SVETELEKTRO

18. augusta 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Farebna hudba


Aslan SVK

Farebná hudba z led diod.

Zapojenie vytvára pri pocuvani hudby svetelné efekty ktoré su ríadene hudobním frekvenčním pásmom. Je to velmi jednoduché zapojeníe, ktoré vyjde tak na tych 250 Sk. Može byt použita hocijaka farbA a typ LED diod (ako indikačna tak supersvietivá led dioda. Kromtoho integrovaný obvod UAA180 (A277) zvládne viac ako 1 led diodu na jeden pin (2 a iíac led diod, musía být na sobe paralelne zapojené na jeden výstup nožičky IO, ale musia byt rovnakeho napetía-rovnaka farba!!!)


Popis schématu:
Před obvodem UAA180 (A277) je ještě zařazen převodník frekvence – napětí. Jednotlivé LED se tedy rozsvěcují podle kmitočtu na vstupu a ne podle velikosti signálu (jak je to obvyklé).
Zařízení se připojuje vstupními svorkami přímo na svorky reproduktoru (plus na X2-2 a mínus na X2-1). Vstupní signál o velikosti minimálně 0,5V tranzistor T1 mění na kladné pravoúhlé impulsy. Za tranzistorem je zapojen integrační člen tvořený kondenzátory C1, C2, diodami D1, D2 a rezistorem R3. Při příchodu čelní hrany impulsu se dioda D1 uzavře, dioda D2 se stane vodivá a začnou se nabíjet kondenzátory C1, C2. Příchodem závěrné hrany impulsu se dioda D2 uzavře a dioda D1 se stane vodivou a kondenzátor C2 se přes ní vybije. Při každém dalším impulsu se děj opakuje. Napětí na C3 se pomalu snižuje vlivem rezistoru R3 a je tím vyšší, čím víc impulsů se za určitý čas na něj dostane. Velikost napětí je tedy závislá na frekvenci. Toto napětí se přivádí na vstup IO (vývod č. 17). Vstupní napětí je „změřeno“ operačními zesilovači a je rozsvícena příslušná LED. Zde je použit „bodový mód“ to znamená, že vždy svítí jen jedna LED. Na svorku X1-1 zapojte 12V/25mA, svorka X1-2 je pro zem.
Piny 4-15 integrovaného obvodu UAA180 slouží pro připojení 12 led diod. Na pinu 4 detekuje LED vysoké frekvence (25Khz) a s dalšími vývody se rozlišovací schopnost LED posouvá ve frekvenčním pásmu dolů kde na konečném pinu 15 LED detekuje nízké frekvence (25HZ).

mojeschema

Seznam součástek:
R1 220 Kohm D1,2,3 1N4004-křemíková
R2 4,7 Kohm P1,2 Trimr 68(100) Kohm
R3 8,2 Kohm T1 BC547-univerzální NPN
R4 47 ohm/2W IO UAA180 (A277)
C1,2 100 nF D1-12 LED diody
C3 5 uF/16V X1,2 Svorkovnice do DPS

Nastavení obvodu:
Oživení zapojení je jednoduché. Na běžci trimru P2 nastavíme napětí 0,4V a na P1 napětí 1,6V (měřeno proti zemi). Takto nastavená napětí umožní IO zpracovat akustické signály od 25Hz do 15KHz. Se snižujícím se napětí (svorka X2-2) na P1 se snižuje horní hranice kmitočtu signálu a zároveň se zhoršuje rozlišovací schopnost pro rozsvěcování LED a naopak.

Popis desky plošného spoje:
Deska plošného spoje má výšku 3,11cm a šířku 6,99cm. Verze DPS pro tisk je v měřídku 1:1 ve formátu PDF (tištený spoj je navržen zrcadlově). Na osazovacím nákresu desky plošného spoje jsou vidět jednotlivé umístění součástek na desce. LED diody nejsou umístěny na této desce, ale jsou vyvedeny pomocí drátků na jinou desku, kde mohou být LED diody upořádany dle libosti.
mujtistak
mujosazovacitistak
tištěnýspojnaosezeníled

Napájení DPS v autě – Automatické zapínání:
Pro zapnutí barevné hudby existuje hodně možností, kdy nejlepší možností je automatické zapínaní/vypínání pomocí mínusu (země) od reproduktoru. Je zapotřebí NEMÍT zapojenou ZEM v napajecí svorce (X1-2), pak se celá barevná hudba zapne spolu se zapnutím rádia (reproduktoru).
K tomuto automatickému zapínání/vypínání mám uděláno ještě jedno zapnutí Barevné hudby a to tak, že mám přiveden plus od OBRYSOVÝCH světel k napájecí svorce (X1-1), protože když je denní světlo, tak nemá význam mít zapnutou barevnou hudbu.
Díky tomuto napájení bude svítit baravná hudba jen když bude zapnuté autorádio a světla, není zapotřebí mít nikde speciální tlačítko pro zapnutí barevné hudby.


Obrazky
Kliknutímzvětšíteobrázek
Kliknutímzvětšíteobrázek
Kliknutímzvětšíteobrázek
Kliknutímzvětšíteobrázek
Barevnáhudbanastropěuřidiče
Barevnáhudbanastropěuřidiče
Barevnáhudbanazadnímplatěuzadníchrepreáků

Kliknutímstáhnetevideo-VevideujepoužitapísničkaMelanieThorton-InYourLife
Ukázka videa barevné
hudby v provozu

0.8 MB
Zapojenie bolo prebraté zo stránky https://chrudim.cz/tuning/

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od Aslan SVK (zobraziť všetky)

Komentáre (20)

  1. Kado píše:

    Vsetko v pohode az na to, ze si si mohol dat namahu a prelozit text do slovenciny….

  2. vietor píše:

    ARA2/1990-aj tu to bolo,ale nie o tom som chcel.
    D3-dioda nema vyznam ma byt zenerova na 9V.
    povolene U3,16 je max.6V tu to nieje nicim obmedzene.

  3. boraicho píše:

    a to si z jakej stranky ukradol??
    ja by som to tu nedal…

  4. bobor1992 píše:

    Oh my God:D pohoda akurát 18 rokov staré ale pekné:) vkuse som tam ale mal odpálený trand

  5. Aslan-SVK píše:

    no a co, ze je to prevziate???
    je to myslim celkom slusne zapojenie, ma nejake chyby, ale da sa to vyuzit hlavne pri slabsich reprakoch, kedze diody svietia tak silno, ako mate nastanevy ekvalizer.

    a mal som to aj prelozenwe, ale ked som to tu vkladal, tak mi sekol pc a musel som to tu davat odznova, a prekladat znova sa mi uz nechcelo

    a ked sa vam nepaci, nemusite komentovat

  6. Yuri píše:

    N o royhodol som sa že si to realizujem ale nefunguje to nezufam a pokračujem dalej v bádani neviete či je UAA 180 nachilny na statickú energiu?

    • vietor píše:

      otazku si mal dat do fora tu to malo kto cita..ale paci sa mi,ze to nevzdavas..najprv potrebujes zistit ci mas dobre zapojene led:vezmi odpor(hodnota nieje kriticka,iba na odskusanie 470ohm-1kohm)jednu stranu na kostru druhou sa dotykaj vyvodou IO tam kde led ak svieti led tak dobre orientovana,dalej potrebujes zistit ci je IO ok:(plati to co som pisal vyssie,s tym,ze ani vstup17 nesmie mat vyssie U ako 6V)takze jednoduchsia verzia:IO+LED+P1+R4ostatne nezapajaj.vyvod16daj na kostru,na vstup17pripoj napr.bateriu4,5V(plusom)minus na kostru.ak je dobry tak svietia led.toc s P1
      vyvod2 ovladanie jasu led,vzdy ked nieco robis pozri si viac schem(podobnych)porovnavaj.vyvod3-vyssieU-mensia citlivost,spolu s vyvodom16-urcuju rozsah regulacieUreferencne,tak ich mozes radit aj viac za sebou.hadam pomoze,ostatne potom,nieje staticky..

  7. Agent0019 píše:

    a co mam spravit ked mi to reaguje na hlasitost? resp. ktory rezistor mam dat väcsi?? a o kolko väcsi?

  8. zasko píše:

    Prosim vas chcelm sa opytat co je zle ak som to spravil vsetko som premeral napojil som to do auta na + zem som nezapajal ale ked to pripojim na signaly od repra tak okamzite mi to zacne rusit hudbu a prebijat…neviem prist na chybu ..mozete mi poradit ..

  9. breky023 píše:

    nazdar

    chcem sa opytat, ci nieje nejaka nahrada na ten IO alebo ci by ste mi ho niekto nemohol zohnat a poslat, lebo v mojom meste ho uz nezozeniem 🙁

  10. xtbcw píše:

    ahojte. Chcem sa len spýtat či môžem použiť tento typ IO …nič iné neviem zohnať
    http://www.avelmak.sk/index.php?lm=387&pg=det&article=1999

  11. dodo1195 píše:

    Povedzte mi prosím či mi to pôjde keď to poskladám presne ako to je spravené v článku a použijem tam 24 LED. Videl som tu nejaké komentáre že to nefunguje tak chcem mať istotu že nevyhodím peniaze len tak.

  12. Marek354 píše:

    Mam vyrobene odskúšané doporučujem zapojenie funguje na prví krát

Pridaj komentár