SVETELEKTRO

25. marca 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Domáce kiná alebo ich problematika ( časť 1. )


zawin

V tomto článku sa chcem venovať domácim kinám, hlavne kde, kedy a ako ich použiť a aké riešenie zvoliť ( hlavne čo sa týka voľby reproduktorov a výkonu ). V prvom rade uvediem, že domáce kiná môžu byť vo dvoch prevedeniach: prvé je so subwooferom ( obr. 1 ):

 

 

 

a druhé je bez subwoofera ( obr. 2 ):

 

 

Keď sa pozriete na obrázok 1 a 2 hneď vám do očí musí padnúť ten rozdiel. Vo vačšine prípadov sú domáce kiná so subwooferom v plastovom prevedení a satelitné reproduktory sú len akési doprovodné reproduktory, keďže celé domáce kino drží pokope jeden reproduktor ( subwoofer ), ktorý je vo väčšine prípadov už umiestnený v drevennej reprobedni ( bukas, drevotrieska, preglejka… ). Sám som si overil ako tieto reproduktory hrajú samostane a so subwooferom. Povedal som si, že už nikdy, ten zvuk znel, akoby niekto cikal na plech. Takže je jasné, že subwoofer tu hrá dosť veľkú úlohu. No a v tomto prípade výrobcovi tohto druhu domáceho kina odpadá robota, pretože jeho povinnosťou je len vypočítať objem pre subwoofer a satelity osadí len akousi estetickou skrinkou, ktorá na 100% nemá žiadny vplyv na ich akustiku. Pokiaľ by v tomto prípade nebol subwoofer osadení v drevennej skrinke ( čo som mal možnosť vidieť aj počuť ), tak takéto domáce kino by som prirovnal k zvuku mobilného telefónu s podporou formátu mp3 ( fakt hrôza ). No a v tomto prípade výrobca absolútne neberie žiadne ohľady na to, že či to hrá solidne alebo vôbec, jednoducho aby to dostal na obeh, a aby to dobre ukázalo čo je tiež dôležité a teda laika to upúta čo aj výrobca chcel dosiahnúť. Ja sa ale vôbec čudujem, že takéto niečo dovolia predávať. Je jasne, že laikovi je to úplne jedno ako nám profesionálnym amatérom. Ale aj totálny laik musí vedieť povedať čo je dobré a čo nie. A ak nie, tak toho treba naozaj zaradiť do triedy P. M. P. O. Takže toto mal byť len úvod do toho, k čomu sa budeme venovať naplno v druhom diely. V druhom diely by som rád rozobral veci ohľadom toho aký, rozdiel je medzi domácim kinom so subwooferom a bez neho a kedy a kde dotyčné kino použiť.

 

Autor: Jukka

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (13)

  1. sudruhdude píše:

    Tiež by si tam mohol hodiť mapu kolíkov v konektore SCART, chystám sa totiž poskladať 6 kanálový koncák a zatiaľ neviem, ako ho prepojiť s DVD ktoré má 5.1 kanál. výstup cez tento konektor a neviem ani aké napätia sa tam vyskytujú (či nebude treba predzosilňovač)

  2. Lubos píše:

    priznám sa, že som nepochopil pointu tohto článku. Osobne by som privítal niečo konkrétnejšie, aby sme sa aj niečo dozvedeli.
    Dovolím si podotknúť, že subwoofer sa dá pomerne slušne postaviť aj z plastovej krabice ak to máte konštrukčne dobre postavené. Tlmenie je veľmi dôležité a tu sa dajú robiť malé zázraky.

  3. lacog píše:

    Teším sa na ďalšie časti. Dúfam, že problematiku rozoberiete podrobne. Teraz riešim problém pri prerobení stereo zosilňovača na 5 kanálovy s prepínaním vstupov. Zatiaľ mám predstavu, že budem mať 2x stereo vstup a 3x 5-kanálový vstup. A keďže je to kopec Cinchov a relátiek rozmýšľam o tom vytvoriť prevodník a prepínať digitálny signál. Nemá náhodou niekto s tým skúsenosti?

    • Lubos píše:

      ak by bol záujem môžme ponúknuť do tunejšieho e-shopu plne digiálne riadené audio riešenie (už nám expirovalo časové obmedzenie) pre 2+1 alebo 5+1 alebo 7+1 s audio procesorom s analogom+I2S+S/PDIF (pripojíte to aj k PC) a výkonovou časťou 2x30W+1x80W alebo 5x30W+1x80W alebo 7x30W+1x80W (vskutočnosti to vie každý kanál 100W, len to limitujeme softvérovo). Každý modul má integrovaný equalizér 5 alebo 7 pásiem, ovládanie subwoferu (špeciálne len ten) a každého kanálu samostatne, IR a RS 232/485 diaľkové ovládanie

  4. Jukka píše:

    Toto je len uvod je jasne ze to budem rozoberat dalej.

    • Lubos píše:

      to som pochopil. Asi by som začal s opisom jednotlivých častí a pri popise reproduktorov by som ich rozobral. Takto to je také „skočenie“ do vody.
      Podľa by takéto články mali byť čo najmenej tendenčné, čo u Vášho čklánku postrádam. Odpísať plastové krabičky v jednej vete je dosť „odvážne“ tvrdenie a potom to zaváňa komerciou. Z vlastnej skúsenosti dobre viem, že pre túto oblasť (domáce kiná, video) je v našom regióne málo ľudí, čo tomu rozumejú a vedia o čo v skutočnosti je. Tu všetci vyrábajú autá, ale so spotrebnou elektronikou tu nikto nemá skúsenosti. Domáce kino nieje alen audio alebo len video, je to trochu zložitejšie.

      Ak by bol záujem, môžem dodať články na téma digital video, audio a multiformat players s vysvetlením pojmov a hlavne ako si vyberať domáce kino.

      • sudruhdude píše:

        K tým plastovým krabičkám – dodávajú sa s väčšinou domácich kín, a to preto, že sú v nich mizerné repráky (stredotónové) a k tým sa neoplatí drahá drevená alebo aspoň drevotriesková škatuľa. Ešte som však nevidel v plastovej škatuli subwoofer, čo by bol ako mizerný, iba predná strana je zväčša dekorovaná plastovým výliskom. Ak chce niekto naozaj kvalitné domáce kino, určite nebude rozmýšľať nad tým, aký majú tie škatuľky z plastu zvuk, a kúpi alebo vyrobí si kvalitné bedne. Domáce kiná vyšších kategórií majú zväčša predné repro, subwoofer a center v kvalitnom boxe a surroundy sú plastové, tie len robia efekt, nespracúvajú veľké výkony ani široké pásmo frekvencií a plastová škatuľa im stačí, takže tie plastové škatuľky nemôžeme celkom odpísať.

  5. Jukka píše:

    Co sa tyka zaslania mi nametov na tuto temu tak absolutne mi to neprekaza ja sam teraz zhanam material preto som este ani neuviedol druhu cast. A ako toto je vec nazoru odpisat plastove krabicky jednou vetou tak tuto to tak vyznie co je logicke ale ako ja tu popisem tie kina ale len po audio stranke video rozoberat nebudem. Takze ak namety mate posielajte potom tu dam spoluautorstvo. A tak isto aj pripomienky ktore mi aspon dopomozu k tomu co sem dat a co nie. Tak zasielajte a vopred dakujem ( kontakt si mozete pozriet v sekcii o autorch ).

  6. Jukka píše:

    A este jedna vec toto bol len uvod nic viac takze sa necudujte ze tu niec nieje. Ja viem ze som tu dokopy opisal velke H ale ved som jasne napisal druha cast to isti.

  7. Jukka píše:

    NO ja viem ze kino je aj o obraze ale ja sa tym vyslovne zapodievat nebudem pozri ak chcete sa do toho zapojit budem len rad ale nebudem rozoberat aj video len audio. Tot vse.

  8. Jukka píše:

    Vidis to ma nenapadlo takze ak sa podari najdem nieco na nete o tom scart konektore ale isto sa pokusim ved uz teraz mam nejaky material zohnal som si dokumentaciu od jedneho doamceho kina takze uz to len musim dat dokopy.

Pridaj komentár