SVETELEKTRO

9. januára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Čo tak si postaviť vlastný JOYSTICK alebo GAMEPAD


FUBU

Tento článok opisuje GAMEPORT alebo inak nazvaný MIDI port. Je to viacúčelový port. Pripája sa naň Joystick ale aj MIDI klávesy a podobne.

Čo potrebujeme vedieť, ak chceme zostrojiť vlastný joystick. Tak v prvom rade potrebujeme vedieť ako vyzerá. Je to samica – female dvojradová 15 pinová s označením DB15. Nájdete ju vzadu buď na zvukovaj karte, alebo aj na matičnej doske. Niekto ho nemusí mať vôbec. Dá sa to ale rýchlo napraviť. Zoženiete si nejakú zvukovú kartu, ktorá ho má.
Zapojenie vývodov – strana káblu – samček:

Ak sa o tomto porte chcete dozvedieť viac, tak si kliknite na tento link:
Game Port – MIDI

No a teraz je dôležité sa rozhodnúť, čo využijeme. Asi niet nad čím rozmýšlať. Dáme si všetky štyri tlačítka. Tlačítkové vstupy sú označené D4, D5, D6, D7. Treba vedieť, že tlačítka pripájame medzi tieto vstupy a zem GND. Tu tvorí zem GND pin 4 a pin 5. Odporúčam všetky tlačítka pripojiť na jednu zem GND teda pin 4. Nepoužívajte na uzemňovanie pin 12!!! Lebo ten je určený na MIDI. V obrázku to nezakreslili.
Takže tlačítka už máme. Teraz by bolo dobré skúsiť si zapojiť aj nejaké tie osy. Osy sú riešené potenciometrami. Sú to osy X, Y, Z, W. Takže je na vás, koľko chcete využiť. Normálny pákovy ovládač – Joystick má dve osy Xovú a Yovú. Potencometer pripojíme tak, že jazdec sa pripojí na vstup a kraj na kladný pól teda +5V. Vstupy sú označené A0, A1, A2, A3. No keď to konštrukčne zvládnete, tak nieje čo riešiť. Fantázií sa medze nekladú. A je jedno ako váš Joystick bude vyzerať. Ale pozor na
skraty!!! Takto si môžete zostroji aj jednoduchý volant. Alebo pedále a podobné záležitosti.

Teraz keď máme hardware už hotový, tak pristúpime k nastaveniu operačného systému. Tu nastavujem Win XP.
Takže treba vojsť do nastavení. Potom treba kliknúť na Herné Zariadenia a potom ešte na tlačítko Pridať. Ako na tomto obrázku:

A tam klikneme na tlačítko Vlastný. A dostaneme sa k takémuto oknu ako na tomto obrázku:

Náš vlastnoručne vyrobený Joystick pri tejto konfigurácií musí byť už pripojený vzadu do Gameportu. Ďalšou dôležitou vecou je to, že treba nastaviť v tom okne v položke Vlastné herné zariadenie -> Ďalšie vlastnosti -> Pákový ovládač. A pod tým presný počet osý a tlačidiel. No a dôležité je to aby vám presne sedel počet použitých tlačidiel a osý, ktoré používate na svojom joysticku. Ak vám nebude sedieť počet tlačidiel a osý, tak vám to systém nezožerie.
Ak ste všetko nastavili správne, tak vám ho pridá do zoznamu herných zariadení. A môžete si ho tam aj otestovať.

Ak sa vyskytnú nejaké problémy, tak napíšte do fóra. Alebo mi napíšte na vacuumtube@svetelektro.com

Želám veľa úspechov a zábavy pri stavbe a užívaní Joysticku!

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (1)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. misina píše:

    ked som pridal joistik zo segy tak mi tam aj tak nic neukazovalo

  2. jano08 píše:

    chcem sa spytat, ze ci ten joystick funguje ako na klavesnici- up,down,right,left ,alebo to rozlisuje aj mensie alebo vatsie vytocenie joysticku.

  3. kelley píše:

    Tohle se už dávno skoro nepoužívá, tohle je z dob, kdy se ještě do PC montovaly zvlášť zvukové karty. Joysticky se dnes připojují skoro výhradně přes USB. Ale i to se dá vyrobit doma „na koleně“ – s pomocí mikrokontroléru: http://www.flightsim.com/main/howto/mind.htm .
    Ano, rozlišuje, menšie a vatšie vytočenie – snímá se poloha běžců těch potenciometrů. Respektive, snímá se napětí na běžci. Dá se to použít dokonce i jako jednoduchý voltmetr, A/D převodník apod.
    Osobně bych nepřipojoval vůbec vývody 12 a 15 a použil napájení z těch ostatních:1,4,5,8,9. Přece jen MIDI rozhraní na zvukovce občas používám (ne každá to má) a takhle natvrdo to přizemnit se mi moc nelíbí.

Pridaj komentár