SVETELEKTRO

7. júla 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Diaľkovo ovládaný audiopanel CD-ROM


Kado

Nasledujúca konštrukcia vznikla na základe článku v PE 10/2004, kde je uverejnená konštrukcia diaľkovo ovládaného auiopanela k cd-rom mechanike. Niekto môže namietať, že uvedená konštrukcia je zastaralá a pomaly nikto nepočúva klasické audio cd…ale…nájdu sa aj ľudia, kt. si postavia audiopanel (či už pre konkrétny účel resp. len tak pre zábavu).
Pre spomínanú konštrukciu som spravil „upgrade“, kt. spočíva v doplnení audiopanela iným zobrazovacím prvkom (pôvodne LED display) teraz LCD 2×16 znakov. Taktiež bol vynechaný druhý mcu (pôvodne AT89C2051), kt. slúžil pre príjem dát od audiopanela a ovládanie LED.

POPIS ZAPOJENIA:

Schéma zapojenia audiopanela je na obrázku Základom celého zapojenia je 8bitový mikrokontrolér (mcu) od fy Atmel AT89S51. Mcu zabezpečuje komunikáciu s CD-ROM, vysielanie dát pre displej, obsluhu klávesnice a spracovanie dát od IČ ovládača. Taktovací kmitočet pre procesor bol zvolený 12MHz. Pri nedodržaní kmitočtu dôjde k chybnému dekódovaniu povelov z IČ ovládača. Porty P0 a P1 sú slúžia ako dátová zbernica, pričom časť brány P1 je využitá pre dátovú zbernicu LCD. Pretože port P0 nemá pull-up rezistory, musí byť ošetrený cez rezistorovú sieť na +5V. Port P2 slúži na ovládanie riadiacich signálov CD-ROM. Na časť brány P3 sú pripojené tlačidlá. Na konektor JP5 sa pred programovaním mcu pripája ISP programátor. Infračervený ovládač môže byť použitý od TV fy OVP Orava alebo podobných, ktoré vysielajú kódy v protokole RC-5. Vyskúšané sú nasledovné ovládače: RC5214, RC5841, RC5840, atd.). V tejto konštrukcii NEBUDE fungovať popisovaný ir ovládač podľa článku v PE10/2004! Fungovať budú len ovládače, kt. majú nastavenú adresu „0h“. Túto podmienku spĺňa väčšina originálnych DO k TV OVP.

POPIS OVLÁDANIA:

Audiopanel má len päť tlačidiel, z čoho vyplýva nutnosť použitia kombinovaných povelov. Tlačidlo MODE slúži na zmenu zobrazenia času a má význam len v prípade použitia zobrazovacieho modulu. Po resete je nastavený časový mód, pri ktorom je zobrazený čas od začiatku skladby. Po stlačení tlačidla sa zobrazuje čas do konca skladby, pri ďalšom stlačení sa zobrazí čas od začiatku celého CD a nasledujúcim stlačením čas do konca celého CD. Navyše ak podržíme stlačené tlačidlo dlhšie ako 0,3 sekundy, zobrazí sa základný mód – čas od začiatku skladby. Jednotlivé zmeny je možno vykonať len počas prehrávania alebo pauzy. Ďalšie tlačidlo PREVIOUS/FR slúži na posun o 1 skladbu dozadu. Ak stlačíme tlačidlo počas prehrávania, začne sa okamžite prehrávať predchádzajúca skladba. Ak sa CD neprehráva, zobrazí sa číslo predchádzajúcej skladby a jej celkový čas v minútach a sekundách. Keď podržíme tlačidlo dlhšie ako 0,3s, spustí sa počas prehrávania funkcia rýchleho pretáčania dozadu, pričom toto tlačidlo musíme držať, inak sa rýchle pretáčanie skončí. Keď sa CD neprehráva je táto funkcia bez významu. Tlačidlo NEXT/FF má rovnaký význam ako predchádzajúce tlačidlo, ale s tým rozdielom, že posúva o 1 skladbu dopredu alebo pretáča dopredu. PLAY/PAUSE – ak sa CD neprehráva, slúži na spustenie prehrávania práve navolenej skladby. Pri stlačení tlačidla počas prehrávania dôjde k zastaveniu (PAUSE) – po ďalšom stlačení sa spustí z miesta zastavenia. Tlačidlo STOP/EJECT slúži na zastavenie prehrávania(ak sa CD prehráva). Keď podržíme tlačidlo dlhšie ako 0,3s dôjde k vysunutiu resp. zasunutiu dvierok mechaniky.
Na DO sú priradené jednotlivým tlačidlám nasledovné funkcie: tlačidlo OK (resp. NORMOVANIE) = PLAY/PAUSE, tlačidlo PROGRAM+ = posun o jednu skladbu dopredu, PROGRAM- = posun o jednu skladbu dozadu, VOLUME+- = pretáčanie dopredu/dozadu, SEL (select) = MODE, MONO/STEREO (I-II) = STOP, ROZŠÍRENIE STEREOBÁZY = EJECT
Ďalej pomocou číslic 0 až 9 na DO, môžeme priamo voliť požadovanú skladbu. Pri voľbe požadovanej skladby používame číselník na DO nasledovne: Keď chceme zvoliť skladbu s číslom 10 , na ovládaní stlačíme tlačidlá „1“ na displeji sa namiesto údaju o čísle skladby(práve navolenej alebo prehrávanej) zobrazí nápis „1 – “ pričom tento nápis svieti približne tri sekundy a potom zvolíme tlačidlo „0“. Skladba s číslom 10 (ak obsahuje danú skladbu vložené audio CD) sa začne prehrávať(ak je Play) alebo sa zobrazí číslo a celkový čas tejto skladby. Keď chceme zvoliť skladbu s číslom menším ako 10, musíme najskôr zadať číslicu „0“ a potom požadované číslo skladby napr. „5“. Práve sme navolili skladbu s číslom 5. Ako bolo spomenuté vyššie, vždy najskôr zadávame desiatky daného čísla skladby a potom jednotky. Po zadaní desiatok danej skladby, program čaká na zadanie jednotiek skladby približne tri sekundy. Ak to náhodou nestihneme, údaj sa vymaže a musíme znova zadať požadované číslo skladby.

ZOBRAZOVANIE NA LCD:
Po resete sa na LCD zobrazí úvodný nápis: v prvom riadku „CD ROM AUDIOPANEL“ v druhom riadku „VERSION 1“. Ak je prepojenie v poriadku zobrazí sa po úvodnom nápise v prvom riadku „CD-ROM STATUS“ a v druhom riadku sa môžu zobraziť rôzne správy podľa toho aká činnosť sa vykonáva prípadne či nie je chyba atď. Správy teda sú „No audio CD“, „Reading disc“, „Hardware error“, „Open door“, „Disc error“, „Other error“. Po úspešnom načítaní disku sa na LCD zobrazí v prvom riadku nápis „track min : sec“, pričom v druhom riadku sa zobrazí číslo skladby a jej čas. Platí to, že pod nápisom „track“ je číslo skladby, pod „min“ sú minúty a pod „sec“ sú sekundy.

OŽIVENIE:
Po osadení dps skontrolujeme správne zapojenie všetkých súčiastok a prípadne odstránime vzniknuté cínové mostíky. Pri oživovaní audiopanela vložíme mcu do objímky, pripojíme kábel od CD-ROM (musíme dávať pozor na správne zapojenie kábla a mechanika musí byť nastavená na MASTER, inak panel nefunguje!), tlačidlá, infračervený prijímač a napájací kábel. Ak LCD nezobrazuje žiadne znaky, skontrolujeme nastavenie kontrastu, pričom pomocou trimra skúšame nastaviť optimálny kontrast.
Audiopanel bol úspešne vyskúšaný s nasledovnými mechanikami: LITE-ON 52x CCD52X, ACER 52x 52BE, CYBERDRIVE 24x 240SD, , TEAC 24x CD-524, CD-ROM DRIVE 52x CD52X6D, LG (DVD,CD RW) 6SA-4165B.

ZÁVER:
Všetky podklady pre stavbu panela prikladám v skomprimovanom balíku (schéma, dps, riadiaci program).

t_audiopanel.rar

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (4)

  1. Andrej píše:

    Velmi dobra robota. Obnasalo to urcite velmi vela teoretickej pripravy. Myslim, ze vsetci vratane mna mozu zavidiet….

  2. kornel píše:

    cawte plisko toto iste zariadenie by som potreboval spravit len nie na dialkove ovladanie audiopanela ale na dialkove ovladanie auta … ako su dialkovo ovladatelne auticka … len ja by som tam potreboval riadit aspon 5 funkcii … ako je napriklad zabacanie auticka doprava dolava a to bybola 1 funkcia a dalej dopredu dozadu 2 funkcia a takychto aspon este 3 funkcie… ak vie niekto tak mi stym pomozte prosim vas… vopred dakujem

  3. kornel píše:

    cawte plisko toto iste zariadenie by som potreboval spravit len nie na dialkove ovladanie audiopanela ale na dialkove ovladanie auta … ako su dialkovo ovladatelne auticka … len ja by som tam potreboval riadit aspon 5 funkcii … ako je napriklad zabacanie auticka doprava dolava a to bybola 1 funkcia a dalej dopredu dozadu 2 funkcia a takychto aspon este 3 funkcie… ak vie niekto tak mi stym pomozte prosim vas… vopred dakujem

  4. Kado píše:

    ak by niekto chcel vidiet, ako funguje povodne zapojenie podla PE10/2004, tu je video http://www.youtube.com/watch?v=Hy99VMMd9UE&feature=channel

Pridaj komentár