SVETELEKTRO

4. októbra 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Frekvenčný menič Emotron VSA na riadenie otáčok malých asynchrónnych motorov.


VENIO

Využívate stroj a pri používaní ste zistili, že nepotrebujete jeho plný výkon ? Chcete znížiť spotrebu energie a ušetriť tak peniaze na prevádzku svojho čerpadla, ventilátora, sústruhu, dopravníku… ?

Ak je váš stroj poháňaný asynchrónnym elektromotorom, potom je najjednoduchším riešením pridať na jeho riadenie frekvenčný menič Emotron. Pomocou frekvenčného meniča môžete plynule regulovať otáčky motora. Ušetríte energiu a peniaze, a pritom predĺžite životnosť stroja. V súčasnosti sú k dispozícii frekvenčné meniče pre trojfázové motory v rozsahu už od 0,18 kW až do rádovo niekoľko tisíc kW. V tomto článku si popíšeme ako rýchlo a jednoducho zapojiť a uviesť do prevádzky najmenší frekvenčný menič z portfólia firmy VENIO, s.r.o.. Výrobcom predstaveného meniča je CG Drives & Automation, známy tiež pod starým menom Emotron.
 
Jedná sa o model VSA 23-01-CE. Menič je určený pre trojfázové motory s napájaním 3x230V, max 1,7 A, s výkonom 0,18 kW. Napájanie meniča je riešené ako jednofázové 1x230V, pričom menič generuje 3 fázy s fázovým posunom. Výstupná frekvencia tohto meniča je možná v rozsahu od 0,0 do 200,0 Hz. Menič je veľmi malý, rozmery sú iba 132x77x130 mm. Krytie je IP20, pričom je možná montáž na skrutky, alebo priamo na DIN lištu v rozvádzači. Menič má už od najmenšej veľkosti zabudovaný EMC filter.
 
 
 
 

Základné zapojenie napájania je možné urobiť veľmi rýchlo. Menič je vybavený ľahko prístupnou svorkovnicou vstupnej a výstupnej silovej časti. Svorkovnica riadiacich signálov je skrytá pod malým krytom. Silová aj riadiaca svorkovnica je označená viditeľným lisovaním. Priebeh zapojenia a uvedenia do prevádzky názorne popisuje priložené video.
 

 

Svorkovnice


Svorkovnica napájania meniča
(Označenie L1,L2,L3 v prípade napájania 1x230V neplatí
jedná sa univerzálny plastový kryt aj pre 3-fázovú verziu)
Svorkovnica výstupu do motora,
(nálepkou DC je označený  výstup na brzdný odpor, využíva sa v prípade ak je použitý modul brzdnej jednotky) 

 

Frekvenčný menič je vybavený displejom, klávesnicou a potenciometrom. V najjednoduchšom režime prevádzky nie je vôbec potrebné zapájať signálnu časť svorkovnice. Menič je prednastavený na ovládanie pomocou klávesnice.
 
V prípade požiadavky na riadenie signálmi alebo iným nadradeným systémom je možné hocikedy prepnúť spôsob ovládania otáčok. Spôsob riadenia meniča sa mení v parametroch nastavenia ovládania. Je možné vybrať si z nasledovných možností ovládania:
 
–       z klávesnice tlačidlami + a -,
–       vstavaným potenciometrom,
–       analógovým vstupom AnIn (externým potenciometrom)
–       digitálnym vstupom DigIn (externé signály 24V)
–       komunikáciou pomocou zbernice RS485, RS232
 
 
 
Menič má integrovaný zdroj 24 VDC, ktorý je možné využiť ako ovládacie napätie. Analógový vstup má tiež vlastné napájanie 10 VDC. V základnej verzii sú k dispozícii:
–       4x digitálny vstup (programovateľný)
–       1x analógový vstup
         (0-10V, 4-20mA, externý potenciometer)
–       1x analógový výstup (programovateľný)
–       1x digitálny výstup (relé, 10A / 250VAC)
 
 
 
 
 
 
Obr.: Svorkovnica signálnych vstupov a výstupov (zelená)
 
Spôsob ovládania a nastavovania je rovnaký na všetkých frekvenčných meničoch série VSA 23 s jednofázovým napájaním do 2,2 kW  a  veľmi podobný na meničoch série VSA48 a VSC48 s trojfázovým napájaním do 7,5 kW.
 
Napriek skutočnosti že menič má bohatú štandardnú výbavu, je možné ho ešte rozšíriť jedným modulom. Je možné vybrať si z nasledovných:
–       modul sériovej komunikácie RS485 alebo RS232
–       pamäťový modul (využiteľný na prenos nastavení z meniča na menič rovnakej veľkosti)
–       I/O modul – rozšírenie o ďalšie 2 digitálne vstupy a 1 digitálny výstup
–      externý ovládací panel s 2 m káblom – umožní presunúť ovládanie mimo rozvádzača, bližšie k obsluhe
–      brzdná jednotka pre pripojenie brzdného odporu (pre brzdené aplikácie)
 
S ohľadom na rozmery  a výkon sa jedná o malý menič, ktorý je však veľmi variabilný a bohatý na funkcie. To všetko za veľmi priaznivú cenu dostupnú nielen priemyselným podnikom, ale aj užívateľom malých strojov ktorí vyžadujú reguláciu.

https://www.venio.sk/produkty/frekvencne-menice-emotron/

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (5)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (2)

Komentáre (2)

  1. Zmazaný Používateľ píše:

    Super, no len kde sa to da kupit?

Pridaj komentár