SVETELEKTRO

19. októbra 2011   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Kalibrácia v touch-screen systémoch


logan105

Metódy kalibrácie touch-screen.

Obr. 1 znázorňuje blokovú schému dotykového systému, na LCD je umiestnený dotykový rezistívny panel pripojený pomocou štyroch vodičov na kontrolér ADS7843 (od firmy Texas Instruments). Integrovaný obvod ADS7843 obsahuje programovateľný 8 alebo 12-bitový ADC prevodník s postupnou aproximáciou. Kontrolér je pripojený k „host procesoru“ prostredníctvom SPI Bus.

Ak sa vyvinie tlak na dotykový panel, panel zosníma X a Y súradnice bodu. Súradnice sa následne prenesú pomocou SPI do host procesoru. Na presnosť a spoľahlivosť merania môže vplývať viacero faktorov. Najväčším zdrojom nepresnosti môžu byť elektrický šum, rôzne rozlíšenie LCD a dotykového panelu alebo ich vzájomné mechanické výchylky. Elektrický šum pochádza z displeja a jeho podsvietenia, nerovnosti povrchu panela, elektrostatickým výbojom (ESD) a elektromagnetické pulzy spôsobené užívateľom a prostredím (EMP). Tento šum sa prenesie do analógových vstupov kontroléra dotykovej obrazovky (KDO).

Redukovať spôsobený šum sa dá viacerými metódami:
–vhodným návrhom dosky plošných spojov (DPS)
–pridaním väzobných kondenzátorov
–implementácia spriemerovania a filtrov a
–využitím dotykovej obrazovky a parametra tlaku

My sa budeme zaoberať iba s implementáciou spriemerovania a filtrov a tlakom na dotykový panel. Eliminácia šumu KDO využitím filtrovaním alebo spriemerovaním viac vzoriek pre každý dotyk a súradnicu je často využívaná metóda na zníženie šumu. Spriemerovanie a filtrovanie môže vykonávať buď samotný KDO alebo hostiteľský procesor.

Metódy kalibrácie touch-screen (pokračovanie článku)



DOWNLOAD:
Zdrojové súbory

Súvisiace webové stránky:
www.mcu.cz – hlavný zdroj informácií
https://en.wikipedia.org/wiki/Invertible_matrix – operácie s maticami
https://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ads7843.pdf – datasheet ADS7843
https://focus.ti.com/lit/an/sbaa155a/sbaa155a.pdf – Reducing Analog Input Noise in Touch Screen Systems
https://focus.ti.com/general/docs/lit/getliterature.tsp?literatureNumber=slyt277&fileType=pdf
Calibration in touch-screen systems

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (8)

  1. jaromir píše:

    Zaujal ma algoritmus, ktory si pouzil na vyhodnocovanie suradnic z touchscreenu.
    Ja som pouzival iny pristup (ale nebol som s tym spokojny) – samplovanie x vzoriek za sebou, potom priemer z medianoveho okolia, teda navzorkovat do bufferu, urobit quicksort, potom zratat priemer z niekolkych vzoriek okolo stredu. Fungovalo to pomerne dobre, ale niekedy sa stavalo, ze pri pomalom stlaceni alebo uvolneni miesta na touchscreene som mal „ujdeny“ bod, teda sa detekovalo stlacenie touchscreenu inde ako bol skutocne stlaceny. Dalo sa to obmedzit tazsou filtraciou (x bolo vacsie), ale to mi zas obmedzovalo dynamiku pohybu na touchscreene. Urobit rychly „skrt“ cez touchscreen bolo vyhodnotene ako „sum“ a smitec.

    Ako si prisiel k svojmu algoritmu?

  2. instrukcion píše:

    na kolko ta vysiel taky display ???

Pridaj komentár