SVETELEKTRO

27. júna 2016   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

H05V-F, LiY, LiCY alebo LiFY? Poradíme Vám ako si vybrať vhodné káble


SOS electronic s.r.o.

Používate bežné káble a nie ste si istí, či neexistuje aj iný vhodnejší pre vašu aplikáciu? Potom je tento článok práve pre Vás.

Vari niet zriadenia, ktoré by nepotrebovalo aspoň kúsok „drôtu“. Či už na vnútorné prepojenie, spojenie s inými zariadeniami alebo kvôli napájaniu. Ak máme štandardné zariadenie pracujúce s relatívne nízkym napätím a v „štandardných“ podmienkach, pravdepodobne vám postačia univerzálne medzinárodne štandardizované vodiče ako napr. H05V-K alebo H07V-K.

Tieto vodiče spĺňajúce množstvo požiadaviek sú kvalitné, ohybné, ľahko sa s nimi pracuje a vyrába ich takmer každý výrobca káblov – čo je neoceniteľná výhoda pre istotu stabilných dodávok za akýchkoľvek okolností na trhu.

Čo však v prípadoch, keď vám najbežnejšie vodiče nevyhovujú? Či už ide o ohybnosť, max. dovolené napätie, rozsah pracovných teplôt alebo odolnosť rôznym látkam… Riešenie samozrejme existuje, len je treba sa vyznať v značení káblov. Našťastie je to jednoduchšie než sa možno zdá.

Ak sa napríklad pozrieme do dokumentu Lapp T6 – Označovanie káblov zistíme, že: H05V-K je tzv. harmonizovaný typ (H) s pracovným napätím 300/500V (05), s PVC izoláciou (V), zložený z jemných drôtov triedy 5 určený na fixné inštalácie (K).

Ako „jemné“ sú dané vodiče a koľko drôtikov ich je v danom vodiči? To nájdete v dokumente Lapp T11.

 

Farebné značenie jednotlivých žíl – takisto často krát veľmi dôležitá požiadavka. Aký je napríklad rozdiel vo farebnom značení vodičov v kábli 4×2,5 versus 4G2,5? Všetko je to vysvetlené v dokumente Lapp T9.

Podobných kritérií vieme nájsť viacero, preto ak chcete nájsť všetko na jednom mieste, doporučujeme pozrieť si príručku Lapp Cable guide, obsahujúcu všetky vyššie uvedené dokumenty a mnoho ďalšieho.

Veríme, že pre mnohých sú tieto kódy dobre známe a zároveň sme presvedčení, že mnoho konštruktérov popri svojej hlavnej práci nemá čas hľadať v rôznych dokumentoch ak to nutne nepotrebujú, čoho výsledkom môže byť, že nepoužijú najvhodnejší kábel na danú aplikáciu.

Dobrým príkladom je možno napríklad vodič LiFY, ktorý je čo do použitia veľmi podobný s univerzálnymi vodičmi H05V-K alebo H07V-K ale je podstatne flexibilnejší (trieda 6), je teda veľmi vhodný na namáhané spojenia (častý pohyb, vibrácie) a zároveň je veľmi vhodný na rôzne prepojky pri vývoji vďaka svojej vysokej flexibilite.

 

Práve vodiče LiFY a ďalšie extra tenké jednožilové vodiče o priemere 0,16mm ( DR 016) a 0,32mm ( DR 032) na takmer neviditeľné prepojky na DPS patria medzi najnovšie prírastky v našej stabilnej skladovej ponuke. Nájdete ich ako tovary pod týmto článkom.

V prípade záujmu prosím kontaktujte SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 
Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (2)

  1. Dali2 píše:

    No neviem, precital som si tento „clanok“ uz dva krat, a este furt netusim, o com vlastne je…. Informacna hodnoda nula cela h… teda nic.

    • Gavin-Milarrr píše:

      Neřeš, reklama…

      Normální člověk zajde do normální prodejny elektroinstalačního materiálu a tam koupí metráž v dané barvě a daném průřezu. Normální prodejci mají skladem cokoli od 0,75 mm2 v červené, černé, světle modré, tmavě modré, hnědé i zelenožluté, což jsou všechny barvy co potřebuješ.

Pridaj komentár