SVETELEKTRO

21. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Detektor kovových předmětů


james999

Úkolem každého obdobného detektoru je nalézt kovový předmět v terénu, pod zemí nebo kdekoliv v prostoru – při hledání min, kabelů, pokladů a jiných předmětů.

Úkolem každého obdobného detektoru je nalézt kovový předmět v terénu, pod zemí nebo kdekoliv v prostoru – při hledání min, kabelů, pokladů a jiných předmětů.
Základním prvkem každého detektoru je snímací cívka. Ta je zhotovena z měděné trubky o průměru asi 12 mm, stočené do kruhu o průměru asi 12 cm. Trubkou provlékneme celkem 22 závitů lakovaného drátu o průměru 0,8 mm. Musíme přitom dbát na to, aby se nikde nepoškodila izolace a drát se vodivě nespojil s měděnou trubkou. Konec vinutí na jedné straně spojíme s měděnou trubkou a stíněním přívodního kabelu, který spojuje snímací cívku se vstupem elektroniky. Druhý konec snímací cívky je stíněným vodičem přiveden na živý vstup detektoru ( C1 ). Tranzistor T1 pracuje jako oscilátor s kmitočtem daným indukčností snímací cívky a kondenzátory C2 a C3. Výstupní napětí oscilátoru je z kolektoru tranzistoru T1 přes odpor R4 a vazební kondenzátor C6 přiveden na vstup obvodu IC1 typu NE602. Ten obsahuje integrovaný oscilátor s externě nastavitelnou frekvencí a směšovač s výstupním signálem použitelným i v rozsahu slyšitelných frekvencí. Kmitočet směšovacího oscilátoru je dán paralelním zapojením cívky L1 a varikapu D1 a nastavujeme ho změnou napětí na varikapu, který je připojen přes odpor R9 na běžec potenciometru P2. Tím můžeme nastavit kmitočet směšovacího oscilátoru na kmitočet oscilátoru v obvodu snímací cívky. Na výstupu obvodu NE602 jsou obsaženy jak součtové, tak i rozdílové složky obou kmitočtů. Protože v našem případě potřebujeme pouze rozdílové složky, je na výstupu směšovače zařazena dolní propust tvořená odporem R6 a kondenzátorem C9. Výsledný signál je pak přes vazební kondenzátor C10 přiveden na potenciometr hlasitosti P1. Pro jednoduchost je na výstupu použit monolitický koncový zesilovač IC2 typu LM386. Sériová kombinace R7 a C11 na jeho výstupu omezuje samovolné kmitání obvodu. Přes vazební kondenzátor C12 se na výstup zesilovače připojuje miniaturní reproduktorek nebo v sérii s odporem R8 sluchátka.
Detektor je napájen z destičkové baterie 9V a stabilizované Zenerovou diodou D2, stabilizující napájecí napětí na +6,2V. Pouze koncový stupeň s IC2 je z úsporných důvodů napájen z plného napětí baterie.
Kmitočet oscilátoru s tranzistorem T1 by se měl pohybovat v rozmezí 350 až 375 kHz. Přiblížíme-li se nyní se snímací cívkou k nějakému kovovému předmětu, měl by se reprodukovaný tón změnit. Tím je nastavení detektoru hotovo. V terénu je možné registrovat kovové předměty asi do hloubky 15 cm.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Komentáre (3)

  1. yuslav píše:

    Myslím, že ani autor to nestaval.

  2. Dusan02 píše:

    Tento detektor som zhotovil ako koncoročnú prácu do školy, spoľahlivo reaguje na kovové predmety zhruba od 7 do 10cm, záleží to od veľkosti predmetu pod zemou a vyhotovenia snímacej cievky. Ak by ste mali nejaké otázky tak sem s nimi :)). Mám ešte aj nejaké súčiastky ako napr. varikap MVAM 108, ktorý som objednával až z Ameriky. Pri zhotovovaní som riešil niekoľko problémov, nedoporučujem začiatočníkom!! Prajem veľa úspechov pri stavbe :))..

Pridaj komentár