SVETELEKTRO

23. mája 2012   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Hack domového telefónu


zawin

Otváranie elektronického zámku Morseovým kódom

Zariadenie meria dĺžku stlačenie zvončeka a vyhodnocuje morseový kód. Pokiaľ sa kód zhoduje s nastaveným, zariadenie otvorí pomocou triaku elektronický zámok dverí na 3 sekundy.
Inšipráciu pre túto konštrukciu som čepral zo stránky – https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2262211.html

Popis funkcie:




Schéma zapojenia


Osadenie DPS


DPS (300dpi)

Vstupným signálom pre zariadenie je signál zvončeka kde na základe dĺžky jeho stlačenia sa vyhodnocuje morseový znak (bodka alebo čiarka). Signál zvončeka mal v mojom prípade amplitúdu 10V a frekvenciu 50Hz. Musí byť teda vhodne upravený pre detekciu pomocou mikrokontoléra Attiny13. Dióda D2 prepustí len kladnú polvlnu signálu a tá je následne zmenšená pomocou odporového deliča R3,R4. Zenerová dióda DZ1 slúži ako ochrana pred prepätím na pine. Kondenzátor C3 spolu s deličom R3,R4 tvoria dolnopriepustný filter, tak aby mohla byt snímaná obálka signálu. Stlačenie tlačidla zvončeka vygeneruje v mikrokontroléri externé prerušenie v ktorom sa vynuluje čítač/časovač a začne merať dĺžku stlačenia. Pri vypnutí tlačidla sa taktiež vygeneruje externé prerušenie ktoré uloží dĺžku signálu do premennej. Tam sa následne porovná. Pokiaľ bola dĺžka stlačenia menšia ako 0,5s je znak vyhodnotený ako bodka v opačnom prípade ako čiarka.

Pomocou troch jumperov možno nastaviť aký sekvenciu morseových znakov požadujeme pre otvorenie dverí. Rozpojený jumper znamená čiarku, pripojený bodku. Teda ak chceme otvárať dvere sekvenciou (-..), zapojíme druhý a tretí jumper.

Znaky prichádzajúce zo zvončeka sa porovnávajú zo znakmi nastavenými pomocou jumperov. Ak sa daný znak zhoduje prejde sa na porovnanie ďalšieho znaku. Pokiaľ by sa daný znak nezhodoval, prejde sa opäť na detekciu prvého znaku.

Pokiaľ sa po sebe zhodujú tri znaky, privedie sa impulz na optotriak ktorý zopne výkonový triak čo spôsobí otvorenie elektronického zámku.
Napájanie zariadenia je riešene trocha sofistikovane tak aby nebolo nutné použiť externý zdroj napájania. Využil som teda napájanie pre elektronický zámok, ktoré má v mojom prípade amplitúdu 10V a frekvenciu 50Hz, pokiaľ nie je zámok aktivovaný. Počas aktivácie zámku treba teda zabezpečiť napätie pre elektroniku tak, aby podržala zopnutý triak aspoň po dobu 3s. Vďaka taktovaniu ATtiny na 128 kHz klesla spotreba celého zariadenia vrátane stabilizátora na 3mA pri nečinnosti a 10mA pri zopnutí optotriaku. Použil som teda kondenzátor 1500uF/16V ktorý dokáže energeticky zabezpečiť zopnutie triaku na 3 sekundy. Kondenzátor sa teda postupne vybíja až na kritickú hodnotu ktorá spôsobí reštart mikrokontroléra a následne rozpojenie triaku. Na vodičoch elektronického zámku sa znova objaví napätie ktoré nabije kondenzátor a proces sa môže znova opakovať.

Schéma zapojenia a DPS v programe Eagle 6.1: morse_zamok1.zip

Zdrojový kód programu v prostredí AVR Studio 4: morse_zamok2.zip

Oživenie zariadenia a pripojenie ku káblovému rozvodu


Upoznenie! Autor článku neberie žiadnu zodpovednosť za škody sposobené neodborným zásahom do káblových rozvodov. Všetko robíte na vlastnú zodpovednosť!

Po výrobe DPS treba najskôr naprogramovať mikrokontroler Attiny13 cez vyvedený ISP konektor. Upozorňujem že počas programovania nesmie byť pripojený optotriak, ktorý by skratoval napájanie a ani jumpre na voľbu morseovho kódu.

V pojistkách zvolíme zdroj hodín interný oscilátor s frekvenciou 128 kHz.

Po naprogramovaní môžeme zapojiť optotriak a jumpre podľa potreby. Zmeriame taktiež amplitúdu striedavého napätia pri zapnutom zvončeku a na základe toho zvolíme vhodne napätový delič tvorený rezistromi R3 a R4. Počas testovania nezabudnite na zdroji nastaviť prúdové obmedzenie aby ste neodpálili výstupný triak počas jeho zopnutia.


Schéma domového telefónu DT 85

V prípade domového telefónu DT 85 platí nasledovné zapojenie.
Zariadenie pripojíme pomocou 3 vodičov cez svorkovnicu ku káblovému rozvodu. Pin č. 1 pripojíme ku svorkovnici č. 1 (spínanie elektronického zámku a napájanie zariadenia), pin 2 ku svorkovniči č. 3(spoločná zem) a nakoniec pin č. 3 ku svorkovnici č.4 (signál zvončeka).

Fotografie hotového výrobku:



Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (10)

  1. The_P píše:

    Tak tomuto tleskam, konecne nejake poradne a kreativni pouziti mikrokontroleru, velmi inspirujici! ;D

  2. iqlogic píše:

    Kebyže nebývam v dome už aj nakupujem súčiastky 😀

  3. pablox píše:

    Ondrej, je odlisenie normalne zvonenie (cudzi clovek) a zadavanie kodu? Ci ked dole zadavam kod tak mi v jeho rytme zvoni vstavany „bzuciak“?

  4. Pistik71 píše:

    Zdravim,
    tak toto by mohol niekto vyrabat.
    Najde sa tu niekto kto by to vyrobil a za kolko?

    Akurat mam este otazku, ktoru sa tu uz niekto pytal – ked vytukavam kod, zvoni zvoncek v byte? Napriklad chcem v noci otvorit dvere „morseovkou“, ale nechcem aby v byte 3x zabzucal zvoncek podla vytukaneho kodu.

Pridaj komentár