SVETELEKTRO

25. januára 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Kolesový LED displej – návrh plošného spoja pre začiatočníkov


FUBU

Navrhla sa ďalšia verzia plošného spoja pre displej. Pri návrhu bola snaha o najjednoduchšiu masku, tak aby sa dala nakresliť fixkou na plošný spoj. Dúfam, že sa to podarilo. Tento plošný spoj obsahuje veľa prepojok, ale na úkor jednoduchosti kreslenia plošného spoja.

Tento článok nadväzuje na
článok o kolesovom LED displeji
tak, že dáva možnosť výberu predlohy pre plošný spoj. Stará predloha má menej prepojok, ale je extrémne zložitá pre obyčajné kreslenie fixkou. Táto má viac prepojok, ale o to jednoduchšie spoje medzi súčiastkami, ktoré sa dajú bez veľkých problémov prekresliť fixkou.
Všetky obrázky sú zo strany súčiastok. Obrázok plošného spoja treba pred obkresľovaním zrkadlovo prevrátiť. No pri výrobe fotocestou sa vytlačí tak ako je a potom sa obráti tak, že vytlačená strana pôjde ku medenej strane plošného spoja – tým sa urobí zrkadlový obraz.

Schéma – tá istá ako v predchádzajúcom článku len má iné značenie súčiastok:

Osadenie dosky:

Diery a prepojky zo strany súčiastok:

Predloha plošného spoja 300dpi – pohľad zo strany súčiastok – porovnaj predlohu s osadením! Pre prekresľovanie fixkou treba urobiť zrkadlový obraz!!! Pre fotocestu sa použije pôvodná predloha bez zrkadlového obrazu. Predloha:

Plošný spoj by nemal robiť problémy ani začiatočníkom. Je vhodný ako pre fotocestu tak aj pre kreslenie rukou. Schéma je doplnená kôli značeniu súčiastok. A je názornejšia. Ostatné platí ako v predchádzajúcom článku.

Článok o kolesovom LED displeji

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od FUBU (zobraziť všetky)

Komentáre (7)

  1. Zmazaný Používateľ píše:

    navrh katastrofalny, horsi som nevidel, neviem co sa tym zjednodusi, akurat sa uprepojkuju k smrti.

    • FUBU píše:

      Katastrofa to nie je. Mas na vyber ak si myslis, ze je tam vela prepojok a vies robit plosaky fotocestou – prosim, nech sa paci pouzi zawinov navrh. No urcite sa najdu ludia s opacnym nazorom, ktory to budu robit fixou a zawinov navrh im nebude vyhovovat.
      Je lepsie mat dve predlohy a z nich si vybrat ako jednu alebo ziadnu.

      Ked si taky frajer navrhni nieco lepsie 🙂 . Zjednodusi sa tym to ze ze cez 4mm medzeru nemusia tahat 4 cesticky ako pri zawinovom navrhu. Tenka fixka existuje, ale mam s nou zle skusenosti – podleptava sa. A ovela jednoduchsie pre zaciatocnika je tahat prepojky jak kreslit zlozity plosny spoj. Precvici si tym spajkovanie.

      Ak ma niekto lepsi navrh jednostrannej dosky, prosim mozte ho zverejnit. Budeme vsetci vdacny.

      • qwerty píše:

        áno suhlasím s fubum, nechápem jak môže dakto daco také kritizovať, chlapci sa snažia a vy len kritizujete… nevidel som ešte žiadny článok od jožiho, ale kritiky od neho som videl viac než dosť.
        Je to coool bomba špica že sa vôbec niekto pokúsil niečo takého spraviť na bicykel. V lete narobím bicyklom veeeeeeela kilákov a toto si určite nahodím na bajk. Tak veľa štastia chlapci pri dalších skvelých nápadoch.

  2. brainman píše:

    Dakujem za zaujimavu konstrukciu. Mohlo by byt este zaujimavejsie zrealizovat to ciste z SMD suciastok, vratane SMD lediek. Svit by bol urcite dostatocny a mozno by sa potom zapojenie voslo do kruhoveho obalu velkosti hrubsieho pera s vyrezanym pozdlznym kanalikom, cez ktory by sa zariadenie jednoducho „napichovalo“ na spic kolesa…

    Este taka otazka, neskusal to niekto na aute? Do akej rychlosti to zvladne procesor pocitat? 🙂

    • FUBU píše:

      Na aute sa to este neskusalo, ale v lete planujeme 🙂 . Ocakavam dobry vysledok, lebo to PICko je dost vykonne a algoritmus je v pohode. Vykon PICka je 5MIPS – 5 million instructions per second v preklade 5 miliónov instrukcii za sekundu. Ak ides cca 100Km za hodinu autom, tak koleso auta sa otaca cca 4000 otacok za minutu (pozor za minutu) cize za sekundu urobi 4000/60=66,66666otacok.
      Teda jedna otacka sa uroby za 1/66,6666 = 0,015 sekundy cize 15ms. Za takyto cas ti PICko urobi cca 75 000 instrukcii. Takze si myslim, ze by to v pohode malo zvladat :). Ale snimac otacky by som pouzil Hallovu sondu a nejaky magnet. Lebo kontakt rele by uz nestihal a tym by narobil kopu chyb pri casovani.

  3. koc1nk0 píše:

    mmaam otazku kde je na toto zoznam suciastok ake treba tam pouzit???????

Pridaj komentár