SVETELEKTRO

8. augusta 2008   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

LED displej na koleso bicykla – uvedenie do praxe


zawin

Od posledného uverejneného článku s tematikou LED dispeja na koleso bicykla už ubehlo dosť času a tak toto zapojenie prešlo viacerými zmenami k lepšiemu, tak aby som ho mohol už na ostro používať v teréne, teraz cez leto 🙂 Úlohou tohto článku je zkompletizovať tento projekt, vysvetliť polopate ako funguje nahrávanie obrázkov a ako správne umiestniť celé zariadenie na bicykel, aby ste nemali obavy že vám to za jazdy odletí a v článku budem venovať pozornosť ešte akmulátorom na napájanie zariadenia a ich sposobom dobíjania.

Celé zariadenie sa skladá z 2 častí programátora a samotného LED displeja, ktorý umiestnime na bicykel. V nasledujúcich riadoch im budem venovať pozornosť:

Programátor:

Z vlastnej potreby som programátor riešil samostatne na osobitnej doske, pretože bicykel mam v garáži a plošný spoj mám pevne upevnený na kolese, takže nie je možné aby som programoval priamo dosku LED displeja. Preto som sa rozhodol pre takéto riešenie, kde sa mikroprocesor a EEPROM pamäť vyberú z LED displeja a vložia sa do programátora. Ako vidno z obrázka zapojenie je jednoduché netreba ani externý zdroj napätia, ale využijeme priamo 5V z USB portu.

Schéma zapojenia:


Osadenie DPS:


DPS s rozmermi 5,92×3,92cm:


Zoznam súčiastok:
R2- 100ohm
R3,R5 – 3,3kohm
C7,C8 – 18pF
C1 – C4 – 10uF
C5 – 100uF
C6 – 100nF
X1 – xtal 20MHz nízky
IO1 – MAX232
IC5 – pätica na EEPROM 24C64
IC6 – pätica na PIC16F628A
F09 – konektor cannon 9pin samec

Hotové zapojenie:


Postup programovania:
1)Naprogramovaný mikroprocesor a EEPROM pamäť vložíme do programátora a pripojíme DPS do počítača.
2) Spustíme program LED displej ver 2. A vložíme doňho požadovaný obrázok, program je dosť prepracovaný takže možeme nastaviť výrez obrázka doladiť ho v nastaveniach popripade negovať, treba popozerať v programe funkcie 🙂
3) Poprípade spustíme program bike text, a nahráme požadovaný text do mikroprocesora
4) Ak máte nejaké nejasnosti, podrobnejšie je vysvetlené programovanie predchádzajúcom článku

LED displej:

Pri návrhu LED displeja som sa snažil dodržať 2 zásady: spraviť čo najmenší plošný spoj s čo najmenej prepojkami, čo sa mi v konečnom dôsledku aj podarilo  Plošný spoj doporučujem vyleptať pomocou fotocesty. Podrobnejsie sa návrhu a osadeniu DPS nebudem venovať nakolko bolo o tom dostatočne popísane v predchádzajúcich článkoch.

Schéma zapojenia:


Osadenie DPS:


DPS s rozmermi 4,52×19,1cm:


Zoznam súčiastok:
R3,R5 – 3,3kohm
R2- 100ohm
R6, R39-R41- 10kohm
R37 – 10ohm
rezistory na ledky – 100ohm
C1,C2 – 18pF
C3- 100nF
C4 – 100uF
DZ1- zenerová dióda 5V1, 1,3W
D1-D32 – LED 3 mm
X1 – xtal 20MHz nízky
IC1-IC4 – 74HC4094 alebo CD74HC4094
IC5 – EEPROM 24C64
IC6 – PIC16F628A

Hotové zapojenie:


Po vyleptaní a o osadení DPS súčiastkami sa budem venovať ďalej montáži plošného spoja na bicykel:
Takže ako vidno na obrázku prevŕtal som najskôr vrtákom na vhodných miestach dierky, cez ktoré som prevliekol drôtiky a tie som upevnil o spice bicykla. Ako senzor na meranie rýchlosti som použil magnetické relé zo starého tachometra, ktoré som priskrutkoval o plošný spoj. Dlho som potom riešil ako ochraniť pri dlhodobejšom používaní plošný spoj pred koróziou, drahé laky sa mi kupovať nechcelo a tak som to vyriešil nakoniec tak že som to nalakoval bezfarebným lakom na nechty… 🙂

Upevnenie na bicykel:


Napájacia časť: na napajaciej časti som trochu popracoval od minulej verzie čo som mal na bicykli. Najskôr som spojil dve lítiové batérie s Nokie 3310 a vyrobil som aj malý plošáčik na ktorom je stabilizátor 7805, vypínač na zapnutie/vypnutie LED displeja a konektor na nabíjanie batérie. Plošný spoj som umiestnil na batérie a celé som to oblepil izolačnou páskou. Takto vyrobený „acu-pack“ som prilepil na osku bicykla.

Nastavenie jumprov: Na obrázku na naznačené načo daný jumper slúži, pre vykresľovanie obrázka je potrebné zapojiť všetky jumpre poprípade odpojiť alebo zapojiť negáciu obrázku.

Nastavenie jumprov:


Po upevnení na bicykel vložíme naprogramovaný procesor a eeprom pamať a možeme si vychutnať efekt 🙂 Od prechádzajúcej verzie som použil vysokosvietive modré ledky, najlepšie sa jazdi potom ked je šero, vtedy to nádherne vidno už pri nejakej rýchlosti 20km/h. Vychutnáte si pohľady nič netušiacich divákov 🙂


Naprogramovaný mikroprocesor PIC16F628A ktorý umožnuje nahrávanie textu aj obrázkov si možete objednať cez email fubu@pobox.sk. Cena naprogramovaného PIC 16F628A je 280Sk + poštovné. Zašlem návod napálený na CD-R + návrh dosky a schému.

Na záver prikladám pár obrázkov:




Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (0)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (12)

  1. marek1992m píše:

    ja by som sa chcel spytat niekoho kto to uz ma postavene ze na kolko ho to cele asik tak vyslo…….kolko to stalo…… a ze za kolko by mi to predal ……dik

  2. marek1992m píše:

    ja by som sa chcel spytat niekoho kto to uz ma postavene ze na kolko ho to cele asik tak vyslo…….kolko to stalo…… a ze za kolko by mi to predal ……dik

  3. domino píše:

    pekna vecicka…ale zlozita…a cez den to vyzera uplne blbo…dobre je to iba v noci

  4. kroupahans píše:

    Nebyl by program do mikroprocesou volně stažitelnej?

  5. SETL píše:

    ked kupim ten naprogramovany PIC za 280 SK , tak dostanem PIC16F628A naprogramovany ?? lebo ja som ho omylom kupil tak by som vam ho poslal, aby ste ho naprogramovali . alebo jak ?

  6. kroupahans píše:

    Tak sem to postavil, ale má to jeden háček. Když chci nahrát text do PICU tak mi v tom programu nesvítí ta zelená „ledka“. Vše jsem si kontroloval, napětí na IO též. Kontroloval jsem i nastavení COMu, a zkoušel jsem to na dvouch PC ale pořád nic. Poraďte mi prosím.

  7. bumkamikazebum píše:

    V akom eShope sa na to daju zohnat vsetky tie suciasty hlavne tie integrovae obvody a patice?A kolko stali vsetky tie suciastky?

  8. emajko159 píše:

    neverim ze by pri 20km/h vyzeral efekt dobre. ja mam svetielko na ventile a ani pri viac ako 30km/h stale nebol z toho kruh. ani v noci.
    najlepsie je spravit kriz ktory sa upevni o stred kolesa a pripevni sa o spice. vtedy to uz vyzera dobre. navyse je to zaroven aj vyvazene. nie ako toto ze bude z toho nadskakovat bicykel…

  9. Leny píše:

    dal by sa prosim vas ten programator pouzit aj na programovanie inych PIC alebo na programovanie PIC do inych zapojeni?

Pridaj komentár