SVETELEKTRO

27. januára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Integrovaný obvod TDA 2003 ( UL 1413 G )


zawin

Popis obvodu a zapojenie jedného kanálu zosilňovača:

Tento obvod je určený predovšetkým ako koncový zosilňovač v prijímačoch, kazetových prehrávačoch a ako zosilňovače pre autorádia. IO sa vyznačuje výstupným výkonom 10W/ 2Ohm, 6W/ 4Ohm ( 14,4V typ. ). Zosilňovač je možné napájať od 8V do 18V, potom jeho výstupný výkon závisí od napätia, impedancie reproduktorov a chladenia. Tento obvod je veľmi jednoduchý z hľadiska finančného, malé množstvo súčiastok, jednoduchá montáž atď. Takže predovšetkým je určený pre začiatočníkov. Ďalej sa zosilňovač vyznačuje veľkou prúdovou záťažou až do 3,5A, malým harmonickým skreslením.

Ďalšie výhody ako je tepelná ochrana a iné už nebudem spomínať, keďže v dnešnej dobe je to samozrejmosť. Integrovaný obvod je v plastovom puzdre TO-220 s 5 vývodmi. Funkcie vývodov: 1. neinvertujúci vstup, 2. invertujúci vstup, 3. zem ( GND ), 4. výstup ( Rz ), 5. prípoj pre kladné napájacie napätie. Elektrické a charakteristické vlastnosti obvodu sú v tabuľke 1. Tento obvod je schopný pracovať do minimálnej výstupnej záťaže 1,6Ohm, kedy dodáva maximálny výstupný výkon 12W. Keďže bežne skôr pracujeme zo zaťažovacou impedanciou 4Ohm, tak tu udávam príklad chovania obvodu v praxy: 18V ( napájacie napätie ), 4Ohm ( zaťažovacia impedancia ) = výstupnému výkonu 18×18/ ( 8×4 ) = 10,1W ( približne ). Tento výkon je možné dosiahnuť za daných podmienok, ako je dostatočne chladenie, napájacie napätie, …

Mostíkové zapojenie:

Je realizovateľné zapojením dvoch rovnakých IO do mostíka = dvakrát vyšší výkon. Vstupný signál sa privádza súčastne na obidva vstupy IO, tak že na konci zaťažovacích impedancií sú napätia rovnaké, ale s opačnou fázou. Napätie na záťaži je súčtom oboch napätí, absolútna veľkosť tohto napätia je rovná približne dvojnásobku výstupného napätia klasického zosilňovača s týmto IO. Elektrické vlastnosti tohto zapojenia sú uvedené v tabuľke 2.

Záver:

Popísané typy zapojenia realizované obvodom TDA 2003 ( UL 1413 G ) sú určené predovšetkým do auta. Ale je ich možné použiť všade tam, kde v bežnej praxy sa tieto zapojenia používajú. Je to len na samotnou čitateľovi ako sa rozhodne. Všetky popísané skúseností sú pravdivé, parametre zosilňovača ( klasického alebo mostíkového ) sú závislé od podmienok prevádzky. To znamená, že hlavne výstupný výkon ( najviac dôležité J ) závisí od napájacieho napätia, zaťažovacej impedancie a použitého chladiča. Schémy zapojení a návrhy DPS uvediem dole nižšie, tak isto aj tabuľky. Ešte pripomínam, že zaťažovacia impedancia pri mostíkovom zapojení by nemala presiahnuť hodnotu nižšiu ako je najmenšia hodnota pri zapojení klasickom! Ak chcete viac informácií ohľadom tohto IO, tak ich nájdete na stránkach buď výrobcu alebo datasheet to istí.

Merané a doporučené zapojenie TDA 2003 ( UL 1413 G ):

Doporučené zapojenie TDA 2003 ( UL 1413 G ) do mostíka:

Návrh DPS zosilňovača s TDA 2003 ( UL 1413 G ) do mostíka ( 63xpomer druhej strany mm ):

Osadenie DPS súčiastkami zosilňovača s TDA 2003 ( UL 1413 G ) do mostíka:

Tu ponúkam stereo verziu mostíkového zapojenia zosilňovača s TDA 2003 ( UL 1413 G ) ( 124xpomer druhej strany mm ):

Osadenie súčiastkami:

 

Zapojenie mostíkového NF zosilňovača s výkonom 20W:

Tabuľky:

Elektrické údaje TDA 2003 ( UL 1413 G ):




Elektrické údaje TDA 2003 ( UL 1413 G ) v mostíkovom zapojení:

 

 

Použitá literátura: A. R. B4/ 1988

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (7)

  1. rado píše:

    cau. mam par tda 2003, a chcel by som skusit spravit ten zosik. len som celkom nepochopil hodnotam odporov, je to nejak divne oznacovane. nevies mi s tym pomoct?

  2. Jose206 píše:

    Nemohol by si napisat presne rozmery DPS? vopred dakujem

  3. zemak1 píše:

    zdravim,chcem sa spytat ci ste ho uz skusali zapajat v mostikovom zapojeni na 2 ohmoch ci to v pohodicke fungovalo.diki moc

  4. CCamp píše:

    ta stereo verze je do mostika? tedy 2x20W ?

  5. sweeper píše:

    je pouzity v NE 020 skladacka z sos.sk napriklad. Mal som ho napojeny na 4 ohmovy sirokopasmovy repro 30W a hralo to celkom dobre treba davat poroz na chladenie a pri mostikovom zapojeni a to aby sa vodivo nespojili chladiace casti na io ( obidve tda na jednom chladici)

Pridaj komentár