SVETELEKTRO

18. novembra 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Elektromagnetický levitátor


zawin

Na stránke danyk.wz.cz ma zaujalo zapojenie elektromagnetického levitátora tak som neváhal a zostrojil som si ho aj ja. Zariadenie je vcelku jednoduché. Celé zapojenie spočíva v regulácii sili elektromagnetu pomocou optickej závory. Bez regulácie by sa predmety nedokázali vznášat, buď by ich elektromagnet pritiahol alebo by spadli. Regulácia je realizovaná pomocou optickej závory. Ciže elektromagnet pritahuje predmet do úrovne optickej závory, predmet preruší tok svetla a elektromagnet prestane priťahovať. Takto vznikne vyvažený stav a predmet ostane v levitacií.


Konstrukcia:

Elektromagnet:

Na začiatku by sme mali venovat pozornosť elektromagnetu, autor píše ze optimálna kombinácia je 1200zavitov z 0,5 drôtu, Ja som bohužial vhodnú hrúbku drôtu nemal tak po navinutí som zistil ze celkovy odpor elektromagnetu je len 1ohm, tak som to vyriešil odporom ktorý je do série pripojený s elektromagnetom.

Optická závora:

Ked mame elekromagnet hotový budeme potrebovať ešte vhodnú optickú závoru. Najlepšie je spraviť optickú závoru v infračervenom spektre. Infra LED-ku aj fotorezistor nájdeme v guličkovej myši. Vhodné je umiestiť prijímač (fotorezistor) do nejakej tuby napr. od pera aby optickú závoru neovplyňovalo okolité svetlo (tak ako vidno na obrázku).

Konštukcia regulátora:

Srdce celeho regulátora je tvorene operačným zosilňovačom MA1458 ktorý je zapojený ako komparátor. Ako chladič na koncový tranzistor som použil hlinikový stojan levitatora.

Rozmery dps su 54x24mm

Zoznam súčiastok:
C1 – 100uF/16V
C2 – 4,7uF
R1 – 220R
R3 – 330kohm
R2,R5 – 22kohm
R4 – 5,6Kohm
D1 – BA159
D2 – infra-LED
Rf – fotorezistor

Záver
Toto zariadenie možno pouziť ako zaujimavú hračku napr. ku počítaču, je možne ju napájat priamo s 12V s počítača tak si možete spraviť napríklad levitujucu zemeguľu.
Želám vám veľa úspechov pri stavbe 🙂

Obrázky a videa:
Na záver som si pre vás pripravil kolekciu fotiek a videií pri skušaní tejto hračky:












Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (36)

  1. boraicho píše:

    čuješ a da sa tam dat aj ini operak?skus tam dat dajaky 062 abo 072 abo 082 a že či to pojde a ked hej ktory je lepsi diky

  2. gabi píše:

    je to dobre aj ja si to skusim spravit ale nechapem ze co hlada v golickovej miske infra? ako ta led a primac ???
    a nemam tiez pristup k tomi integracu .. tak ja by som potreboval nahradu.. dakujem

  3. LIX píše:

    Mám otázočku, môžem tam dať obyčajný fotoodpor čo býva napr v solárnych lampách ako prímač a vysielač obyčajnú vysokosvietivú diódu?

  4. kub3s1 píše:

    pocuvaj mam elektromotor 12V-1500zavytov 30ohmov primer drotu 0,18 dalo bi sa take nieco z toho urobit ak ano prosim pomozmi a napis na moj mail kub3s1@azet.sk

  5. UnReSt píše:

    Sewaste, vo vzduchu sa udržia len feromagnetické materiály? Asi ano ked je to magnet. A čo tak levitator v ktorom dokaže levitovať hocičo aj nekovove za pomoci vysokeho napätia? Nepoznaš nejaku taku konštrukciu?

  6. tuli píše:

    caute .. chcem sa spytat ze jadro toho elektromagnetu ma byt asi magneticky mekky material .. a kde sa da take nieco zohnat? to moze byt obycajna zelezna trubka? a potreboval by som nieco vykonnejsie .. okolo 500W a napajanie max. 68V. vedel by mi niekto poradit?

  7. hatatytla55 píše:

    tak ahojte seci tiez som si to spravil je to haluzna vecicka ide mi to v pohode len by som chcel povedat par pripomienok..takze v suciastkach je napisane ze tam ma ist fotoodpor ale to je blbost s fotootporom to nefunguje tak som teda zorobral mis a v misi nie je fotoodpoz ale fototranzistor ked som to zapojil s nim tak to uz vypadalo ze to pojde ale nakonec som zistil ze by sa tam musela dat aj optika lebo ten fototranzistor reaguje len na vzdialenost 1cm…no tak ja som tam pouzil nfracervenu led diodu primaciu a vysielaciu a ide mi to tak vela stastia pri stavbe:D

  8. SEIKO píše:

    zdravim chystam sa to spravit a nenasiel som ten MA1458 ale nasiel som vhodnu nahradu LM1458

  9. dury píše:

    fungovalo by to kdybych sem dal cívku s odporem 25,3ohm ve které je drát s tloušťkou přibližně 0,3mm

  10. motto píše:

    Ahojte, Vie mi niekto povedať aky fotorezistor ste použili s aku hodnotu ?

  11. kuboHC píše:

    Chlapci Zdravím, Potrebujem súrne pomôcť z týmto levitátorom robím ho ako ročníkovú prácu a za cca týžden ho mám odovzdať avšak môj problém je vtom že nefunguje, konkrétne nefunguje optická závora ked to pripojím pod zdroj a priložím niečo kovové el. maget to síce pritiahne ale až k jadru a nechce pustiť op. závora nevipína napajanie pre magnet skúšal som už rozne druhy IR LEDiek avšak IR fotorezistor som nezohnal len obyčajný takže som to skúsil aj sním a vysokosvietivou LEDkou ale výsledok je ten istý magnet pritiahne a nevpína, ak mi to môžte nieto zmerať a pomôcť mi stým tak tu je môj rozpis súčiastok IO mám MC1458N a tranzistor IRFZ 44N elektromagnet z relátka 700z drôt 0,355 ostatné súčiastky ako v rozpise napäťie na vysielacej diode (pri odpojenej diode) je 5,15V na príjmacej taktiež odpojenej je v čase merania od 2,6V až cca 5V(počas merania pomaly rástlo) ak som niečo zabudol tak napíšte zatial dakujem prosím o čo najrýchlejšie vyjadrenie súri ma čas

    • Percos píše:

      Ak som správne pochopil, tak nemáš fotorezistor, ako to potom chceš spínať ?

      • Zmazaný Používateľ píše:

        Aký fotorezistor !? Veď tam má byť fototranzistor citlivý v infra spektre. A ten je aj v štrbinovom optočlene v myši. Nájdeš ho aj vo videu -tam bývajú aspoň 2ks, alebo rozober guličkovú myš, alebo ho proste kúp

          emitor fotranzistora pripojiť na gnd.
          Vyskúšaj: normálne to zapni (nič na magnet nelep) -nechaj aby dioda svietila na rezistor a zmeraj napätie na vývode 2 IO, potom odpoj IR led a zase zmeraj to napätie. napíš sem čo si nameral.
          a taktiež zmeraj napätie na vývode 3 IO a na vývode 1 IO
        • kuboHC píše:

          ešte jedna otázka ako zistím čo je emitor ked neviem aky to je tranzistor? ale tak strednú nožičku a jednu krajnú som spojil a na 3tiu nožičku pripojil GND pri osvietenom FT je na IO na 1-pine 11-11,2V na 2pine – 1,23-1,4V a na 3pine 2,13-2,3V pri odpojenej IR LEDke pin1 10,85V, pin2 1,6-1,7V, pin 2,36V

          • Zmazaný Používateľ píše:

            no, tak ten fotorezistor to IR nežere. Potrebuješ normálny fototranzistor. Čo to splietaš, o tom kde má emitor a o tom že má 3 nohy? Obyčajný fototranzistor má dve nohy emitor a kolektor a „snímač“ je báza. To kde je emitor zistíš jednoducho, pripojíš ho hociako na multimeter na meranie diód a zasvietiš naň -najlepšie IR ledkou. Keď nameráš najmenší úbitok, máš emitor na vývode COM (čierny) multimetra. Len málo fototranzistorov má vyvedenú aj bázu. Ak by si taký mal, treba ju pripojiť na emitor cez 1Mohm rezistor -alebo iný, proste aby nereagovala na nejaké rušivé podnety. Ale osobne si myslím že ak máš nejakú trojnožku, tak máš IR snímač -integrovaný obvod aj s demodulátorom a ten má „sekvenčný“ výstup a pre toto zapojenie je bez komplikácií nepoužitelný.

  12. mato440 píše:

    čaute,postavil som si tento levitáror a ako optickú závoru mám fotorezistor a infraledku,elektromagnet je 1200zavitov z cca 0,5 drôtu,,,ale nefunguje mi,ked držím predmet v optickej závore je na magnete 0V ked ho pustím tak predmet padne a na závore je 12V,teda optická závora funguje ale neudží ani najmenší kovový predmet,raz sa mi podarilo na 1,5sekundy,predmet sa rozkmitáva,ako by mal obvod oneskorene reakcie,ako to spravím aby to fungovalo ?? Ďakujem.

  13. Chucky25000 píše:

    Cavte ludia tiez som si tuto hračku zostrojil na ročnikovu pracu ale mam problem ze my to absolutne nefunguje, je to mrtve mam pocit ze zly bude elektrmagnet, nevedel som ziadny zohnat tak som si ho od zakladu vyrobil sam, nemam čas sa uz tym zaoberat a tak by som si najradšej jeden od niekoho kupil, alebo pozicial ….surne ludia mam uz len 7 dni na to + dobierka ked my to dakto bude chceiet poslat …plz ludia pomôžte my…….e@mail : Chucky25@centrum.sk

  14. kulo45 píše:

    Chcel som len podotknúť, že v zozname súčiastok nieje napísané o aký IO sa jedná.

  15. sendo1998 píše:

    takže náhrada za LM1458 (už sa nevyskytuje bežne v obchodoch dokonca ani na SOSelectronics) je MC1458 . Fotorezistor taktiež nájdeme v starých VCR prehrávačoch(su tam dva kusy – take čierne diody, a je tam aj jedna IR dioda), tieto su len dvoj pinove čiže nemusite riešit problemy so zapojením.

Pridaj komentár