- SVETELEKTRO - https://svetelektro.com -

Komunikácia v štandardoch Fieldbus a Industrial Ethernet

Spolu s vývojom a komplikovanosťou produkčných liniek rastie počet zariadení (snímačov a vykonávacích prvkov), ktoré potrebujeme ovládať. Priemyselné procesy sa realizujú prostredníctvom PLC ovládačov a rozľahlých digitálnych alebo analógových sietí spojení. Najčastejšie ide o inštalácie na báze elektrických káblov (medených) alebo optických káblov. V závislosti od toho, aká stará je infraštruktúra, budú to systémy typu FIELDBUS (staršie) alebo ETHERNET (novšie).


Káble a konektory FIELDBUS.

V mnohých podnikoch sa môžeme stretnúť s obomi druhmi komunikačných sietí. Ich údržba a rozširovanie si vyžaduje použitie špeciálnych káblov určených striktne konkrétnemu protokolu dátového prenosu. Navyše, kabeláž musí byť vybraná podľa podmienok, ktoré sú pri príslušnej výrobnej linke. Kontakt s olejmi, vysokou teplotou alebo nutnosť neustáleho ohýbania kábla počas prevádzky znamená nutnosť použiť produkty, ktoré sú na to špeciálne prispôsobené.

Aké sú štandardy komunikácie Fieldbus?

Na trhu sú desiatky rôznych prenosových protokolov typu FIELDBUS. Medzi nimi sú tri najčastejšie.

Treba ešte spomenúť aj niekoľko ďalších systémov, s ktorými môžeme prísť do styku pri výrobných linkách: Actuator Sensor Interface skôr známy ako AS-I, INTERBUS, FOUNDATION Fieldbus alebo veľmi populárny Modbus.

Ktoré technológie priemyselného ethernetu sú najlepšie?

V dobe tzv. Priemyslu 4.0 dochádza k lavínovému nárastu poštu zariadení zapájaných do priemyselnej siete. Kapacita systémov FIELDBUS prestáva postačovať. Preto sa ako nevyhnutné ukázalo implementovanie nových riešení. Tradičný kancelársky ethernet nebol pre priemyselné využitie vhodný, najmä z dôvodu omeškaní v prenose signálu. Tie môžu dosahovať až 500ms, pričom výrobné linky, v ktorých sa ovládajú pohony, vyžadujú oneskorenie rádovo niekoľkých milisekúnd. Inými slovami, vyžadujú prevádzku v reálnom čase. Na začiatku 21. storočia boli vytvorené mechanizmy s krátkymi reakčnými časmi systémov na báze ethernetovej infraštruktúry. Začalo sa hovoriť o Industrial Ethernet.

Káble priemyselných sieti sa musia vyznačovať odolnosťou nielen z hľadiska náročných podmienok prostredia, ale musia byť schopné tiež chrániť prenos pred elektromagnetickým rušením. Preto sa v priemyselnom ethernete, na rozdiel od kancelárskych sietí, používajú predovšetkým tienené alebo optické káble.

Aj tu nachádzame niekoľko koexistujúcich štandardov.

Káble značky LAPP pre komunikáciu Fieldbus a Industrial Ethernet


Káble určené pre ethernet v priemyselnej verzii.

Výber správneho kábla pre našu aplikáciu môže byť výzva. Preto je dobré použiť hotový algoritmus a odpovedať si na niekoľko základných otázok. Kľúčová sa bude týkať komunikačného štandardu. Nižšie uvádzame ďalšie kroky, ktoré našim zákazníkom umožnia vybrať ten správny produkt. Stačí kliknúť na odpoveď, následne prejdete do katalógu a môžete sa oboznámiť s vybranou ponukou TME.

1.Aký bude mať spojenie charakter?

2.Bude kábel pracovať v exteriéri vystavený UV žiareniu?

3.Aké chemické látky budú v kontakte s káblom?

 

 

Zdroj: https://www.tme.eu/sk/news/library-articles/page/42538/Komunikacia-v-standardoch-Fieldbus-a-Industrial-Ethernet/ [1]

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)