SVETELEKTRO

10. januára 2007   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Jednoduchý univerzálny termostat


FUBU

Určite ste už zažili situáciu, kde bolo treba nejakým spôsobom regulovať teplotu. Ja osobne potrebujem regulovať teplotu v akváriu. Niekto možno potrebuje regulátor teploty pre terárium alebo liaheň. Alebo niekto dokonca potrebuje regulovať teplotu v jogurtovači. Jednoducho je veľa oblastí, kde sa nám regulátor zíde. Keďže ide o drahé záležitosti, tak som sa rozhodol uverejniť lacný a spoľahlivý regulátor teploty.

Tak tu je schéma regulátora teploty:

Je to veľmi jednoduchá schéma. Takže výroba plošného spoja by vám nemala robiť problémy. Napájacie napätie môže byť od 12V do 24V. Ide o mostíkovú metódu merania a preto meraná veličina nie je závislá od napájacieho napätia regulátora. Čo sa samozrejme prejaví na presnosti regulácie, ktorá je zhruba 0,3°C.
Čiže tento regulátor vyhovie aj do liahní, kde je presná teplota veľmi dôležitá.
Základom je integrovaný operačný zosilňovač
741 , ktorý je zapojený do mostíka ako komparátor.
Porovnáva napätia na vetvách mostíka.
Nedajte sa zmiasť, všetky typy ako MAA741, uA741 alebo LM741 sú ekvivalentné obvody.
Čiže stačí povedať v obchode: Prosím si integrovaný operačný zosilňovač typu 741. A správny predavač by vám mal dať integrovaný obvod 741.
Je jedno od ktorého výrobcu. Katalógový list typu uA741 ,ktorý je zakreslený aj v schéme.
Používať by sme to mali takto. Najprv umiestníme termistor NTC (s teplotou klesá jeho odpor – Negative Temperature Coeficient) tam, kde chceme strážiť teplotu. Potom zapneme regulátor. Obidva nastavovacie prvky, teda trimer R5 a potenciometer R8, by mali byt v strede svojej odporovej dráhy. Najprv nastavíme trimrom R5 miesto, kde nám zhasne D2 LEDka. Tým sme nastavili prahovú súčasnú teplotu prostredia, kde sme umiestnili termistor. Týmto trimrom môžeme neskôr doladiť merací rozsah. No odporúčam ho nastaviť čo najbližšie do strednej polohy, nemal by mať po doladení polohu niekde na koncoch odporovej dráhy.
Potenciometrom R8 teda nastavujeme teplotu. Najprv by sme si to mali skalibrovať – označiť podľa stupnice teplomeru, ktorý máme v danom prostredí kde je termistor. A podľa tohoto teplomera si vyrobíme stupnicu na potenciometry. Ak ju už máme nakalibrovanú, tak regulátor môžeme nastaviť a on bude regulovať teplotu. To tak, že keď klesne, rozsvieti sa D2 LEDka a zopne buď relé alebo polovodičové relé a začne vytápať. Ak dosiahne požadovanú teplotu nastavenú potenciometrom R8, tak sa vytápanie vypne.
K schéme ešte toľko, že sú tam naznačené dva spôsoby spínania veľkého výkonu – teda nejakej topnej špirály.
Prvý spôsob využíva moderný polovodičový prvok nazývaný skratkou SSR – polovodičové relé. Podľa typu je schopné spínať až 10A pri napätí 230V. A ďalšia možnosť je použiť klasické mechanické relé.

Želám veľa úspechov pri stavbe a používaní. Chcem ešte upozorniť, že spínate nebezpečné sieťové napätie. Takže treba navrhnúť takú konštrukciu, aby žiadna živá časť nebola odizolovaná a aby to bolo riadne zaizolované v krabičke. Ak chcete napríklad regulovať teplotu akvária, kde majú prístup aj deti, tak odporúčam bezpečnostný transformátor, ktorý transformuje z 230V na 24V. A vytápiať akvárium bezpečnými 24V. Ak by boli problémy pri stavbe a oživovaní, tak napíšte do fóra, alebo na email vacuumtube@svetelektro.com

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (1)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (1)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (12)

  1. calfa píše:

    no ja by som potrebovat taketo nieco na pajku bo necem davat do toho kopa penazi a zo svojou hrotovou pajkou som spokojny len ju treba kazdu chvilu vyberat zo zastrcky, neviete do kolkych stupnou sa to da použit???????

  2. ozgi píše:

    my chceme schému
    my chceme schéému :))

    ale nie je to supiš obvod
    a ja a moj dobrý priatel to využijeme na servomotor .

  3. oldman píše:

    Je to zaujímavý nápad na použitie k liahniam, ale tam by bolo vhodnejšia presnosť regulácie okolo 0,1 celzia. Menej ešte lepšie. Čo by bolo potrebné k tomu zmeniť?

  4. pohodicek píše:

    No ja mam trosku iny problem ja potrebijem termostat totiz to v zaliatej podlahe su cidla a zo stupajucou teplotou stupa aj ich odpor tie cidla sa nedaju vymenit tak hladam termostat ktory funguje opacne ako tento co je tu navrhnuty nevedel by niekto pomoct? ak ano tak pls skype jojinko9708

  5. Peterko007 píše:

    keby som odtial vyhodil celu usmernovaciu čast od grecovho usmernovača a C1 a napojil by som na to už usmerneny zdroj tak by som s tym niečo neovplyvnil?pretože tento usmernovač nie je dokonaly koli tomu že zaoblenie polvlny tam je stale…popripadne by som pridal zenerovu diodu a orezal zaoblenie…
    Už jeden zdroj mam tak to rozmyšlam pripojit nanho.
    A kolko približne stala cena sučiastok bez dosky ploš.spojov???
    Dakujem za odpoved…

  6. Valihora123 píše:

    Potreboval by som termostat ktorý by pracoval s čidlom PT100. Dala
    by sa tvoja schéma nejako prerobiť alebo nevedel by si poslať nejakú
    vyhovujúcu ???

    Najlepšie by bolo niečo s hysterézou, potrebujem ovládať špirálu
    ktorá sa má rozohriať napr na 120 C a udžovať túto teplotu napr
    cez relé(vypne zapne)

    Prosím o radu

    ďakujem

  7. mr.dred píše:

    Trochu mi tam chýba zavedenie spätnej väzby.Bez hysterézie to bude celkom dobrý „generátor“ rachotu najmä pri použití relátka.

  8. Ivan_Ryger píše:

    V schéme ti chýba hysterézia, pri niektorých aplikáciách ti bude cvrlikať relé

Pridaj komentár