SVETELEKTRO

19. novembra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Korekční přenosový předzesilovač


james999

Slouží ke korekci kmitočtů a to jako horní, dolní a pásmové propusti či zádrže pro lepší přenos vybraných kmitočtů s ohledem na nedostatky sluchu nebo místností.

Slouží ke korekci kmitočtů a to jako horní, dolní a pásmové propusti či zádrže pro lepší přenos vybraných kmitočtů s ohledem na nedostatky sluchu nebo místností.
a ) s plynule přeladitelným filtrem hloubek
Na tomto schématu je korekční předzesilovač s plynule přeladitelným filtrem hloubek (horní propustí) a korekcí výšek na kmitočtu asi 6kHz. Obojí korekce jsou výhodné zejména pro mluvené slovo. Na vstupu je plynule přeladitelná horní propust se strmostí 12 dB/okt. Dělící kmitočet lze nastavit dvojitým lineárním potenciometrem P1 v rozmezí 80Hz až 500Hz. Tyto meze lze posunout změnou kapacity kondenzátorů C1 a C2. Vyšší kapacita posouvá dělící frekvenci dolů, menší nahoru. Vstupní zesilovač je realizován obvodem IC1A. V druhém stupni, tvořeném zesilovačem IC1B, je zapojen zpětnovazební korektor výšek. Ten umožňuje maximální zisk/potlačení asi ± 13 dB na kmitočtu 6 kHz. I zde je možnost kmitočtové maximum korekcí podle potřeby snížit nebo zvýšit změnou kondenzátorů C6 a C7. Je ovšem nutno dodržet vzájemný poměr jejich kapacit 1:10. Protože obvod korektorů je napájen nesymetrickým napětím +12 až +24 V, je odporovým děličem R6/R5 vytvořen umělý střed napájení, filtrovaný kondenzátorem C5. Výstupní signál je stejnosměrně oddělen kondenzátorem C8 a odporem R11. Odpor R12 uzemňuje výstup korekčního zesilovače.
b ) s nastavením více kmitočtů (ekvalizér)
Hudebníci požadují regulovat oblast středních kmitočtů (stovky Hz až jednotky kHz) a to především proto, aby potlačili akustickou zpětnou vazbu, která je totiž velkým problémem při ozvučování. Pokud přenos elektroakustické soustavy (mikrofon, zesilovač, reproduktor) je větší než 1 a fázový posuv rovný nule, aparatura se rozkmitá. Amplitudová a fázová podmínka oscilací platí i v elektroakustických obvodech. Jinými slovy: pokud signál z mikrofonu projde přes zesilovač a reproduktory zpátky k mikrofonu se stejnou nebo větší hlasitostí, nemůže se sám utlumit a aparatura se rozkmitá (silné pískání nebo houkání).
Proti akustické zpětné vazbě se bráníme vhodným umístěním reproduktorových soustav a mikrofonů (reproduktorové soustavy se staví před hudebníky směrem k publiku), použitím směrových mikrofonů a tlumením sálu (závěsy na stěnách a oknech, obložení stěn, koberce), aby se utlumila odražená zvuková vlna. Na jejím zatlumení se podílejí i lidé v sále. Pokud sál na některém kmitočtu (nejčastěji v rozmezí 200 až 500Hz) rezonuje, potlačíme tento kmitočet v signálu ekvalizérem. Potom můžeme zvětšit celkovou hlasitost.

Schéma zapojenia pre zobrazenie klikni sem.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od james999 (zobraziť všetky)

Pridaj komentár