SVETELEKTRO

30. októbra 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Jednoduchý dvojitý stabilizovaný zdroj napätia s elektronickou poistkou


boraicho

Veľmi jednoduché zapojenie a pritom vykazuje dobre výsledky.Nielen že pomerne dobre vyrovnáva pokles napätia na výstupe, ale aj spoľahlivo obmedzí prúd na dopredu stanovenú hodnotu. Je skratuvzdorny a zdroj postavíte s takmer akýchkoľvek súčiastok.

Popíšem v skratke čo aká súčiastka robí, rozpisovať do podrobná nebudem kto vie vie, kto nevie nech si naštuduje a koho to nezaujíma to aj tak čítať nebude.
C1= Filtruje napájacie napätie
C2= Zmenšuje zvlnenie prúdu privádzaného zo zdroja
D1= Určuje max výstupné napätie. Preto nech si ju každý volí podľa toho aké chce mať vyst. napätie.
D2= Podieľa sa na obmedzenie prúdu (nebudem to rozpisovať, je toho veľa) ma dôležitú funkciu bez nej zdroj nefunguje
P1= Nastavuje výstupné napätie
R1= Zrážaci odpor pre zenerovú diódu
R2= Ním sa kalibruje výstupné napätie od nuly
R3= Týmto odporom sa nastavuje obmedzenie prúdu. Buď si to dáte nepevno alebo tam dáte potenciometer 2k7 do série s rezistorom 150R (môže byť viac, nie menej!)
T1= Ovláda T2 nič zvláštne.
T2= Má dôležité postavenie, voľte podľa toho aký prúd chcete odoberať.

Hodnoty súčiastok ktoré som použil:
C1=1000uF
C2=100uF
D1=KZ261/6V8 teslacke , už sa nevyrábajú (zen 6V8 1,3W)
D2=KY130/300 (1N4007)
R1=220R
R2=560R
R3=220R
P1=4k7
T1=KC238 (BC546)
T2= BD244
Q1=B250D alebo 1N4007 alebo oboje
Chladiče= Viď obrázok

Poznámky:
Hodnoty súčiastok nemusia byť presne aké sú v zozname. zenerové diódy voľte podľa napätia ja som na jednu stranu dal jednu diódu a na druhu stranu som dal dva diódy do série takže na jednej strane regulujem do 7V a na druhej do 14V. R1 ani netreba počítať proste tam nejaký dajte a hotovo kto chce môže vypočítať ale nie je to také jednoduché. Takže od 220R po 1K , ale viac ako 560R by som nedal, ak dáte menej ako 220R už vám bude topiť rezistor a aj dióda. R2 sa kalibruje nastavenie napätia od 0V, 560R je veľa, mne to reguluje jednu stranu od 0,7V a druhu stranu od 1,7V ale nechce sa mi to prerábať. R3 nastavuje prúdové obmedzenie, 150R už topí, 220R akurát ale čim menší odpor tým väčší prúd. Najlepšie je si to nastaviť podľa toho aký max prúdu chcem zo zdroja ťahať. Na výstup dáme nejakú silnejšiu žiarovku a namiesto odporu dáme zo spodku trimer 3K3 a dáme na najväčšiu hodnotu a meriame prúd a zmenšovaním trimru si nastavíme požadovaný prúd, potom trimer zmeriame a dáme tam pevný odpor. Ja som volil 220R preto aby som mohol ťahať prúdu koľko treba. Ale nevydrží do skratu. P1 od 4k7 do neviem, netreba preháňať s hodnotami viac ako 47K by som už nedával, ja som použil 4k7 a druhy 10K. T1 akýkoľvek univerzálny NPN, T2 volte podľa prúdu môžte kľudne použiť aj BC546 až po BD249 ktorý je na 25A.
Ja som mal prvé TIP127 a druhy BD711 ale jeden mi potom zhorel neviem prečo (asi skrat) tak tam mam teraz 2x BD244.Proste ich volte podľa prúdu ktorý chcete ťahať na DPS sú diery aj na puzdro TO3P. Ako usmerňovač som použil 1A mostík ale vzhľadom na blbé usporiadanie nožičiek toho mostíka musel som nožičky obrátiť na druhu stranu, vidno na obrázkoch alebo dáte len diódy. A chladiče už aké chcete ale MUSIA! byť od seba odizolovane. Ja som medzi nich vložil papier a s lepiacou páskou stiahol k sebe. Ale treba trochu ohnúť nožičky na tranzistoroch trochu dopredu ako na 5tom obrázku.
Zdroj ma dva výstupy a jeden GND, ak chcete môžte tam navŕtať viac dierok a vytiahnuť GND koľko treba. Zdroj sa dá rozšíriť aj o viac regulátorov stále ide toto iste po sebe na plošaku.

Obrazky:

Schema:

DPS a osadenie:

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (13)

  1. Split píše:

    myslim ze este nejaku taku indikaciu s ledkou tam doplnit..ale dalo by sa to zjednodusit..na regulaciu napatia tam dat jeden stablik 78xx a druhy na zdroj konstantneho prudu…a odpada nutnost protiskratovej ochranya maju aj tepelnu ochranu

    • boraicho píše:

      sory dajak som ta nepochopil.
      hej da sa tam doplniť aj tota dioda ale ja ju nemam ta som ju ani do schemy nedaval a ta dioda tam je vlemi dobre dať lebo indikuje aj odber prudu podla toho jak silno sviety.
      lenže ten stabilizator by nesiel od nuly a po druhe su len do 1 max 1,5A a z toho mojho sa da ťahať aj 4A aj viac podla trandu.A neviem ako zapjiť stabik na zdroj konstantneho prudu.a nechapem ako odpada nutnosť prostiskratovej ochrany?

  2. boraicho píše:

    A som zabudol dopisať že napetie sa pridava do ľavej strany a do pravej sa ubera 🙂

  3. vietor píše:

    pises,ze dopodrobna to rozpisovat nebudes,ze si to mame nastudovat,tak som si trosku zaspominal a mam to:ARB4/1976-tu je ta schema s komplet popisom funkcie.este ma germaniovy vykonovy T.je to na http://ftp.aj verzia na zaporne U.

Pridaj komentár