- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Digitálny pamäťový osciloskop UNI-T UTD2025C 25 MHz, 250MS/s

Najprv stručný popis parametrov tohto digitálneho pamäťového osciloskopu:
Šírka pásma: 25 MHz
Nástupná hrana: < 14 ns
Vzorkovacia frekvencia: 250 MS/s
Citlivosť: 2mV ~ 5 V/div
Maximálne vstupné napätie Vpeak 400V
Dĺžka záznamu: 1024k (max.)
Charakteristika kanálu: 500 MS/s (reálny čas), 25 GS/s (ekvivalentný)
Časová základňa: 20 ns ~ 50 s/div
Spúšťanie: Edge, Pulse, Video a Alternate
Prepojenie a pamäť: USB Device, USB Host
Matematické funkcie: +; -; *; / a FFT
Režími Y-T a X-Y
Aplikácie: College Education, R&D, Electronic product assemble line, Industrial Control atd.
Displej: LCD 320 x 240 bodov, farebný, uhlopriečka 145 mm (5,7 “)

CHARAKTERISTIKA:
Napájanie: 100-240 VAC RMS, 45 Hz – 440 Hz, CAT II
Rozmery: 320 x 150 x 130 mm
Hmotnosť: 2.5 kg

Obsah balenia:
Samotný osciloskop 1ks
Meracia sonda 1MOhm/24pF 1x; 10x 2ks
Napájací kábel 1ks
USB kábel A-B 1ks
Dokumentácia k sonde 2ks
Návod v angličtine 1ks
Návod v češtine (keďže prístroj bol zakúpený v Českej republike) 1ks
CD so softvérom 1ks

Najprv chcem všetkých upozorniť, že toto je môj prvý osciloskop. Tak sa budem snažiť písať pravdivo, aby som nikoho nezavádzal, ale ak sa tak aj tak stalo, prosím, neváhajte ma na to v príspevkoch upozorniť. A tiež sa vopred ospravedlňujem za to, keby niektorá fotka bola nekvalitne nasnímaná.

Chcem Vám predstaviť tento „jednoduchý“, vo svojej triede, jeden z finančne najdostupnejších digitálnych pamäťových osciloskopov.
V prvom rade chcem všetkých čitateľov upozorniť, že ide o vylepšenú verziu jeho predchodcu, s veľmi podobným názvom UNI-T UT2025C. Ako som na vlastne oči zistil, chlapci si dali poradiť a chyby a nedostatky, ktoré starší prístroj mal, sú teraz pochované.

Prístroj sa navonok veľmi podobá na jeho predchodcu, až na malé výnimky, ktorými sú napríklad červená rúčka pre premiestňovanie prístroja, na rozdiel od predošlej čiernej. Ďalej na prvý pohľad vidíme na prednom panely to, o čom sa rozpútalo veľa diskusii. Jedná sa o vstup na USB kľúč, ktorý pri predošlej verzii bol iba na papieri a v popise internetových obchodov, teraz sa stáva skutočnosťou. Nový UNI-T sa líši aj v tom, že vzadu nie je výstup typu RS232.

Chyby, ktoré obsahoval jeho predchodca, napríklad, že sa nedala ukladať Bitmap-a sú už zažehnané a ukladanie ide bez problémov.

Niečo na predstavu:

Obrázok 1: Toto všetko patrí do obsahu krabice.
[1]

Obrázok 2: Pohľad na sondu.
[2]

Obrázok 3: Sonda bližšie.
[3]

Obrázok 4: Osciloskop spredu.
[4]

Obrázok 5: Ovládací panel osciloskopu.
[5]

Obrázok 6: Vstup na USB kľúč.
[6]

Obrázok 7: Pohľad zvrchu.
[7]

Obrázok 8: Osciloskop sprava.
[8]

Obrázok 9: Druhá strana.
[9]

Obrázok 10: Zadná časť prístroja.
[10]

Obrázok 11: Úvodný obrázok po zapnutí osciloskopu.
[11]

Obrázok 12: Osciloskop v zapnutom stave.
[12]

Takže, na začiatok chcem pripomenúť niekoľko záležitosti.
S túžbou mať osciloskop, či už analógový alebo digitálny som našiel na internete jednu, ozaj, výhodnú ponuku. Reč je samozrejme o tomto osciloskope, ktorý som si zaobstaral, respektíve kúpil mi ho môj brat, ktorý žije v Českej republike, z dôvodu odpočtu DPH, teda zakúpenia prístroja „na“ jeho firmu. Kúpa prebehla bez problémov, za 3 dni ho mal brat doma.

Rátal som pri kúpe samozrejme s tým, že bude mať muchy také, ako o nich píšu mnohý ľudia na webe, skutočnosť ma však zarazila!

Keď spomeniem už len to, že USB konektor, ktorý je určený pre USB kľúč, bol naozaj viditeľný a dokonca po vyskúšaní aj funkčný, bola opravená chyba aj ohľadom ukladania Bitmap-y do PC priamo cez softwér. Proste až potom ma napadlo, že to bude zrejme vylepšená verzia predchodcu.

Kto pozná možnosti digitálneho osciloskopu, vie, že má veľmi veľa funkcii a že práca s ním je o dosť zjednodušená. Nebudem tu rozpisovať každú jednu funkciu, na to prikladám návod, v ktorom nájdete všetky podrobné informácie (aj keď ten návod nie je nič moc) a ozajstný záujemcovia si nájdu informácie aj na webe. Ja skúsim vymenovať iba základné veci, respektíve iba to, čo je dobré vedieť o digitálnom osciloskope pred kúpou, keďže aj ja som ešte donedávna patril k tej skupine ľudí, ktorý nevedeli skoro nič o osciloskope, ale mali záujem si ho zakúpiť.

Osciloskop má dva analógové vstupy a ešte sa vpredu nachádza aj vstup na externé spúšťanie. Po pripojení sondy na jeden z dvoch vstupov a pripnutí hrotu sondy ku kalibračnému vstupu, je k rýchlemu nastaveniu citlivosti a časovej základne (ďalej časovky) možné stlačiť tlačidlo AUTO, po ktorom stlačení sa na displeji po pár sekundách zobrazí priebeh v čo najlepšom nastavení časovky a citlivosti, teda nemusíme to ladiť manuálne, čo niekedy trvá oveľa dlhšie a nie je to tak pohodlné.

Ďalej môžem spomenúť nahrávanie záznamu do internej pamäte a následné ukladanie na USB kľúč, inak sa záznam neuloží a po vypnutí a opätovnom zapnutí už záznam v pamäti prístroja nenájdeme.
Dajú sa tiež ukladať aj snímky a to buď v type súboru .DAT alebo ako bitmap-a a to, v obidvoch prípadoch na pripojený USB kľúč, alebo do internej pamäte iba súbory formátu .DAT. Tiež je možné ukladať nastavenia časovky a citlivosti do internej pamäte osciloskopu.

Pod tlačidlom UTILITY sa nachádza, okrem iného aj nastavenie SKIN-u obrazovky, teda na výber sú 4 farby, a to monochromatická, modrá, červená a zelená. Dá sa tam tiež nastavovať kontrast bodkovanej siete na displeji. A nájdete tam aj funkciu zobrazenia aktuálne meranej frekvencie (hodnota sa bude zobrazovať v pravom hornom rohu displeja, respektíve miesta určenom na zobrazenie krivky signálu.

Po stlačení tlačidla DISPLEJ sa zobrazí ponuka, v ktorej okrem iného môžeme nastavovať kontrast vlny vstupného signálu a tiež prepnúť formát z klasického YT na XY.

Tlačidlom MEASURE sa dostaneme do ponuky merania, či už hodnôt napätia alebo
hodnôt času. Dokopy môžeme merať 20 rôznych hodnôt naraz.

Osciloskop obsahuje ešte veľa iných funkcii, ktoré som vôbec nespomenul. Mojím zámerom bolo ukázať aj amatérom, ku ktorým patrím aj ja, ohľadom osciloskopov, keďže tento osciloskop je môj prvý, aké funkcie môžete nájsť v tomto prístroji. Mám ho iba od pondelka, od kedy som stihol prejsť zhruba všetky funkcie, aby som vedel, čo vlastne vlastním a zatiaľ som s ním spokojný.

Samozrejme, počas skúšania som narazil na jeden problém. Pri ukladaní snímkov signálov vo formáte .DAT (nie bitmap, to funguje bezproblémov) je možné ukladať v dvoch typoch, a to v 250 bodovom a 2500 bodovom formáte. Bohužiaľ, mne ten väčší formát, teda tých 2500 bodov, neuložilo úspešne na USB, tvárilo sa, že to ukladá, no po následnom načítaní snímku prístroj zobrazí hlášku, že na tejto uloženej pozícii sa buďto nič nenachádza, alebo ak tam bolo niečo uložené ešte pred uložením poslednej snímky, tak sa zobrazí práve táto snímka. Proste nový priebeh sa neuložil.
Toto bola jediná chyba, ktorú som objavil pri bádaní prístroja.

Takže to by bolo asi všetko, dúfam, že som týmto článkom niekomu buď rozšíril vedomosti o funkciách digitálneho pamäťového osciloskopu alebo možno aj niekoho presvedčil pre kúpu tohto prístroja.

Ak mám povedať svoj názor, ale opäť opakujem, že som ohľadom osciloskopov amatér, pretože toto je môj prvý osciloskop, ktorý vlastním, tak podľa mňa je to v tejto kategórii veľmi podarený kúsok, hlavne v pomere cena/výkon. Naozaj nepoznám žiadny osciloskop, ktorý by v takejto cenovej relácii ponúkal ukladanie záznamu a snímkov na USB zariadenie. Ďalej som rád, že boli odstránené chyby ohľadom ukladania bitmap-y do PC priamo cez USB kábel, čo pri jeho staršom predchodcovi bohužiaľ nebolo možné, aj keď sa o tom zmieňoval návod. Chcem ešte povedať jednu vec, neviem, či to v tejto novšej verzii bolo vylepšené, alebo mne sa to len zdá, ale svietivosť displeja je celkom v pohode. Neviem, či to je tým, že aj túto vec vylepšili výrobcovia, alebo to proste iba mne nevadí, to je už ťažko povedať.

Takže ďakujem všetkým za pozornosť a verím, že som niekoho nezavádzal a že som niečo nepísal úplne zle, v opačnom prípade ma na to upozornite v príspevkoch pod článkom.

Nakoniec pridávam ešte nejaké obrázky. Ďalej tu pridávam návod po česky v .pdf súbore a tiež zabalené celé CD, ktoré obsahuje návod na inštaláciu a ovládanie softvéru k osciloskopu, ďalej obsahuje návod v angličtine k osciloskopu a tiež samotný softvér (celé CD je vo forme imag-u). To CD tu dávam aj preto, aby tí, ktorý majú starší typ tohto osciloskopu, skúsili to ukladanie bitmap-y s novým softvérom, možno to pôjde (dajte vedieť).


DOWNLOAD:
CD k osciloskopu

S pozdravom

Stanislav Grohoľ – nick na svetelektro.com: stagro1

Obrázok 14: Softvér počas prevádzky
(2 kanály spustené, sondy na kalib. výstupe. Zobrazenie signálu je bez odozvy.)
[13]

Obrázok 15:
Spustené 2 kanály a matematická funkcia +.
[14]

Obrázok 16:
Zobrazený signál aj s hodnotami (ukážka pred tlačou)
[15]

Obrázok 17:
Zobrazená snímka bitmap-y (ukážka pred tlačou)
[16]

Obrázok 18:
Nahrávanie záznamu (v strede, vľavo je vidieť počet krokov nahrávky)
[17]

Obrázok 19:
Funkcia „FAR CONTROL“. V novom okne sa dá cez PC ovládať osciloskop s tým rozdielom, že všetky tlačidla a ich pozícia sú identické so skutočným ovládacím panelom. Ovládanie je bez odozvy, nakoľko sa nezobrazuje v okne priebeh signálu.
[18]

Obrázok 20:
Funkcia „DATA TABLE“ predstavuje zobrazenie časového úseku po dobu 20 ms po krokoch (ak som to dobre pochopil)
[19]

Obrázok 21:
Zobrazenie všetkých parametrov, ktoré osciloskop dokáže zistiť o vstupnej vlne. Počet parametrov je samozrejme pri každom vstupnom signále rovnaký.
[20]

Obrázok 22:
Zapnutý „INTERFACE“, ktorý zobrazuje tak isto, ako na obr. 19 funkcia „FAR CONTROL“ predný ovládací panel, ale s tým rozdielom, že tu môžeme spozorovať aj priebeh signálu, ale zase je veľká odozva po stlačení virtuálneho tlačidla a tiež je tu spozorovateľná odozva signálu.(možno je odozva zapríčinená mojím USB 1.1, keďže osciloskop má USB 2.0).
[21]

Obrázok 23:
A takto nejak to vyzerá pri práci 🙂
[22]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)