SVETELEKTRO

22. augusta 2009   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

Laser MAX


boraicho

Jednoduchy laserovy efekt, najlepsie je ho použiť s dymostrojom.
Napájanie elektroniky tvorí transformátor 230/14V. Toto napätie je usmernene štyrmi diódamy D1 a D4 a vyfiltrované kondenzátormi C2, C1 a C3. Stabilizátorom IC6 je napájaný časovač IC1, binárný čítač IC2, motorček M1 a laserová dióda ktorá je napájaná 3,6V zo stabilizátora ktorý pozostáva z Q6,D5 a R3. Keďže laserové diódy sa majú napájať pulzne je použitý klopný obvod s 555, tento dáva na výstupe frekvenciu 10kHz. IC1 je v zapojení klopného obvodu ktorý generuje kmity pre IC2. IC2 je 2×4 bitový binárny čítač, ktorý vstupne kmity prevádza na výstupný BCD kód od 0 do 15 a tým kódom je ovládaný multiplexer IC3. Stabilizátorom IC5 je napájaný multiplexer IC3, operačný zosilovač IC4 a motorček M2. DPS sú navzájom prepojene pomocou drôtmi. Spoja sa body A-A, B-B, C-C a výstup dekodéra s multiplexerom v poradí ako je označene na plošnom spoji.

Konštrukcia


Cele zariadenie som vložil do krabičky od nefunkčného počítačového zdroja. Otvor pre laser je vyrezaná mriežka z ventilátora, odstránime iba stred mriežky, kryt laseru plexisklom nepoužijeme z dôvodu prípadných svetelných strát, väčšia časť by sa nám odrážala späť do použitej krabičky. Ako držiaky motorčekov som použil držiaky na vodovodne trubky 32mm. Ako držiak laseru som použil prúžok plexiskla, postup je nasledovný, najprv ohneme plexisklo horucovzdušnou pištoľou a potom vyvŕtame dieru pre laser podľa výšky aká je potrebná. Zrkadielka sú nalepené tavným lepidlom Motorčeky som použil zo starých rádií, môžu byť použite aj iné, napríklad z CD-romiek.

Osadenie a nastavenie


Zapojenie pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je zdrojová časť a druhá je ovládacia časť. Najprv osaďte zdrojovú časť podľa osadenia, treba dať pozor na správne polarity súčiastok. Laserová dióda ma anódu červený drôt a katódu biely. Na IC6 osadíme chladič. V zapojení sa používajú súčiastky CMOS tak sa treba vyvarovať statickej elektrine a trafopájkam a používať objímky. V ovládacej časti je blokovací kondenzátor C11 pod objímkou. Po osadený zdrojovej časti treba najprv pomerať správne napätia za stabilizátormi, zmerať výstupnú frekvenciu na výstupe časovača IC7 ma byť okolo 10kHz, potom pripojíme motorček M1, otáčky by sa mali dať nastaviť od nuly po maximum. Motorček 2 zapojíme až nakoniec. Vložíme motorčeky a zapneme laser, uhly motorčekov by mali byť čo najostrejšie. Dióda ma svietiť len do stredu zrkadla motorčeka M1 a s trimrom R1 sa nastavia primerané otáčky motorčeka. Na motorčeku M1 stačí malé zrkadielko a na motorček M2 trochu väčšie. Motorček M1 treba nastaviť tak aby bol cely kruh na zrkadielku motorčeka M2. obkreslime pozície motorčekov a laseru, navŕtame diery. Pri nastavovaní efektov je to trochu zložitejšie, manuálne ovládanie som tam nedával kôli tomu že to je zbytočne. Treba vybrať z objímky časovač IC1 a najlepšie nejakým externým monostabilným generátorom privádzať pulzy na vstup IC2.Ja som zablokoval vstup IC2 kondenzátorom a spínacím tlačítkom spíname vstup IC2 s napájacím napätím. S trimrom R12 nastavujeme čas medzi prepnutím efektu, ja používam 6 sekúnd. Trimrami R14 – R29 sa nastavujú svetelné efekty.

Použitá literatúra:
Laserová show – Pavel Hořínek PE01_2002

Zoznam súčiastok:
Keramicke:
C1 220nF
C2 100nF
C3 47nF
C4 100nF
Elektrolitické:
C5 2200uF
C6 220uF
C7 220uF
C8 10uF
C9 47uF
C10 10uF
C11 10uF
Polovodiče:
D1 1N4007
D2 1N4007
D3 1N4007
D4 1N4007
D5 zen 3V6 0,5w
D6 1N4007
D7 1N4007
D8 1N4007
D9 1N4007
D10 1N4148

Q1 BC517
Q2 BC517
Q3 BC516
Q4 BC516
Q5 BC337
Q6 BC337
Q7 BC337

IC1 NE555
IC2 4520
IC3 4067
IC4 TL082
IC5 7812
IC6 7809
IC7 NE555
Rezistory:
R1 trim 10k
R2 1k
R3 330
R4 1k
R5 1k
R6 1k
R7 10k
R8 10k
R9 10k
R10 10k
R11 560
R12 trim 470k
R13 15k
R14 – R29 trim 10k

Transformátor: 230V/14V 0,2A
F-LASER 635 5mW
MOT1 motorček1 – 6VDC
MOT2 motorček2 – 12VDC

Obrázky najdete na adrese https://img838.imageshack.us/g/obrazokc1.gif/

Članok bude vytlačeny v PE09/2009

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)

Komentáre (62)

  1. kukinko píše:

    a nebolo uz nieco podobne v amare?

  2. boraicho píše:

    kukinko bolo a tamto je uplny shit low-end
    a keď chceš vedieť kde to bolo tak som to do članku napisal.

  3. pin píše:

    Nápaditá konštrukcia, a najviac si ma ohúril tým upevnením motorčekov. Geniálne!

  4. 33zuli píše:

    zaujimave, aj ked raz som uz podobny princip, ale je to dobra praca.
    mam len 2 pripomienky:
    1. NATOC VIDEO!!
    2. pouzi zeleny laser http://www.dealextreme.com/products.dx/category.911~page.1 a http://www.dealextreme.com/products.dx/category.917~search.laser%20module

  5. boraicho píše:

    video bude dnes večer to natočim s dymostrojom a bez neho.
    potom plus nejake moje napady ktore sa tam este daju použiť.to je tá ktoru furt omieľam PWM a frekvenčna modulacia laseru.
    Ale chcem postaviť este verziu 2 a v nej použijem červeny a zeleny laser čiže mi vznikne 3-farebny laser plus už spominanu modulaciu PWM a frekvenciou a vsetko ovladane procakom a original program do PC k tomu na nastavovanie vsetkeho, ale začnem až ked mi pridu peniaze za ten članok.

    • Jacob989 píše:

      Tak na to si veru počkám, či ma to vyjde lacnejšie ako kúpiť si originál RGY laser riadený cez DMX 🙂 Prajem veľa šťastia v optike, pretože to nie je sranda… začni zháňať dichrosklá… Tomuto som sa už pred pár rokmi venoval… ešte to mám doma v pivnici dakde hodené a čuduj sa svete že to mám spravené temer na chlp rovnako ako ty … akurát som to mal riadené procesorom.

      • boraicho píše:

        Načo dichro skla?
        ja len neviem jake skličko použiť na spojenie červeneho a zeleneho ale skusim vybrať z CDromky a použiť tamto a ked nepomože tak bude len zeleny.nemohol by si mi to pofotit?ten čo mas v pivnici??
        Inak aby som bol presny:V nedelu mi bracik hovori“chcu laser do klubu do kedy zrobis??“ ja že neviem asi do konca tyždna v pondelok som prerabal komplet schemu hned som navrhoval plošaky.v utorok robil krabičku a pisal gugu2207 aby mi poslal z avelmaku 4520 ktory mi aj poslal.v stredu som to osadzal a oživoval išlo to na prvu šupu, vo štvrtok som to vsetko poskladal do krabičky a večer o 11stej bol u mna kalibrovať efekty a v piatok som robil ten zaves na krabičku a večer už to fachčalo na akcii v klube, toť s historii.
        s procakom som nemal čas a ani vedomosti ako naprogramovať.
        ale jakob druhy laser bude tiež z motorčekami ale mam predstavy že to bude take dokonale že nebude poznať či to je s galvami abo ne ale jeden rozdiel v tom bude,nebude to kresliť čo chces ale ti hovorim ked do toho das PWM modulaciu + frekvenču dosiahes take popičovky efekty to mam odskusane taže tak.

        • Jacob989 píše:

          Ja viem čo všetko to dokáže, skúšal som to s vyosenými zrkadlami a motormi, s krokovými motormi a dichrosklami. Zmenou rýchlosti oboch zrkadiel, zmenou smeru, moduláciou laseru a vychýlením zrkadiel dosiahneš všeličo.
          Ak nájdem tú krabicu (mimochodom tak isto od PC zdroja, nafotím.)

          Ak chceš spraviť taký laser, vo vlastnom záujme by si si mal najprv preštudovať základy optiky a hlavne z oblasti koherentného monochromatického žiarenia.
          Ak chceš spojiť dva farebné lasery do jedného, potrebuješ špeciálny kus skla zvaný dichrosklo. A nie hocijaké, musí vyhovovať vlnovým dĺžkam laserov. To znamená že jeden laser musí sklo dokonale odrážať a druhá laser musí dokonale prepúšťať, a to všetko bez strát. Jeden laser je na optiku kolmo a druhý pod 90 stupňami. Sklo je pod 45 stupňami a dochádza tak ku spojeniu lúčov. Ďalej na odraz od vychyľovacej optiky taktiež použiť dichrosklá, konkrétne biele … pri bežnom skle kedy je reflexná vrstva naparená zo zadnej strany dochádza k tz. dvojitému lomu. Teda lúč sa láme na prechode rozhraní vzduch-sklo a druhý lom nastáva po odraze zase naspäť. Súvisí s tým tzv. index lomu. Preštuduj si prosím ťa tie základy, predídeš tak sklamaniu.

          Nejaké foto laseru odo mňa nájdeš tuna.. [s644.photobucket.com]

          klikaj si ďalej…

          • boraicho píše:

            tie uhly viem aj ja , to že je lepsie použiť dychro skla viem takisto , aj to lomenie luča viem, ale čo narobim , mam napad posli mi nejake dichro skla a ja si ich tam namontujem a kedže nemam k nim pristup ani neviem kde ich zohnať tak sa tym zaoberať nebudem, jake vy ľudia mate problemy.
            to s prepustanim luča som minule riesil so spinom90 jak bol u mna taže viem o čom reč.optika ma nijako zvlašť nezaujima taže to nebudem študovať stači mi čo viem.

          • Jacob989 píše:

            No ako chceš …nechám sa rád milo prekvapiť … Ale dichro sklá ti určite nepošlem, ja ich neser**m aby som ich iba tak posielal… 1cm štvorcový ťa vyjde na 10€..tak si ich daj spraviť, ale robia až od tabule 1 dm štvorcový ..podľa toho v akej firme, mne to robil kamarát zadarmo ako podpultový tovar …

          • boraicho píše:

            tak preto tie dichro skla ani nepoužijem.kapišto?

          • Jacob989 píše:

            tak to som zvedavý aký zázrak moderných technológií použiješ 😉

          • 33zuli píše:

            ked rozoberes skener vnutri najdes asi 5 dlhych rozne sirokych dichro zrkadiel

          • boraicho píše:

            zuli diky,ale možno zoženiem cez školsky rok zo školy.
            jacob to si taky sprosty či sa robis? bez uražky hej, použijem obyčajne tenke zrkadla.žiadne dichro.

          • Jacob989 píše:

            Tak isto ich nájdeš v meotaroch, premietačkách a iných veciach … ale svojou váhou sú pre rýchlosť príťažou…

            Nie som sprostý, ja ich iba staviam, tak preto sa čudujem čo chceš vykúzliť…. Pretože ak si našiel nový systém pre spojenie laserových lúčov rôznych vlnových dĺžok, tak si ho utekaj patentovať … Ono zatiaľ na to existujú iba spomínané sklá ..

            P.S. Tie sklá v tlačiarňach a podobne sú biele, naparované iba z jednej strany a odrážajú viac ako 99,8% dopadajúceho svetla. Na miešanie farieb potrebuješ tenučké (0,8mm) dvojfarebné dichrosklo, ktoré prepúšťa určitú vlnovú dĺžku a ostatné odrazí …

            Tu som myslím, skončil…. rád si počkám na výsledok, potom sa ozvi
            Potom stačí kliknúť na …

          • manik píše:

            ked budes potrebovat dichro skla na miesanie farieb plus specialne 3 bodove nastavitelne drziaky kludne napis
            mam na miesanie red+green aj primiesanie modrej cize v pohode sa da RGB
            samozrejme aj biele zrkadla musia byt dichro tie su tiez

  6. Robio píše:

    Len to ospevuješ…ale kde sú výsledky…
    ďalej čo tam špatí ten konektor nad vypínačom…certifikát o bezpečnosti asi nedostaneš…tavné lepidlo je fajn…ale ak sa ti ohreje to sklo…(neviem akým spôsobom) tak to môže pri tej rýchlosti odletieť…Nevidím stranu spojov a tvoje umenie pájkovať…
    Ináč dobre…všetko sú to len „chyby“ ktoré sú individuálne a každému prekážajú inak…
    Hlavne ukáž jak to kreslí….inač ty to viac nepochválim… 🙂

    • boraicho píše:

      tebe vadi konektor?? a čo som tam mal nechať dieru?? daj napad a ja to prerobim.certifikat ani nechcem, načo, viem že to je bezpečne. tavne lepidlo?? neboj dokonca to tam ani neni prilepene 😉 len tak nasunute a ver či never ono to fachči aj 4 hodiny v kuse bez problemov.a ohreje sklo? nema ako ved sa to tam fest toči taže sa to hned ochladzuje. pol roka sa to použivalo a doteraz sa to nerozladilo.Nevidim nikde problem.Pre zvedavych jeden chujko u nas rozbil sklo na dverach od klubu a prerezal si žili tak to tam starosta zavrel a laser som si zobral.umenie spajkovať? teba toto trapi? ok nafotim ale problem je len v tom že kalafoniu nikdy neodstranujem taže nič nevidno lebo to je zadžubane od kalafonie. jak to kresli ukažem aj s dymostrojom.

  7. boraicho píše:

    http://uloz.to/2354691/sl380904.avi
    toto video je natočene este v klube ale natočim druhe dakedy ked bude čas a foťak hlavne lebo brat mal foťak na domaši a včera som bol davať plavajucu podlahu u ujka do pol jednej rano.

  8. Split píše:

    boraicho k tej bezpecnosti..pokial to budes pouzivat len ty tak si to mozes dovolit nechat takto odkryte…co som pochopil z obrazkov asi to bude pripevnene niekde na strope a ak je to dost vysoko tak sa povedat ze je tam splnena ochrana polohou…

  9. rezystor píše:

    Nejdu zobrazit obrazky. Boraicho, mozes to upnut este raz ??

  10. martinqo99 píše:

    Pls chclapci poradte v jakom rozlišeniy abo jaku veolkosť dať na tlač tyh plošakov pls surne dik

  11. hurry02 píše:

    nieje ktomu aj neake vydeo ako to svieti vnoci?

Pridaj komentár