SVETELEKTRO

29. októbra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Hurá pro koncesi


Led1K

Jak lze nejjednodušeji získat koncesi? Je pouze jediný způsob, složit zkoušku odborné způsobilosti před komisí ČTU. Je poměrně dost lidí, kteří by si rádi udělali koncesi, ale moc se jim nechce ke zkouškám.


(Do nedávna i můj případ) Tohle je způsobeno spíše nedostatkem informací jak zkoušky probíhají a jak jsou složitý. V současné době jsou ke ztažení veškeré otázky a odpovědi na stránkách ČTU. Je to ale tak, že u jedný otázky je pouze jedna zprávná odpověď. A pro učení je podle mě určitě lepší když člověk vidí i ty špatné možnosti, protože si zvykne jak ty otázky vypadají, a při zkoušce potom pozná správnou odpověď i když si ji třeba nepamatuje. Proto, jsem naskenoval veškeré otázky i se všema možnostma. (U některých je správná označená u nkterých ne. To tam zbylo po tom jak jsem se učil.) Otázky mám od Ivana OK1MOW.
Takže ke zkoušce, zkouška se zkládá ze tří částí:
Technika
Provoz
Předpisy

Technika
V technické části je celkem 160 otázek, a z nich je vybráno 40 do testu. Pro úspěšné složení zkoušky je potřeba zprávně odpovědět na 32 z nich. K tomu dál není asi co dodávat, prostě technika, která není nijak složitá a pro ty kteří trochu o elektronice něco vědí nebude dělat potíže.
Provoz
O provozu trochu podrobněji:
Oddíl 1 Kmitočty:. 40 otázek, které je potřeba se prostě nabiflovat. To je taková nejnezajímavější část.

Oddíl 2 hláskovací tabulka: 11 otázek z české a mezinárodní hláskovací tabulky. To je brnkačka.
Oddíl 3 provozní dovednosti: mimo jiné pár základních azimutů z Prahy kamsi. Docela v pohodě, ale nepodcenit. Dále jsou v tomto oddílu různé hlášky, které je možno na pásmu slyšet.
Oddíl 4 Q kódy: 40 Q kódů, další část na učení na zpaměť.
Oddíl 5 Amatíérské zkratky: docela obsáhlá část, 180 zkratek. Pro ty kteří mají alespoň základy Angličtiny celkem brnkačka, protože zkratky jsou odvozeny z Anglickéch slov.
Oddíl 6 Prefixy: Nevděčná část, 120 prefixů které je potřeba se naučit nazpaměť.
Tekže celkem 420 otázek, které jsou bodově ohodnoceny. Tabulka bodů je na konci neskenovaných otázek.
Předpisy:
K tomu není co dodat, prostě předpisy všeho možného i nemožného. celkem 48 otázek z nichž je v testu 20 a je potřeba odpovědět alespoň na 16.
Celkem teda nějakých 630 otázek, ale na druhou stranu buďme rádi že jsou alespoň zveřejněný a že víme na čem jsme. Ale myslím že pár hodin deně před monitorem a naučí se to snad kdokoliv.

Nuže tady jsou tedy naskenované otázky:stáhnout

A zde otázky přímo od ČTU v pdf:otevřít otázky v pdf.

Na internetu se povaluje celá řada různých prográmků pro procvičení zkratek, kódů, prefixů nebo morzeovky. Některé starší pod dos nebo novější pod windows. Já osobně doporučuji tento:
stáhnout. Jede pod windows a obsahuje přesně ty otázky co budou v testu. Přeně ve stejným znění a se stejnejma možnostma. Doporučuju vyzkoušet. Mě osobně hodně pomohl.
,
Takže na závěr, doufám že jsem vám trochu něco objasnil. Jinak veškeré informace co se týče přihlášení ke zkouškám atd. je na stránkách ČTU
Jakékoliv dotazy a připomínky mi klidně posílejte na mail, rád odpovím.

Takže hodně štěstí při zkouškách.

Led1K. (značku mi ještě z ČTU nepotvrdili)

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od Led1K (zobraziť všetky)

Pridaj komentár