 palcovi wofer alhard cw1202c tak prekvapenie napojil som este aktivni filter a hra to uzasne na hlboke basy to mozem len odporucit z timto zosikom sa daju mierne rozhibat vnutornosti a odber skoro ziadni a ani sa nehreje chladic mam zo stareho procesora (100mhz) chcem postavit este jeden a dat ich do mostika alebo alebo hodit tam za nich tranzistory ,ODPORUCAM na subwoofre , inac fungovalo to hned na prve zapojenie ,(nie ako tda1562q 🙁

  9. vizgirligi píše:

    Ide na prvú šupu 🙂 parádička

  10. psichac píše:

    ja mam tiez nieco taketo az nato ze je to stereo (pisu ze 2*15W),zere mi to v klude 55mA a ked tam dam signal tak podla toho,maximum som vytiahol pri 20W 8ohm repraciku na cca 200mA (spicka pri basoch),napajanie ATX 250W(ide mi aj na adapter 12V/100mA ale len pokial to mam „v rozumnej hlasitosti“ ak pridam a su tam basy tak to lieta az ku 120-140mA a to ten adapter uz nezvlada a proste sa vypne a o 2-3 sek. zase zapne…..).a tiez mam doma este stare gramoradio tesla a tam je tiez len tam je mensi problemik : jeden (neviem ci lavy/pravy)vystup nejde vobec(alebo bzuci?uz neviem…),druhy pri basoch chrapci/uplne vypne-pobucham a naskoci,moze byt to TDAcko nejak poskodene?alebo nieco ine?kondiky,diody…tomu TDAcku neublizi ak mu dam 19V?

  11. brano666 píše:

    Zajtra skusim spravit mostikove zapojenie dvoch takychto tdacok 2030A uvidime co to da…

  12. Yogi_PB píše:

    Zdravim chlapi,
    nepozna niekto zapojenie TDA 2030A so symetrickym napajanim ?? Mam totiz doma trafo s vyvedenim stredom, je to tam napisane takto :
    19V/0,8A – 19V/0,8A
    Mohol by som napr. vyuzivat jednu cast vinutia na jeden kanal, a druhu cast na druhy ? Budu obidve polky sek. vinutia schopne dodat tych 0,8A ? alebo mam radsej usmernit na nesymetrice a napajat obidva kanale naraz ??

  13. orvi píše:

    Jo bude to v poho, len potrebujes dva diodove mosty. Ale aj ja mam doma take trafo, presne toto. Urcite to pojde.

    (ak mas sym. napajanie, obetuj tych 1,5eur a kup TDA 2050, mas vykon 32W max a vyzaduje sym. napajanie.
    aj TDA2052V je huste, mas 60W Hi-Fi+mute stby, za tie 2-3 eur )

  14. BlackElvis píše:

    ja to napáj niakymi skoro 32 V ako je maximum a tam to hrá najlepšie. O niaky volt dva viac sa to už odpaľovalo. Mám ale TDA2030A. Verím tomu že tých 20W to aj vytiahne. Na svoju jednoduchochosť a cenu (asi 3e za kanál) je to fakt prekvapivo dobré. S predzosikom nie je čo riešiť 🙂

  15. Nixon09 píše:

    A kebyze sem dam miesto tda2030 A2030V nevadilo by to?

  16. lahy píše:

    Zdravím, mám dotaz. Budu na tohle zapojení moct připojit 2 repráky (hodnoty 10w/8ohm)?

  17. kuba94 píše:

    čaute, prosi Vás, vie mi niekto poradiť ?
    čítal som tu už jeden komentár že mu to robí to isté čo mne, napájam tento zosik s 12V, keď ho mám napojený na notebooku a pustím hudbu, hraje dobre pri 1% hlasitosti, akonáhle pridám zvuk , v reproduktoroch to začne škrípať, pukať a vydávať divné zvuky.
    Neviete mi poradiť čo stým môže byť ? Ďakujem 🙂

  18. bendy123 píše:

    ako zmenšim vstupnu impedanciu tomuto zosiku ?

Pridaj komentár