- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

„Dostupný“ USB PIC programátor

Chcem Vám touto cestou odprezentovať zaujímavý Free & Open Source projekt s názvom UsbPicProg.

 Jeho autorom je Frans Schreuder (Holandsko). Je to volne dostupné riešenie pre programátorov, ktorý nemajú rozpočet na dráhe, značkové vývojové prostriedky alebo sa chcú, podobne ako ja, zabaviť pri stavbe tohto programátora 🙂 Všetky podklady pre stavbu, návody, podpora a software sú zadarmo na stiahnutie na webe: usbpicprog.org [1]
 
Zoznam podporovaných zariadeni PIC a Eeprom tu: Supported devices [2]

Software pre programovanie a ladenie funguje nielen v operačnom systéme Windows ale aj Linux a Mac OS X a je lokalizovaný do viacerých jazykov vrátane češtiny a *slovenčiny. No a ako to už pri Open Source projektoch býva zvykom, k dispozícii je aj zdrojový kód a šikovnejší z Vás sa tak môžu podieľať na vývoji a vylepšeniach či pri preklade programu.
 
 
obr.1 – schéma zapojuenia
[3]
 
           
            Autor projektu navrhol USB ICSP (in circuit serial programming) programátor procesorov Microchip PIC. (výhľadovo do budúcnosti sľubuje aj podporu pre AVR)
 
Hardware je tak jednoduchý, ako je to len možné. Aktuálna verzia obsahuje iba jeden procesor
PIC18F2550, 4 mosfety, USB konektor typu B a zopár pasívnych súčiastok – vid.: obr. 1.
 
 

[4]
obr.2   


 obr.3
 
 
 
            Stavbu programátora je možné realizovať v prevedení SMD na obojstrannej DPS – viď.: obr. 2 a 3,
jediná klasická (THT) súčiastka je v tom prípade kryštál X1 (ak nerátam konektor USB typ B, ktorý sa dá
vynechať a napájkovať namiesto neho priamo kábel s USB koncovkou typu A) a programovacie konektory P1, P2.
 
 
            Stránky autora projektu Fransa Schreudera obsahujú aj podklady pre realizáciu klasickým
THT (Through-hole technology) spôsobom na obojstrannej DPS-ke. Táto verzia sa dá ešte zjednodušiť a za pomoci pár drôtových prepojok (premostení) sa dá stavba realizovať na jednostrannej DPS – viď.: obr. 4.
 
[5]
obr.4
 
 
 
Takúto DPS-ku nieje problém vyrobiť aj v domácich podmienkach „na kolene“  a je vhodná aj pre menej zdatných a začínajúcich konštruktérov.
 
Konštrukcia je doplnená o návrh DPS pre tzv.: ZIF socket – programovací adaptér s päticou DIL40.
 
Zopár mojich poznatkov zo stavby:
 
Aj keď som mal len sporadické skúsenosti s SMD čiastkami úspešne sa mi podarilo zostaviť tento programátor bez väčších problémov. Chce to len trpezlivosť, lupu a slušný hrot. DPS som si nechal vyrobiť u slovenského profi výrobcu ostatné súčiastky sú bežne dostupné.    
           
            Nato aby programátor fungoval, treba do procesora nahrať tzv. Bootloader.  
Takže alebo poprosíte niekoho kto už je majiteľom nejakého programátora aby Vám to nahral (je to najjednoduchšie a najrýchlejšie), alebo si postavíte jednoduchý, jednorázový tzv. JDM programátor a pomocou paralelného alebo sériového portu PC nahráte bootloader samy, tak ako ja. Autor projektu na to myslel a priložil schému triviálneho JDM programátora (jeden tranzistor a par odporov) pre sériový port RS232. Takýto port je (takmer) v každom desktop (stolovom) PC. Treba podotknúť že podobných programátorov je na webe veľa, ale nie všetky úplne 100%-ne spoľahlivo fungujú. Pozor na rôzne redukcie USB > RS232, tiež nemusia fungovať správne ! Ďalej k tomu treba zdroj DC 12V – najlepšie stabilizovaný a program napr.: WinPic800, Piklab, PICPgm….
Po nahratí bootloadera už prgramator komunikuje s PC cez USB rozhranie a treba do neho už len nahrať aktuálny Firmware.  Hotovo 🙂
 
            Na zaver už len dodám ze aj keď poznám názor väčšiny programátorov (Ľudia čo programujú a ladia programy) na domáce „bastlenie“ vývojových prostriedkov, úplne sa s ním nestotožňujem. 🙂
Môj osobný názor na takéto projekty je, že môžu obohatiť nielen začínajúcich „bastličov“ alebo mladých programátorov ale poskytujú taktiež dostatočne veľký priestor pre rôzne vylepšenia a tvorivosť     
konštruktérov. Okrem finančnej nenáročnosti sú tu aj ďalšie výhody slobodného a otvoreného softvéru
Samozrejme netvrdím ze Free & Open Source projekty nemajú žiadne nevýhody ale to je už asi na ďalší článok.
 
Pre úplnosť len doplním ze autor projektu Frans Schreuder na svojom webe ponuka aj hotový výrobok [6]. V tejto cenovej hladine mu môžu úspešne konkurovať len „zaručene 100%-ne klony“ čínskej výroby.   
 

Loloone
 
*poznámka: Na oficiálnom slovensko preklade sa intenzívne pracuje, zatiaľ viem poskytnúť môj funkčný, neoficiálny preklad.
 
   
Odkaz na další podobný  Free & Open Source [7]  Open Programmer   🙂

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (1)