SVETELEKTRO

30. augusta 2015   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Freeze 75 – a máte teplotu pod kontrolou


SOS electronic s.r.o.

Chladiaci sprej Freeze 75 umožňuje nájsť chybnú súčiastku alebo aj napríklad ochrániť pred prehriatím pri spájkovaní.

Zariadenie funguje ako má, len kým nedosiahne stabilnú prevádzkovú teplotu … typická situácia ak je niektorá súčiastka chybná alebo je chybný (studený) spoj. Hľadanie takejto chyby je teoreticky ľahké, no prakticky zvládnuteľné, len ak dokážeme (lokálne) schladiť danú súčiastku alebo daný spoj. Často vieme predpokladať, kde môže byť chyba, no potrebovali by sme zmeniť teplotu len jednej súčiastky alebo malého miesta na DPS. Práve na tento účel je navrhnutý známy sprej Freeze 75, schopný schladiť (zmraziť) danú súčiastku veľmi výrazne – v testovacích pokusoch až na -52´C.


A čo ďalšie možnosti využitia?
Je ich pomerne dosť. Napríklad lokálne (preventívne) podchladenie pri spájkovaní teplotne citlivých súčiastok, ako sú napríklad teplotné poistky alebo ochladenie citlivých súčiastok vedľa spájkovaného miesta (napríklad spájkovanie pomerne mohutného RF konektora pri citlivej RF súčiastke, ochrana plastových častí a pod.). Ďalšia nezvyčajná pomoc je pri odstraňovaní "gumovitých" lepivých hmôt z rôznych miest alebo textilu. Typickým príkladom je odstránenie žuvačky. Freeze 75 sa využíva aj v medicíne na schladenie vzoriek, v strojárstve na vloženie ložísk do puzdier (nie je potrebné nahrievať celý diel, len lokálne schladiť ložisko) atď.


Ako funguje Freeze 75?
Opäť si pomôžeme fyzikou základnej školy. Ak vyjdeme z bazéna, obyčajne máme pocit chladu, aj keď je vonku teplo. Príčinou je vyparujúca sa voda z našej pokožky. Na vyparenie je potrebné teplo a to si daná kvapalina berie aj z povrchu na ktorom sa nachádza. To je aj prípad Freeze 75, ktorý je plnený látkami s bodom varu hlboko pod bodom mrazu a tak odoberá značné množstvo tepla z predmetu, na ktorý je aplikovaný. Freeze 75 je nehorľavý a za bežných podmienok nevýbušný a zároveň neatakuje plasty. Opatrný treba byť jedine pri súčiastkach citlivých na prudké zmeny teploty. Pre absolútne najvyššiu bezpečnosť v kritických aplikáciách, je na objednávku dostupný aj Freeze 75 Super, ktorý je nevýbušný za akýchkoľvek podmienok.

Po aplikácii Freeze 75 sa vo vlhkom prostredí môže na danej súčiastke vyzrážať vlhkosť a následne zamrznúť do belavého povlaku. Tento povlak sa sám postupne rozmrazí a vyparí alebo ho možno okamžite odstrániť vodou riediteľným rozpúšťadlom, napríklad sprejom Kontakt WL. Freeze 75 (pôvodne označovaný ako Kalte 75) držíme na sklade v 200ml ako aj v 400 ml balení.
Detailné informácie vám poskytne katalógový list Freeze 75. V prípade záujmu prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár