SVETELEKTRO

24. marca 2014   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Kyslík sa odsťahoval …?


SOS electronic s.r.o.

So senzormi Figaro dokážeme určiť koncentráciu kyslíka presne a spoľahlivo.

Biochémia, medicína, klimatizácia, pestovanie rastlín v skleníkoch, ochrana pred požiarom alebo výbuchom … to sú len niektoré oblasti, kde je často nutné alebo aspoň žiaduce poznať koncentráciu kyslíka vo vzduchu.

Kyslík … jeden z najdôležitejších prvkov umožňujúcich život. Ako ho však merať? Stará známa metóda hovorí o horiacej sviečke a kým horí je dobre…. alebo inými slovami koncentrácia O2 je viac ako cca 15%. Toto je však samozrejme metóda použiteľná len niekde a len na hrubú orientáciu. Našťastie existujú aj presnejšie komponenty – kyslíkové senzory.

V našom portfóliu nájdete špičkové senzory série KE ako aj novinku – SK25F od priekopníka v oblasti senzorov – japonskej spoločnosti Figaro. Je niekoľko princípov umožňujúcich vyrobiť kyslíkový senzor a metóda galvanického článku patrí k najspoľahlivejším. V čom spočíva? Celý senzor je konštruovaný ako miniatúrna batéria s kyslým elektrolytom a elektródami zo zlata a z olova. Pevná membrána priepustná pre kyslík umožňuje prístup malého množstva plynov do batérie. To spôsobuje chemickú reakciu pri ktorej sa Pb oxiduje na PbO a pritom sa uvoľňujú elektróny. Z toho vyplýva zásadný fakt, že tento senzor nepotrebuje vonkajšie napájanie – správa sa ako batéria s výstupným napätím priamo úmerným koncentrácii kyslíka. Vynikajúcou vlastnosťou tohto typu je vysoká selektivita (takmer nulová citlivosť na iné plyny) a vysoká linearita. Preto na kalibráciu senzora obyčajne stačí meranie v dvoch bodoch (nulová koncentrácia a cca 21% u bežného vzduchu). Nevýhodou je, že životnosť je obmedzená vyčerpaním olovenej elektródy a je cca niekoľko rokov.

KE25 je väčší typ s dlhou životnosťou, s jediným obmedzením, že nesmie byť inštalovaný v polohe „hore hlavou“. Novinka – typ SK25F je mimoriadne kompaktný typ vhodný aj do miniatúrnych zariadení použiteľný v akejkoľvek polohe. Oba typy majú zabudovanú teplotnú kompenzáciu, takže použitie je veľmi jednoduché. Detaily a užitočné tipy na úspešné použitie nájdete v technických príručkách Figaro KE a Figaro SK25F.
KE25 aj SK25F máme v štandardnom skladovom sortimente. Na objednávku vám vieme dodať aj typ KE50 s ešte dlhšou životnosťou. V prípade záujmu prosím kontaktujte firmu SOS electronic s.r.o. na adrese info@soselectronic.sk.

 

Výhody / vlastnosti:

  1. kyslíkové senzory pre univerzálne použitie
  2. vysoká citlivosť
  3. excelentná linearita
  4. prakticky necitlivé na iné plyny
  5. obsahujú teplotnú kompenzáciu
  6. extrémne jednoduché použitie
  7. životnosť niekoľko rokov

 

 

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Pridaj komentár