SVETELEKTRO

2. decembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

FM vysielač bez cievok


FUBU

Toto zapojenie je určené pre absolútnych amatérov. Ktorý sa chcú zaoberať VF technikov, ale zároveň sa chcú vyhnúť ťažkému navíjaniu cievok . Veď kto by hneď vedel, akú indukčnosť si navinul. Bez meracieho prístroja sa to dá tažko zistiť. Výhodou tohto zapojenia je okrem jednoduchosti aj to, že má oveľa vyššiu stabilitu ako ostatné takéto zapojenia ladené LC obvodmi.






Pre toho kto tomu nerozumie sa pokúsim vysvetliť princíp. Je to vysokoškolská teória, takže ak to nepochopíte na prvý krát, nevadí. Každý premenlivý signál v čase sa dá vyjadriť matematickým vzorcom pomocou teórie Furierovho rozvoja. Robí sa to pomerne ťažko a zdĺhavo pomocou integrálov. Dôležiťý je však dôsledok týchto teóriíí. Totiž každý premenlivý signál je zložený zo základnej harmonickej a vyšších harmonických priebehov. Harmonických preto lebo v matematickom Furierovom rade sa ráta zo sinusom a cosíinusom, čo sú harmonické funkcie. Ak sa urobí súčet tohto radu harmonických, vzniká určitý priebeh impulzu. Vo všeobecnosti sínusovka ma najmenej harmonických, teoreticky by to mala byť len funkcia sínus. Ale ukazuje sa, že v reálnom svete je zložená aj z vyšších harmonických. Najviac vyšších harmonických okrem základnej obsahuje práve pravouhlý signál, ktorý sa bežne využíva v digitálnych číslicovýh integrovaných obvodoch na prenos informácie.
Táto schéma funguje práve na tomto princípe. Oscilátor kmitá na základnej harmonickej 10,7MHz a po zosilnení a vytvarovaní na pravoúhly signál ide do antény. Predtým sa z neho stane nesínusový pravouhlý priebeh, ktorý obsahuje veľa harmonických. Čiže základná je 10,7MHz (volá sa tiež 1. harmonická) potom následujú celočíselné násobky základnej harmonickej teda druhá harmonická 2*10,7MHz = 21,4MHz, tretia harmonická 3*10,7MHz = 32,1MHz, štvrtá harmonická 4*10,7MHz = 42,8MHz…. a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Nás ale zaujíma práve tá harmonická ktorá padla do pásma 88 – 108MHz a tou je 9 harmonická 9*10,7MHz = 96,3MHz a 10 harmonická 10*10,7MHz=107MHz… PARÁDA mame až dve harmonické v našom pásme a dokázali sme to bez použitia jedinej cievky!!!
Oscilátor tu totiž tvorí logický obvod CMOS INVERTOR 4069 je lacný, takže sa oplatí experimentovať.
Katalógový list CMOS4069 a zapojenie vývodov. Odporúčam využívať objímku na integrovaný obvod, predsa len je to CMOS!!!
V oscilátore je zapojený len klasický medzifrekvenčný filter 10,7MHz takže nič namáhavé. Okrem toho vyznačuje sa vysokou stabilitou neporovnateľne vyššou ako pri LC obvode na tak vysokú frekvenciu. Na tomto mieste môžete experimentovať aj s kryštáľmy a nimi si môžte určiť, kam vám padne celočíselny násobok základnej harmonickej kryštála. Podmienkov je, ale vytvoriť pravoúhly priebeh. Nesmie byť sínusový, ináč bude mať vysielač krátky dosah. Pretože vyššie harmonické budú mať oveľa menšiu amplitúdu ako základná.
Signál z mikrofónu sa zosilňuje cez jeden invertor a frekvenčne moduluje oscilátor pomocou varikapu. Pre tých čo sa pustia do stavby – skúste vymeniť CMOS obvod 4069 za obvod TTL z veľmi veľkou rýchlosťou.
Myslím, že za obvod 74HCS04 alebo 74LS04… Treba experimentovať. Výhodou CMOS obvodu je že pracuje bezproblémov od 3Voltov do 18V. A TTL logika znesie myslím maximálne 8V v bipolárnej verzii. Objímku na CMOS odporúčam aj preto, lebo tieto obvody sú náchylné na statickú elektrinu a elektromagnetické impulsy z trafo pajkovačky. Osaďte plošák súčiastkami a keď už budete mať všetko osadené, potom tam opatrne vložte CMOS 4069. A bude to fungovať bezproblémov. Pred manipulácio z CMOS odporúčam sa chytiť radiátora, ktorý je zvyčajne uzemnený, alebo krytu počítača. Tým sa nebezpečné elektrostatické napätie odvedie do zeme a obvodu nič nehrozí. Želám vám Priemnu stavbu a experimentovanie. Pripomienky zasielajte na email: vacuumtube@svetelektro.com

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (11)

  1. v1p píše:

    ahoj, kedze som lama a vobec ma nebavi fkuse si ladit cievku tak by som to rad zostavil. Brani mi ale fakt, ze nemam DPS. Bolo mi povedane ze si ju podla schemi mam spravit v eagle ale to by som najprv musel vediet pracovat s eagle. S toho vypliva ze vas prosim o DPS. Dik

  2. v1p píše:

    +nikde som nenasiel tu kapacitnu diodi bb109, potreboval by som ekvivalent

  3. v1p píše:

    +nikde som nenasiel tu kapacitnu diodi bb109, potreboval by som ekvivalent

  4. emajko159 píše:

    ako spravim zo stereo signalu mono? staci spojit dokopy lavy a pravy kanal alebo to treba zlozitejsie?

  5. LedDiode píše:

    super projekt, len mám otázku :
    chcel by som si toto postaviť, ale nie na vysielanie zvuku z mikrofónu. Mám spravený bzučiak, takže keby som pripojil miesto mikrofónu správne bzučiak, dokázal by som s tým vysielať bzučanie?
    (je to ako morseovkový vysielač)
    jedná sa o tento :
    http://bit.ly/16XHTvR

Pridaj komentár