SVETELEKTRO

15. októbra 2006   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

LED na 230V


zawin

Už niekoľkokrát som sa nevedel vynájsť v situácii, ako pripojiť LED na 230V , pretože iba s tým odporom to stále nebolo ono…..A tak som navrhol zapojenie , ktoré sa postará o konštantný prúd, ikeď na dióde je napätie povedzme aj 60V.

Prvá schéma je blikač s jednou diódou, druhá je iba signalizácia, alebo kontrolka.bidve zapojenia je veľmi vhodné vstavať do spínača osvetlenia v izbe, ľahšie sa potom potme hľadá vypínač. Celá inštalácia spočíva v pripojení tohto obvodu paralelne k vypínaču. Pozor na kondenzátor, dokáže parádne kopnúť aj 15 minút po vypnutí od siete, preto doporučujem paralelne ku každému kondíku pripojiť odpor 1MOhm, pre rýchlejšie vybitie kondenzátora. Čas vybitia kondenzátora je iba cca 2 sekundy.Celé zapojenie je galvanicky spojené so sieťou, je treba preto dodržiavať prísne bezpečnostné pravidlá pri práci. Autor nijako nezodpovedá za škody a úrazy spôsobené neodbornou manipuláciou!

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (3)
  • Súhlasím (0)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (0)
Najnovšie články od zawin (zobraziť všetky)

Komentáre (5)

  1. matisek413 píše:

    Môžem sa spítať, „preto doporučujem paralelne ku každému kondíku pripojiť odpor 1MOhm“ to kde jako sa dava ten odpor??? 😀

  2. pavuk píše:

    To prvé zapojenie je ok ale to druhe???

  3. Edgar píše:

    Nie je nahodou potrebna pritomnost pracovneho (neutralneho) vodica vo vypinaci?

Pridaj komentár