- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

DEXON: Jak ozvučit školy plošně i lokálně

Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově – plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.

 

Stanovme, co chceme ozvučit a jaký potřebujeme komfort.

Ozvučení škol lze rozdělit na plošné (učebny, chodby, kanceláře atd) a lokální (obvykle ozvučení tělocvičny nebo hřiště).

 

[1]

 

Co se týče plošného ozvučení, tak to se řeší výlučně ve 100 V režimu s několika zónami. Výhodou pak je možnost spínání a regulování hlasitosti na zónách zvlášť, vyhlašování oznámení do jednotlivých zón a další komfort, který přináší použití rozhlasové ústředny JPA 1240 [2], (vysoce komfortní JPA 1240A [3]), nebo jednozónová JPA 1180 [4] a Mobile 60 [5]. Hlavní ústředna je vzhledem k rozsáhlostí zón obvykle na výstupu doplněna několika koncovými, posilujícími, zesilovači.

 

 

 

Jaké reprosoustavy vybrat pro plošné ozvučení školy?

Použití reprosoustav je dáno především interiérem, volíme např. sloupové DPT [6] pro ozvučení učeben, sálů a aul do větší šířky, ARS řadu [7] (reprosoustavy s ohledem na cenu, plastové skříňky na zavěšení), či SPT [7] (dřevěné nebo plastové s konzolou), popřípadě model SP 502 [8] s vestavěným transformátorem PT 100 [9]. Ozvučení hřiště může být součástí plošného systému a je provedeno reentrantními reproduktory řady SC [10] (tlampači).

 

[11]

 

 

Jak vyřešit lokální ozvučení, např. tělocvičny?

Lokální ozvučení má splnit účel mobilního ozvučení, např. aerobiku, nebo účel nazvučení hřiště. jedná se v podstatě o sestavu zdroj signálu – mixážní pult + zesilovač, nebo výkonový mixážní pult a reprosoustavy. Jako zdroj signálu používáme nejčastěji hifi věž, či CD přehrávač [12], popř. cvičitelka aerobiku si nosí svůj vlastní přehrávač MP3. Ten je napojen buď na mixážní pult XENYX 802 [13] a ten na zesilovač DAP 500 [14], nebo rovnou na výkonový mixážní pult PMS xxx [15]. Jako reprosoustavy jsou zvoleny poloprofesionální, cenově přijatelné, BH 2120 [16]. Tuto sestavu nabízíme také v cenově  zvýhodněném setu [17].

 

[18]

 

 

Kdo vám s návrhem ozvučení pomůže?

Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat firmu Dexon Czech s.r.o. na našich stránkách www.dexon.cz [19]. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)