- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Elektrónkové oscilátory

Zdravím všetkých, ale najmä tých, ktorí nedajú dopustiť na elektrónky. Už dlhší čas som nič z tejto oblasti neuverejnil. Tak dnes je tu pre Vás ďalší zaujímavý článok. Je určený pre konštruktérov elektrónkový oscilátorov. Možno sa Vám to dnes zdá čudné, že elektrónkový, ale keď si toto prečítate, zistíte, že hoci ma nižšiu účinnosť, dokážete postaviť doslova vysielač s jednou jedinou elektrónkou. Nie je problém postaviť elektrónkový oscilátor o výkone 1W. Toto je článok o oscilátoroch pracujúcich v pásme krátkych vln teda od 1,5MHz až do 30MHz. No v budúcnosti uverejním aj ďalší článok venujúci sa elektrónkovým oscilátorom na vyšších pásmach 30MHz – 1GHz.
Ešte upozornenie: elektrónky pracuju s vysokým anódovým napätím, treba si dávať maximálny pozor a nechytať zariadenie keď je zapnuté. A aj po vypnutí je nutné vybiť zbytkový náboj na všetkých elektrolityckých kondenzátoroch.
Ďalej je dôležité vedieť, že nie je povolené stavať vysielače veľkých výkonov. Na to potrebujete licenciu!!! Tento článok je skôr pre zaujímavosť, vzdelanie a nie ako návod na stavbu!



Oscilátory určené pre vysielače
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
[7]
[8]
[9]
[10]
[11]
[12]
[13]
[14]
[15]
[16]
[17]

Oscilátory určené pre príjmače
[18]
[19]
[20]
[21]
[22]
[23]
[24]
[25]
[26]

Prescanované z knihy:
AMATÉRSKA RÁDIOTECHNIKA
Základy techniky krátkych a velmi krátkych vln 1
Vydavateľstvo – národní podnik – PRAHA – Naše Vojsko

[27]
[28]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (4)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)