SVETELEKTRO

19. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Efekt běžícího světla


james999

Pro reklamní poutače a další efekty se často používá běžící světlo. Je to soubor světelných zdrojů, v tomto případě LED diod, které se postupně rozsvěcují.

Pro reklamní poutače a další efekty se často používá běžící světlo. Je to soubor světelných zdrojů, v tomto případě LED diod, které se postupně rozsvěcují.

a ) běžící světlo s IO 74LS138
Tento obvod je dekódér 3 bitový demultiplexer s negovanými výstupy. Vstupní adresa je přiváděna na vstupy C, B, A z čítače. Dekodér je zde použit pro výběr jedné z LED diod, která svítit v log. 0.Řídící vstupy zde nevyužíváme.Proto je zde zapojíme standardním způsobem G1=1,G2A=0 a G2B=0. LED dioda musí být zapojena katodou na výstup dekodéru a anodou na napětí +5V.Pro všechny LED diody stačí pouze jeden omezovací rezistor,protože vždy svítí jen jedna z celé osmice.Svítí jedna po druhé-vždy svítí jen jedna

b) běžící světlo s 16 LED diodami
Oproti předchozímu zapojení, má toto schéma další demultiplexer pro napájení dalších 8 LED. Pro prvních osm pulsů (0-7) bliká první multiplexer protože na výstupu D je 0 a prví demultipexer je aktivní. Pro další osmici pulsů (8-15) bliká druhý demultiplexer protože výstup z čítače D je prozměnu připojen na vstup G a při log. 1 je tedy aktivní druhý demultiplexer.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Komentáre (1)

  1. BOBOR píše:

    ja mám daco podobné urobené ale nie s 74LS138 ale s dacim inym

Pridaj komentár