SVETELEKTRO

20. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Elektronické řízení signálu


james999

Každý zesilovač obvykle obsahuje základní ovládací prvky, kterými jsou řízení hlasitosti, zdůraznění nebo potlačení hloubek na 100 Hz nebo výšek na 10 kHz.

Každý zesilovač obvykle obsahuje základní ovládací prvky, kterými jsou řízení hlasitosti, zdůraznění nebo potlačení hloubek na 100 Hz nebo výšek na 10 kHz. V klasickém pojetí k tomu slouží potenciometry s RC obvody buď v cestě signálu a to je pasivní regulace nebo v obvodu zpětné vazby a to je aktivní regulace. Tato zapojení jsou spolehlivá, ale vyžadují pro stereofonní zesilovač dvojité potenciometry s velmi malými odchylkami. Proto se používá integrovaný obvod, v tomto případě typu LM 1036, jímž se dá hlasitost i hloubky a výšky řídit pomocí stejnosměrného napětí a pro libovolný počet zesilovacích kanálů stačí vždy jen jeden potenciometr.
Signál se přivádí nejprve na operační zesilovač IO 7 A nebo B a pak na IO 2. Obvod má obvod MUTE na vývodu 7, kde se dá ss napětím signál umlčet bez nepříjemného klapnutí. Je také možné připojit stereováhu P 2, kdy se řídí zesílení obou kanálů. Potenciometry se dají umístit i ve větší vzdálenosti, což je vhodné pro ovládání na delší vzdálenost.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár