SVETELEKTRO

29. novembra 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Duris S5 – to najlepšie z rodiny bielych LED Osram Duris


SOS electronic s.r.o.

Séria bielych LED Osram Duris S5 prináša výborný výkon za výbornú cenu, pri zachovaní dlhej životnosti a vysokého CRI.

Niektorých členov rodiny stredne výkonných bielych LED Osram Duris sme vám už predstavili pred rokom v článku Svetlo bez konca s LED OSRAM Duris E3 a E5. Doteraz boli dostupné tieto základné série:

Duris E3 – biele LED 3×1,4 mm s max. prúdom 30 mA v cenovo výhodnom puzdre. Vhodné pre všeobecné použitie v osvetlení, najmä pri konštrukcii náhrad za klasické zdroje svetla (retrofits)

Duris E5 – biele LED 5,6×3 mm s max. prúdom 180 mA v cenovo výhodnom puzdre. Vhodné pre všeobecné použitie v osvetlení, najmä pri konštrukcii náhrad za klasické zdroje svetla (retrofits)

Duris P5 – biele LED 2,6×2,2 mm s max. prúdom 200mA v odolnom keramickom puzdre. Zvláda aj vysoké teploty, extrémna odolnosť korózii, dlhá životnosť. Vhodné pre profesionálne použitie v osvetlení, najmä pri konštrukcii výkonných robustných zdrojov svetla s vysokou životnosťou.

Najnovšími prírastkami do rodiny Duris je séria S5, ktorá takpovediac spája to najlepšie zo sérií E5 a P5. Inými slovami Duris S5 predstavuje „zlatý stred“ medzi E5 a P5 a prináša výbornú ekonomickú efektívnosť (nízku cenu), vysoký výkon a veľmi dobrú životnosť. S5 sa vyrába v malom epoxidovom puzdre (3x3mm) s veľmi dobrými tepelnými vlastnosťami, čo umožnilo zvýšiť výkon tejto série.
Duris S5 prináša ešte jednu cennú vlastnosť – vysokú flexibilitu, pretože rozloženie pinov je rovnaké s viacerými inými konkurenčnými výrobkami a najmä – Duris S5 – to sú tri rozdielne typy dostupné v rovnakom puzdre:

GW PSLPS1.EC – s Uf=6,4V a max. prúdom 240mA (plocha čipu 1,00 mm2)

GW PSLMS1.EC – s Uf= 2,95V a max. prúdom 240mA (plocha čipu 0,50 mm2)

GW PSLLS1.EC – s Uf= 3,1V a max. prúdom 160 mA (plocha čipu 0,33 mm2)

 

Všimnite si dvojnásobné napätie pri type PSLPS1, čo indikuje, že vnútorne sú to 2 LED zapojené do série a zároveň to znamená prakticky dvojnásobný výkon oproti typu MS1. Vlastnosti jednotlivých typov najlepšie popisuje priložená tabuľka. Za povšimnutie tiež stojí údaj „binning current“ a tiež stĺpce „Typ. flux“ a „Typ. efficacy“, ktoré zobrazujú namerané hodnoty pri danom testovacom prúde ale neznamenajú maximálny svetelný tok aký vie daná LED produkovať. Vysoká účinnosť až 125lm/W u typu MS1 je dosahovaná pri prúde 65mA a slúži hlavne ako referenčná hodnota pre porovnanie s inými LED od iných výrobcov, ktoré sú často testované práve pri takýchto menších prúdoch (aj keď reálne typ MS1 znesie až 240 mA). Vo všeobecnosti platí, že každá biela LED dosahuje vyššiu účinnosť pri menších než maximálnych prúdoch najmä vďaka nižšej teplote čipu.

Do našej skladovej ponuky sme zaradili najvýkonnejší typ GW PSLPS1.EC vo verzii teplej bielej (3000K) a studenej bielej (5000K). Napriek skutočne miniatúrnym rozmerom je to značne výkonná LED s max. príkonom >1W za veľmi priaznivú cenu. Zaujímavá a v praxi stále častejšie používaná je možnosť osadiť DPS oboma typmi a pomocou rozdielneho napájacieho prúdu môžeme meniť výslednú farebnú teplotu vyžarovaného svetla od teplej po studenú bielu – podľa želania alebo nálady užívateľa.

Ďalšie informácie vám poskytne katalógový list Duris S5. Dobrou správou je aj fakt, že Osram sľubuje čoskoro uviesť na trh aj verziu s CRI až 90.
V prípade záujmu o akékoľvek LED diódy OSRAM nás prosím kontaktujte na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. univerzálne SMD LED pre osvetlenie (SSL)
  2. vysoká flexibilita vďaka 3 rôznym verziám
  3. vysoká účinnosť a veľmi prijateľná cena
  4. vysoké CRI (min. 80)
  5. odolné epoxidové puzdro, max Tj až 125°C
  6. vyššia životnosť aj pri vyšších teplotách a vysokých prúdoch
  7. výborne vhodné do náhrad za konvenčné svetelné zdroje
  8. kompaktné rozmery 3×3 mm
  9. malá a okrúhla plocha čipu vhodná aj pre sekundárnu optiku

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár