SVETELEKTRO

23. marca 2010   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Gitarové kombo


jefitto44

Keďže som z chudobnejšej časti ľudu a od kamoša som za lacný peniaz dostal gitaru aj s multiefektom, trebalo mi už len reprodukciu zvuku. Zo začiatku som používal hifi-vežu, do ktorej som cez cinche pripojil aux in vstup z multiefektu. No kvalita zvuku nebola bohvieaka, obával som sa odpálenia reproduktorov a naviac pri vysokej hlasitosti sa zosilovač vo veži preťažoval a zvuk s gitary bol tak bez efektu distortion (čo nie je až tak zle, až na to, že to môže odpáliť reproduktory). Rozhodol som sa teda, že si kúpim gitarové kombo, avšak najlacnejšie som našiel za 49€ a malo výkon 3W. V rovnakej cene by som si postavil kombo s oveľa väčším výkonom. Preto som sa rozhodol, že si kombo vyrobím. Bol to asi len týždeň, čo som sa začínal trocha zaujímať o elektrotechniku a preto ma všetci odhovárali, že to nezvládnem (najviac predávač v radioteli, ktorý sa do toho, myslím si, ešte menej vyzná ako ja…). Ja som však nedbal na ich reči, pozisťoval som si informácie na nete a poďho do roboty

Na zosilnenie signálu som použil TDA zosilňovač- elektrotechnickú stavebnicu NE019. Viem, ako všetci nadávajú na TDAčka, ale na domáce použitie to stačí, aspoň mne. Odkaz: https://www.sos.sk/?str=371&artnum=9618 . Stavebnicu som pospájkoval, ako vidno na obrázkoch a na prepojenie spoja som použil spočiatku tenký medený drát z cievky, ten mal ale dosť tenký-> veľký odpor a preto mi zvuk pískal. Nakoniec som zo starého zdroja odtrhol kábel a prispájkoval som ho tam. Tam kde trčal drôt, som namotal izolačnú pásku, aby sa v mieste spoja drôt nedajbože nedotkol druhej vetvy zosilňovača a to by malo fatálne následky. Ďalej bolo treba zabezpečiť chladenie TDAčiek. Na plošaku je označenie pre nejaký chladič, ale v obchode mi neboli schopní poradiť, že aký mi to treba a preto som zo starého procesora odtrhol jeho chladič a pripevnil som ho na zosilňovač.

Rozhodol som sa pre jednopásmo (viem, že ma za to budete kameňovať, ale pre domáce použitie to bohate stačí, okrem toho nemám dosť skúsenosti, ani prístrojov, aby som si meral a počítal výhybky.) a bolo to hlavne z kapacitných a finančných dôvodov. Použil som stredotónový reproduktor Alphard ETP120-1 s impedanciou 8 ohm a priemerom 12cm. Menovitý výkon má 15W a krátkodobý 30W.

Na napájanie slúži kábel zo starého mixéra (to si neberte za príklad 😀 ), ktorý sa cez vypínač a príchytky napája na primárnu cievku transformátora. Chcel som použiť transformátor so 40VA, no v sos.sk som našiel len s výstupným napätím 12V, preto som zabehol ku kamošovi, ktorý mi za symbolickú cenu predal trafo 230V/24V a 100VA, je to síce plytvanie výkonom, ale s tým už nič nenarobím. Trafo je typu otvorené. Výstupný prúd ide do usmerňovacieho mostíka, určeného do 2A. Na výstup mostíka je paralelne pripojený elektrolytický kondenzátor s kapacitou 4,7 mF (pre lamky 4700uF) a z neho ide výstupný prúd, ktorý vstupuje do zosilňovača. Nie je vyhladený dokonalé, ale zosiku to stačí.

Krabicu som postavil z drevotriesky a preglejky. Drevotrieska tvorí bočné steny a je hrúbky 1,8mm. Preglejka na prednej stene je hrubá asi pol centimetra a na zadnej strane asi 3mm. Dieru pre reproduktor som robil krvopotne- obkreslil som si vnútorný priemer reproduktoru, vrtačkou som navrtal diery po obvode tak, aby to presne sedelo reproduktoru a potom som pilníkom vypilníkoval otvor (nemám iné nástroje). Reproduktor a rovnako aj celú krabicu som spojil skrutkami do dreva. Na zadnú stranu som pripevnil dva jacky-samice 6,3mm, otvor pre vypínač a v blízkej dobe tam pribudne otvor pre potenciometer, na ovládanie hlasitosti. Dole na zadnej strane je vyrezaný otvor pre chladič, ktorý ani nevytŕča, lebo je zarovno so zadnou stenou. Predná stena s reproduktorom je obtiahnutá starou handrou oranžovej farby. Cele kombo teda vyzerá síce kus retro, ale pre mňa je dôležité to, že mi doma pasuje k nábytku a na domáce použitie ma postačujúci zvuk.

Celková cena komba bola nanajvýš 25€ a myslím si, že takáto investícia do síce slabého a jednopásmoveho, ale pre domáce podmienky postačujúceho komba, je viac než dobrá.

Foto hotového výrobku

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (1)
Najnovšie články od jefitto44 (zobraziť všetky)

Komentáre (31)

  1. boraicho píše:

    Pači sa mi ten usmernovač prišrubovany na dosku, mohol si ho prisrubovať radsej na chladič niekam.A tie dosky si aspon zlepil?Ver že keby si ich zlepil, držalo by to silnejsie ako tie šrubočky čo maš v tych L profiloch.
    Inak ak ti to vyhovuje prečo nie.Furt lepšie ako bedne s krabic od topanok 😀

  2. jefitto44 píše:

    Ten usmerňovač je tam naschval tak pripevneny a chladiť nepotrebuje, keďže je len do 2A. Rozmýšlal som aj o lepení, ale radšej som potom z nezistených príčin pošruboval

  3. PC_man píše:

    Vzhľadom na to, že sa o elektro zaujímaš takú krátku dobu, tak to celkom ujde… ale ten obdĺžnikový otvor pre chladič musí krásne doj**** (čítaj trochu pokaziť) vlastnosti ozvučnice. Možno by som posunul to trafo ďalej od reproduktora, ale pokiaľ to nebrumí, tak OK.
    Takže teraz máš jeden kanál nevyužitý, alebo ako? Mohol si si radšej kúpiť stavebnicu NE018 – je to to isté, ale len 1x15W a ušetril by si si ďalšie €…

  4. pin píše:

    Bastlenie často vyžaduje hodne improvizácie a kompromisov, a tak sa zdá, že jefitto44 má k tomu bastleniu talent. Hlavne, že to funguje k jeho spokojnosti.
    Nikdy by sa však nemalo zľaviť z požiadaviek bezpečnosti, a ten „zvonkový“ drôt v primárnom obvode, obtierajúci sa o chladič v sekundárnej časti, to by som videl ako bezpečnostné riziko. Všetky živé časti primárnej strany u takto riešeného prístroja musia mať dvojitú alebo zosilnenú izoláciu. Navrhujem nahradiť ten drôt kúskom ozajstnej sieťovej dvojlinky, kým je čas! 🙂

    • jefitto44 píše:

      tie kable sa obtieraju o chladič len za to, že zadna strana je vybrata, inač su normalne. A aj keby neboli, tak ten chladič je asi trikrát taký veľký ako má byť a ten koniec, čo trčí vonka z krabici nebol ešte nikdy horúci a to som to mal už zapnuté aj tri hodiny v kuse… jediný problém je s trafom, to sa zvykne dosť zohrievať

      • pin píše:

        Ja hovorím o elektrickej pevnosti. Ten „ranžírovací“ drôt máva zaručenú el. pevnosť 800 V, kým skúšobné napätie u tvojho komba by malo byť 4000 V, napríklad medzi skratovanou sieťovou vidlicou a skratovaným vstupným jackom. Toto napätie 4 kV musí vydržať predovšetkým sieťové trafo, ale ak sa ten drôt primárnej časti môže opierať o chladič v sekundárnej časti, platia tie 4 kV aj preň.
        Ide o 40 cm sieťovej dvojlinky. Výmena trvá kratšie ako napísať odpoveď. 😉

  5. matinko píše:

    pocuj, nerozmyslal si nad takou moznostou, ze by si do toho dorobil nejaky preamp? ja byt tebou dal by som to tam. to zas tak vela nestoj domorobo predzosik. skus ist na stranky http://www.home-wrecker.com/
    http://www.tonepad.com/projects.asp?projectType=fx&orderBy=projectCategory
    http://www.runoffgroove.com/
    http://www.generalguitargadgets.com/content/section/6/26/
    a z nich si vyber nejaku konstrukciu, ked len jednoduche korekcie si k tomu dorobis. urcite to bude o dost lepsie ako to mas teraz.

    aj ked je to primarne urcene do efektovej skatulky, mozes si urobit „simulaciu“ marshallu 18W
    http://www.runoffgroove.com/eighteen.html
    pripadne si sprav „simulaciu“ voxu AC30
    http://www.runoffgroove.com/englishchannel.html

    su tam zaujimave projekty, pokukaj co by sa ti hodilo. su tam aj ukazky, tak si popocuvaj sco sa ti lubi.

  6. half-life2 píše:

    toto a na gitaru ? z TDAciek si robis kozy ved to musi hrat katastrofalne :O a este s multiefektom … dufam ze nejaky zoom alebo boss … ak chces z toho aspon aky taky zvuk dostat co sa bude podobat gitare postav tam nejaky lampovy preamp a na koniec dpa 110trebars nieco jednoduche ale nie TDA …a ked uz gitarove komba su len jednopasma takze nie „len “ jednopasmo nastudoval sisi vobec nieco o gitarovych kombach pred stavbou ?

  7. RedWing píše:

    Tiež som si sám spravil gitarové kombo.. je to aj lepšie ako keď si ho kúpiš 🙂

  8. LIX píše:

    Nechcem ťa urážať ani nič podobné, ale čítal si už prosím ťa niečo o akustike?
    Ak robíš ozvučnicu pre reproduktor dosky sa lepia! Prečo? Kôli akustickému tlaku ktorý pôsobý na celú bedňu. Tá bedňa má byť celá vzduchotesná. Vínimkou sú bassreflexové ozvučnice ktoré majú nátrubok. Ten nátrubok sa počíta výpočtom. Rátal si aspon objem ozvučnice na daný reproduktor? Na gitarovom kombe býva v zadu „diera“ ktorá nieje rozmerov aké si niekto vymyslí, tiež sa ráta skrz objem, rezonančnú frekvenciu reproduktora a podobne. Nie každý reproduktor je určený na takýto otvor v zadnej časti ozvučnice. Má väčšiu výchylku, rýchlo sa opotrebuje, ba čo najhoršie môže sa mu potrhať záves.

  9. sweeper píše:

    mne sa to paci je to dobra praca robena takpovediac na kolene myslim ze ja od toho daleko tiez nemam 😀 ale ako tu uz niekto spomenul skus tie steny bedne zlepit alebo aspon vytmelit zamedzis tym pripadnemu rezonovaniu stien a pripadne skus este na steny nalepit molitan alebo nejaku zvukovu izolaciu (zohnat molitan aj zadarmo by nemal byt problem)

  10. Zmazaný Používateľ píše:

    Moje pocity ? hrôza a strach, najviac ma zaujalo to: „4,7 mF (pre lamky 4700uF)“ 4,7mF je uplne niečo ine ako 4.7MF takže „lamka“ si jedine ty, mostík prišrobovaný do dreva a k nemu ten kondenzátor :D; načo si použil 2 vstupne jacky ????; načo si tam daval 2 zosilňovače ked mas zapojený iba 1 ?; a z toho repraku musí ist hrozný zvuk….; hrôza!

    • Zmazaný Používateľ píše:

      a este jedna vec… doma robene kombo môže byt lacnejšie ale len v prípade, že si človek robí dačo s eltrónkami a na vysokej urovni… (spraví kópiu hlavy za 800€ investuje tak 500€)

      pri týchto malých výkonoch nedosiahnes ani zadaleka taký zvuk ako pri kupovanom kombe

  11. Bobys píše:

    úprimne, vyzerá to otrasne, hlavne tá drevotrieska. Do budúcnosti: chladič umiestňuj rebrami zvislo, nech sa teplo odvetráva, takto sa ti teplo akurát akumuluje v nerebrovanej ploche. Ak by si to zapájal do mostíka, tak pozor na impedanciu repra. Ak to stačí na doma, prečo nie…

Pridaj komentár