SVETELEKTRO

12. októbra 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

IR spúšť – Nikon


zawin

Realizácia diaľkovej spúšte pre fotoaparáty Nikon s možnosťou intervalového fotenia.

Kamarát ma požiadal o zostrojenie tohto zariadenia, nakoľko ho chcel využiť na zostrojenie fotiek s dlhou uzávierkou a na fotenie v intervaloch. Zariadenie by malo byť kompatibilné s fotoaparátmi – NIKON D40, D40X, D50, D60, D70, D70S, D80, D90, D3000, D5000, F55, F65, F75, N65, N75, Coolpix 8400, 8800.

Komunikácia:


Na internete som našiel spôsob odosielania dát z IR – viď. obr č.1. Signál je modulovaný frekvenciou 38 kHz. Mojou úlohou teda bolo naprogramovať mikrokontrolér aby posielal tento príkaz a prípadne ho aj opakoval v zadanom intervale.

Obr. č.1

Schéma zapojenia a DPS


Schéma zapojenia je jednoduchá, srdce zariadenia tvorí mikrokontrolér atmega8. K nemu sú pripojené 3 mikrotlačidlá, IR dióda a 6 LED diód. Odber zariadenia je približne 6mA. Na napájanie možno použiť 2 AA batérie, príp. lítiovú 3V batériu. DPS je zostrojená formou SMD na jednostrannom DPS.

Schéma zapojenia:

Osadenie:

DPS (600dpi):

Popis zariadenia:

Na ovládanie zariadenia nám slúžia 3 mikrotlačidlá:
1) Manuálna spúšť alebo potvrdenie zadaného času
2) Inkrementácia času
3) Dekrementácia času

Zariadenie po zapnutí čaká na vstup z mikrotlačidiel. Keď bez nastaveného času stlačíme 1. mikrotlačidlo manuálne odfotíme snímok. Pokiaľ pomocou mikrotlačidiel 2 a 3 nastavíme čas a potvrdíme ho 1. mikrotlačidlom zariadenie začne fotiť snímky v zadaných intervaloch. Zobrazenie intervalu je pomocou 6 LED formou binárnej sústavy. Po napísaní váhy jednotlivých bitov je prepočet na čas naozaj jednoduchý. Čas je možné nastavovať s rozlíšením 1sec. Maximálne môžeme nastaviť čas 64sec.

Fotoaparát podľa nastaveného režimu môže príkaz vyslaný z IR chápať buď ako povel na zostrojenie snímky alebo ako povel na otvorenie/zatvorenie uzávierky. Teda zariadenie možno využiť na zostrojenie snímok s presne stanovenou uzávierkou alebo na fotenie v intervaloch.

Pri programovaní mikrokontroléra treba nastaviť fuse na – interný oscilátor 8 MHz!

DOWNLOAD:
Zdrojový kód, HEX, súbory Eagle

Foto a video:

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (5)

  1. Petus píše:

    DPS pěkná, zapájení relativně taky, ale prosím Tě, ty, tak zkušený bastlíř: Co mají znamenat ty propojky? To je docela hnus…

    Ale jak se říká, hlavně že to funguje 😉

  2. tymian955 píše:

    aky to ma dosah v metroch?? inak velmy pekna praca ta dps sa leľmy pači aho robiš dps?? fotocestou????

  3. Janino píše:

    Tak toto som hladal uz dlhsie. 🙂
    Plosak si navrhujem podla seba. Avsak na tomto navrhnutom v Eagle su podla schemy nejke chyby. Taktiez su na obrazku osadenia.
    Je to zamerne alebo nahodou?

  4. belanek píše:

    Vypadá to dobře. Chtěl bych jen vědět jak je hodnota kondenzátoru C1

Pridaj komentár