SVETELEKTRO

31. mája 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Diaľkové ovládanie brány pomocou modulov Aurel


zawin

Dané zapojenie slúži na bezdrôtové ovládanie brány pomocou troch režimov činnosti  – otvorenie, zatvorenie, stop.

Popis zapojenia

Brána, na ktorej som  realizoval bezdrôtové ovládanie mala povodne len dve smerové tlačidla, ktoré pri držaní otvárali alebo zatvárali bránu. Úlohou zapojenia teda je prijímať bezdrôtové povely od vysielačov a následne signál spracovať do formy vhodnej pre ovládanie brány.

Schéma zapojenia:

Osadenie DPS:

Schému zapojenia + DPS vytvorenú v programe Eagle. 6.2 si možete stiahnúť s odkazu: Brana.zip

Pre túto aplikáciu som sa rozhodol použiť bezdrôtové moduly od firmy Aurel. Ako vysielače slúžia kľúčenky HCS-TX-3(codeaurel). Ako prijímač som použil modul RX-4MHCS/F. Prenos informácie medzi vysielačom a prijímačom je zabezpečený plávajúcim kódom, takže komunikácia je zabezpečená. Preto je potrebné pri prvom spustení naprogramovať prijímací modul tak, aby rozpoznával signály z vysielacích kľúčeniek.

Vysielacia klúčenka:

Príjimací modul:

Prijímací modul Aurel  funguje tak, že po stlačení tlačidla na vysielacej kľúčenke sa na výstupe zopne tranzistor , ktorý uvedie výstup  do stavu log. 0 na krátky čas. Tieto krátke impulzy sa ďalej spracovávajú v integrovanom obvode NE556, ktorý obsahuje dva obvody časovačov. Obidva časovače sú zapojené v monostabilnom režime. Zapojenie funguje tak, že krátky impulz ktorý dostane časovač  od prijímača pre otvorenie alebo zatvorenie brány je predlžený na dobu cca. 20sec (možno nastaviť), čo je čas ktorý trvá plné otvorenie/zatvorenie brány. Obvody časovačov sú doplnené ešte o reset signál, ktorý ruší nastavený monostabilný režim. Signály reset sú navzájom prepojené medzi časovačmi, to znamená že pri zmene smeru sa zruší aktuálny smer a nastaví sa čas pre smer žiadaný. Pomocou tretieho tlačidla možno vykonávanie posuvu brány zrušiť tlačidlom stop, ktorý privedie signály reset do obidvoch časovačov a tým preruší ich činnosť. Na výstupe časovača sú zapojené tranzistory v zapojení zo spoločným emitorom, ktoré spínajú relé.

Pokiaľ brána nemá ošetrené vypnutie pri koncových polohách, treba signál s koncových snímačov vhodne priviesť na signál reset, ktorý zruší nastavený posun brány.

Čas za ktorý budú zopnuté relé pre otvorenie resp. zatvorenie brány možno nastaviť hodnotami prvkov (R1,C1 a R2,C2), pričom platí nasledovný vzťah:

Tdelay = 1,1 * R * C

 
Celé zariadenie je možné napájať zo sieťového napätia 230V. Poistka postačuje pomalá s hodnotou 50mA. Prítomnosť napätia pre riadiacu elektroniku je indikovaná pomocou LED diódy. Postup programovania prijímača s vysielacími kľúčenkami je popísaný v datasheete prijímacieho modulu RX-4MHCS/F.

Fotografia hotového výrobku


 

 
 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (5)

  1. Kado píše:

    pekna konstrukcia, skor som cakal, ze tam pouzijes dostupny 8bit mcu 🙂
    teraz k veci, nerozumiem naco je tlacidlo S1 pripojene na vystup 4 rf modulu aurel?? ved ked chcem programovat „naucit“ prijimac na jednotlive klucenky, tak potrebujem pripojit tlacidlo na pin c.9 prijimacieho modulu a nie na pin c.13, hmm??

    • zawin píše:

      Ahoj Kado, nie vsade treba pchat MCU. Treba trocha aj zmenu 🙂
      A dakujem za objavenie chyby, uz som to opravil.

      • Washu píše:

        MCU tam je, akurat ze je schovany v RF module a programoval ho vyrobca modulov 🙂

        • Kado píše:

          neboj, tomu rozumiem, je tam nejake picko,
          ja som staval dialkove na central do auta s podobnym modulom, akurat nemal na konci oznacenia pismenko „F“, neviem aky je medzi nimi rozdiel…

          • eugenp píše:

            Nie je to zlé ale v praxi to neprejde.
            Tiež pracujem s Aurel produktmi a sú veľmi spoľahlivé, navrhujem a vyrábam elektroniku hlavne s PIC čipmy a mám už viac ako 30 kusov riadiacich jednotiek aj s motormi preto viem, že túto elektroniku nebudete vedieť použiť. Chýba tam otáčanie polarity výstup na maják a hlavne oneskorenie pre jednotlivé krídlo, ale ja som tiež takto začínal. pre bližsie info: 0948338337

Pridaj komentár