SVETELEKTRO

11. mája 2020   Verzia pre tlač Verzia pre tlač

LED osvetlenie akvária: komponenty, výber, parametre a inštalácia


LED Solution

Zvažujete osvetlenie akvária? Potom si určite kladiete otázku, ako akvárium osvetliť lacno a kvalitne. Častými problémami je vodeodolnosť osvetlenia, prehrievanie, malý výkon alebo vysoká cena. Moderným riešením je použitie LED pásikov. Osvetlenie vydrží dlho a nebude sa prehrievať.

Osvetlenie akvária pomocou LED pásikov je stále populárnejšie. Toto technologické riešenie v sebe totiž spája hneď niekoľko výhod: je lacné, má dlhú životnosť a nízku spotrebu elektriny.

 

Komponenty pre akváriové osvetlenie

Zapojenie LED osvetlenia akvária nie je náročné, čo dobre ilustrujú komponenty, ktoré budete potrebovať:

 

Obrázok: LED pásik 12W/m 12V bez krytia IP20 do akvária

 

Skôr než si vyberiete LED osvetlenie

Ešte predtým, než sa pustíte do výberu konkrétneho LED osvetlenia pre akvárium, pozrite sa na jeho výhody a špecifiká. O LED zdrojoch sa hovorí, že čo sa týka obstarávacej ceny, sú drahé. A je to pravda. Zaplatíte za ne viac, ako za obyčajné žiarivky. Lenže investícia sa čoskoro vráti, pretože ušetríte za elektrinu. Zvlášť, keď budete v akváriu svietiť často.

Spotrebou však výhody nekončia. Nízke napájacie napätie je pre akvaristiku všeobecne bezpečnejšie. LED osvetlenie je tak nielen efektívne a má dlho životnosť, ale je tiež spoľahlivejšie.

Ďalšou výhodou je, že LED diódy neohrievajú vodu. To akvaristi ocenia hlavne v letných mesiacoch. Regulácia svetla je možná pomocou stmievača. Pre rastliny, rybičky a ďalšie akváriové živočíchy tak môžete ľahko nastaviť optimálne svetelné podmienky. Keď chcete, aby rastliny rástli, intenzitu svetla zvýšite a naopak.

 

Obrázok: Akvaristika nie je jednoduchý koníček, zvlášť pre začiatočníkov

 

Má LED osvetlenie aj nevýhody?

Tak ako všetko, aj LED osvetlenie pre akvaristiku má svoje nevýhody. Niektoré náročnejšie vodné rastliny môžu na začiatku na zmenu svetelného spektra reagovať bielym povlakom na listoch, ktorý však časom zmizne.

Aj keď sú obstarávacie náklady LED pásikov relatívne nízke, k ich inštalácii budete potrebovať ďalšie komponenty, o ktorých sme sa už zmienili vyššie. Hodiť sa budú tiež elektrotechnické znalosti.

 

Parametre LED osvetlenia pre akvárium

LED osvetlenie je v mnohých ohľadoch iné ako ostatné technológie. Pri jeho výbere pre akvaristiku sa môžete riadiť niekoľkými parametrami:

  • Farebná teplota svetla. Udáva teplotu, na ktorú sa musí teleso zahriať, aby vyžarovalo danú farbu. Denné svetlo má hodnotu okolo 5 000 K. Čím nižšia hodnota, tým teplejší odtieň má svetlo a naopak.
  • Index podania farieb. Udáva vernosť farebného vnemu ľudského oka, ktorý vznikne osvetlením zo zdroja, v porovnaní s tým, aký by vznikol vo svetle slnka. Stupnica je od 0 do 100. Čím vyšší index, tým živšie farby.
  • Vlnová dĺžka. Je to vzdialenosť, ktorú prejde vlna za dobu jedného kmitu. Vlnová dĺžka sa mení v závislosti na látkovom prostredí. Vo vákuu je iná, ako napríklad vo vode.
  • Svetelný tok. 1 lm značí množstvo svetelnej energie vyžarovanej bodovým zdrojom 1 cd do priestorového uhla 1 sr (steradián) za 1 s.
  • Osvetlenie. 1 lx = plocha 1 m² vo vzdialenosti 1 m od zdroja svetla so svietivosťou 1 cd pri kolmom dopade svetla.

 

Rastliny a ryby vnímajú svetlo po svojom

Každý skúsený akvarista vie, že svetlo je vo vode iné. Čistý vodný stĺpec rýchlejšie absorbuje farby svetla s dlhou vlnovou dĺžkou (červená), najhlbšie prenikajú farby svetla kratších vlnových dĺžok (modrozelená, fialová). V zakalenej vode je to presne naopak.

"Farba svetla nie je pre ryby tak dôležitá ako pre rastliny. Ryby žijúce v čistých plytkých vodách vidia približne rovnaké svetelné spektrum ako človek, ryby z kalných alebo hlbokých vôd vidia len čiernobielo, morské útesové ryby vnímajú aj ultrafialové žiarenie. Preto je voľbu svetla dôležité prispôsobiť druhom rýb, ktoré akvarista chová," vysvetľuje Lukáš Rymer zo spoločnosti LED Solution.

 

 

Rastliny naopak vnímajú svetlo od modrej farby až po infračervenú. "Červená zložka svetla totiž podporuje vytváranie listovej zelene, čiže chlorofylu," dodáva Lukáš Rymer. Pre akvaristické účely v sladkovodnom akváriu je preto najvhodnejšie také svetlo, ktoré má viditeľné celé spektrum, pričom zložka červeného svetla bude zdôraznená.

 

Koľko svetla potrebuje akvárium?

Čo sa týka množstva svetla, je nutný kompromis. Všeobecne platí, že tmavozeleným rastlinám stačí menej svetla, pretože majú dostatok chlorofylu. Svetlozelené rastliny vyžadujú viac svetla. Potrebné množstvo svetla pre konkrétne akvárium si môžete vypočítať tak, že objem akvária vynásobíte číslom 0,2 a dostanete potrebný výkon osvetlenia vo wattoch.

Pre správny vývoj rastlín a spokojnosť rýb je dôležitá aj dĺžka svietenia, na čo veľa akvaristov zabúda. Väčšina akváriových rastlín a živočíchov pre sladkovodné i morské akvária pochádza z trópov, kde sa dĺžka dňa nemení s ročným obdobím tak ako u nás. Preto je dobré nastaviť dĺžku svietenia na 12 hodín. S tým vám pomôže časovač. Pre morské akváriá je možné vytvoriť imitáciu mesačného svitu – nočné osvetlenie pomocou modrých LED diód.

Príklad jednoduchého osvetlenia (nie je zahrnuté spektrum pre rast rastlín) pre sladkovodné akvárium o veľkosti 54 l = dĺžka 60 cm, šírka 30 cm, hĺbka 30 cm:

 

Inštaláciu prenechajte skúseným

Samotnú realizáciu výmeny žiarivkového osvetlenia za LED osvetlenie by mal vykonávať odborník. Predpisom, ktorým sa v súčasnosti špecifikuje stupeň krytia elektrických zariadení, je norma STN EN 60 529.

Pre účel osvetlenia nad akváriom by ste mali zvoliť minimálne stupeň krytia IP 54, čo je ochrana proti prachu, dotyku drôtom a striekajúcej vode. Pre LED osvetlenie pod hladinu siahnite po krytí IP 68, čo je zariadenie prachotesné, chránené pred dotykom drôtom a pre trvalé ponorenie.

Ako sa vám páčil tento článok?
  • Páči sa mi (2)
  • Súhlasím (1)
  • Zábavné (0)
  • Informatívne (5)

Pridaj komentár