SVETELEKTRO

29. júna 2013   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Kliešťové multimetre UT203 „vidia“ aj DC prúd


SOS electronic s.r.o.

Vo veľmi prijateľnej cenovej hladine nájdeme multimeter, ktorý dokáže zmerať aj DC prúd bez prerušenia meraného obvodu.

UT203 od spoločnosti UNI-Trend patrí do kategórie kliešťových multimetrov. Hlavným dôvodom na kúpu kliešťového multimetra je obyčajne potreba zmerať prúd tečúci vodičom bez jeho rozpojenia. Možnosť zmerať prúd bez (krátkodobého) prerušenia obvodu je pochopiteľne výhodné z viacerých dôvodov – rýchlosť merania, bezpečnostné hľadisko a v neposlednom rade – v mnohých prípadoch je nemožné alebo komplikované vypnúť meraný obvod a zapojiť ampérmeter do série. Časy keď takýto prístroj bol „len“ ampérmeter sú dávno preč a moderné kliešťové multimetre sú doslova univerzálnymi prístrojmi , často schopnými nahradiť bežné multimetre. Veľká väčšina kliešťových multimetrov dokáže zmerať len striedavý prúd. Sofistikovanejšie multimetre, ku ktorým patrí aj UT203, dokážu zmerať aj jednosmerný prúd (na báze Hallovej sondy).

Keďže kliešťové ampérmetre merajú prúd vodičom na základe magnetického poľa indukovaného okolo vodiča, je možné merať len prúd cez vodiče, ktoré sú samostatne prístupné – napr. v rozvodných skriniach, pri svorkovniciach prístrojov apod. V princípe je možné merať aj prúd tečúci viacerými vodičmi naraz, ale treba počítať, že nameraná hodnota bude zodpovedať vektorovému súčtu prúdov a teda bude závisieť od toho či sú prúdy v rovnakej fáze (pri AC prúde) alebo či tečú rovnakým smerom (pri DC prúde).

UT203 predstavuje moderný multimeter s automatickou voľbou rozsahov a max. údajom až 3999 . Ani ostatné meracie veličiny nie sú ochudobnené – napätie je možné merať v piatich resp. štyroch rozsahoch (DC/AC) a odpor dokonca až v šiestich rozsahoch 400 Ohmov až 40 MOhm. UT203 ponúka aj meranie frekvencie (až v 7 rozsahoch), meranie striedy (duty cycle), test diód a test vodivosti (0-50 Ohm). Voľba rozsahov je automatická s možnosťou manuálneho výberu. Detailné informácie vám poskytne užívateľská príručka UT203.

V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

Výhody / vlastnosti:

  1. moderný kliešťový multimeter s automatickou voľbou rozsahov a max. údajom 3999
  2. meria aj DC prúd
  3. meranie U, I, Ohm, D, f
  4. tester diód a kontinuity
  5. funkcia Data Hold a Rel
  6. robustné a ergonomické vyhotovenie
  7. max otvorenie čeľustí 28 mm
  8. napájanie 9V batéria 6F22 (súčasťou dodávky)

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár